Istorie Locala

Joi, 06 Noiembrie 2014 13:30

Profesor Universitar Dr. Ion Smedescu

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

S-a născut în satul Obârșia, comuna Mădulari, într-o familie cu 10 copii.

Cursurile primare le-a făcut în localitatea natală, apoi, în perioada 1939-1947 a urmat și absolvit Școala Normală de Învățători „Andrei Șaguna” din Sibiu, obținând diploma de învățător.

În perioada 1948-1952 a urmat și a absolvit cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale (actuala Academie de Studii Economice-ASE) din București, devenind diplomat (licențiat) în științe economice.

Nu se oprește aici și în anul 1986 își pregătește Doctoratul în Economie la Academia de Studii Economice, București pe care-l obține în anul 1989.

Pregătirea sa profesională l-a recomandat ca, în perioada 1952-1990, să ocupe succesiv diferite funcții la nivel înalt, astfel:

·        1952-1959 – Economist la Ministerul Cooperației (devenit ulterior Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum - CENTROCOOP);

·        1960-1969 – Director la Direcția Financiară din Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum;

·        1970-1974 – Secretar General la Cooperația de Consum din România;

·        1974-1990 – Director, Membru al Comitetului Executiv și al Biroului Executiv din Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum.

Experiența sa practică a fost însoțită și de o intensă activitate didactică. Astfel, în perioada 1958-1991 a activat în calitate de cadru didactic, la Academia de Studii Economice din București, parcurgând toate treptele ierarhice, devenind Profesor titular la disciplima marketing.

Din anul 1991, Ion Smedescu se dedică înființării Universității Româno – Americane și construirii Campusului Universitar.

În calitate de vicepreședinte al Societății de Prietenie Româno – Americană pentru Promovarea Educației și Culturii, cu sprijinul atașatului cultural al Ambasadei SUA la București, a înființat această Universitate.

A crezut tot timpul că va putea duce la îndeplinire acest vis al său și a reușit: “Pentru mine, Universitatea Româno-Americană înseamnă totul: casă, familie, profesie și timpul liber. În acest edificiu de învățământ și știință mă regăsesc pe mine și opera mea de zeci și zeci de ani, sufletul meu trăind pentru posteritate, gândul meu nou pentru renașterea ideii de muncă”.

Excelența Sa, Ambasadorul Braziliei în România, Jeronimo Moscardo spunea în octombrie 2003: “Doresc să-l felicit pe domnul Rector Smedescu pentru ‘miracolul’ construirii Universității Româno-Americane. Într-o lume în care chiar și guvernele sunt astăzi neputincioase și în situația de a ‘simula’ activitatea, reprezintă o lecție pentru generațiile viitoare, imensul entuziasm și credința care au făcut posibilă această realizare istorică. Ca prieten al lui Ion Smedescu sunt mândru de el. În plus, este important să relev imensa capacitate de ‘a iubi’ și ‘a admira’ a profesorului Smedescu”

De asemenea, Linwood H. Rosse PhD, Președintele James Madison University spunea în aprilie 2006: “Dumneavoastră a-ți adunat împreună talente excepționale și a-ți conceput o universitate modernă, la fel ca o minunată orchestră simfonică. După cum știm, ca să creeze o muzică măreață, o orchestră trebuie dirijată de o mână fermă, dar și educativă. Asemenea eforturi cer timp pentru dezvoltare, toată munca importantă cere, dar lumea deja începe să audă muzica măreață care emană de la București”.

De la înființare și până în anul 2008, când a trecut în lumea celor drepți, Universitatea a fost condusă de profesorul Ion Smedescu în calitate de rector.

Ca instituție de elită a învățământului românesc, realizările Universității sunt indisolubil legate de eforturile profesorului Ion Smedescu, recunoscute și apreciate atât în țară cât și în străinătate.

Chiar dacă lucra la proiecte mari, în ceea ce privește învățământul românesc, Ion Smedescu nu a uitat niciodată locul natal și s-a implicat în rezolvarea unor serii de probleme ale comunei:

·        a întreprins demersurile necesare la factorii de decizie din București și a obținut aprobarea pentru electrificarea comunei, aceasta finalizându-se în anul 1968;

·        este unul dintre ctitorii Bisericii cu Hramul “Sfinții Mihail și Gavril” din satul său natal - Obârșia;

·        a înzestrat cu calculatoare școala din Mădulari.

Activitatea sa laborioasă a fost răsplătită cu numeroase distincţii:

·         Ordinul Muncii clasa III, în anul 1963;

·         Ordinul Muncii clasa I, în anul 1970;

·         Steaua Republicii clasa III, în anul 1984;

·        “Omul anului 2001”, “Omul anului 2002”, “Omul anului 2003” și “Medalia de Onoare Americană” acordate de Institutul American de Biografii;

·        Medalia de Aur acordată de Academia de Cultură, Artă și Istorie a Braziliei, în anul 2002;

·        Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2003.

A fost admis și a devenit membru în diferite asociații unde a împărtășit din experiența sa practică și profesională:

·         a fost ales membru al Consiliului Național de conducere al Asociației Generale a Economiștilor din România;

·         a fost numit director general adjunct al Centrului Internațional de Biografii din Cambridge pe relația cu Europa Centrală și de Est.

Pentru toate aceste merite și pentru faptul că acesta a făcut cunoscută valea Cernișoarei pe plan național și internațional, locuitorii comunei îi vor purta cu recunoștiință amintirea în suflet.

Informații adiționale

 • Autor:
   ---
 • Data aparitiei: Luni, 28 Septembrie 2020
 • Localitate: Valcea
 • Creator: ---
 • Subiect:
   ---
 • Descriere: ---
 • Editor: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
 • Contributor: Emilia Smedescu
 • Tip: text
 • Format: ---
 • Identificator: ---
 • Sursa: Gheorghe Constantinescu - Monografia comunei Cernișoara: locuri, vremuri, oameni. București: Editura Amanda Edit, 2014, p. 189-192.
 • Limba: ---
 • Suport: Hartie
 • Tip articol: Articole si studii
Citit 2226 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 13:34
Mai multe din această categorie: « Mihai Ionescu Poeta Elisabeta Novac »
Ești aici: Home Valcea Valcea Profesor Universitar Dr. Ion Smedescu