Istorie Locala

Vineri, 10 Martie 2017 09:32

Ecouri ale Răscoalei din 1907 în Drăgăşani

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

În judeţul Vâlcea, răscoala din 1907 nu a luat forme deosebit de grave, iar la Drăgăşani nu s-au înregistrat mişcări de amploare, chiar dacă zona se afla în imediata apropiere a unor focare de revoltă din judeţele Olt şi Romanaţi şi, desigur, nu departe de Laloşu – comuna vâlceană în care flacăra răscoalei a fost mai puternică.

Conform relatării prefectului de judeţ, la 14 martie 1907, în piaţa oraşului Drăgăşani a fost adunată multă lume, dar nu s-au înregistrat acte specifice răscoalei. Printre arestaţi, îl vom găsi, totuşi, pe Ilie Vătafu, originar din Drăgăşani, căruia i s-au dresat acte de trimitere în judecată la 25 martie, fiind înaintat de comandantul detaşamentului, la arestul preventiv. Nu se cunoaşte ce învinuiri i s-au adus. Agitaţie s-a înregistrat şi la Momoteşti (cartier al oraşului), deşi a fost mai mult o alarmă din partea arendaşului moşiei lui Ionel Brătianu, anume Ville,care s-a speriat de cele auzite; cerând măsuri preventive, el telegrafia insistent la Bucureşti: „Ţăranii ameninţă proprietatea şi viaţa mea; daţi-mi sprijin” (1907 în Vâlcea, 1974, 69). Într-o altă telegramă, cerea urgent armată, deoarece „am numai 10 soldaţi” (Ibidem).

Deşi la Drăgăşani se credea că răscoala nu a luat amploare serioasă, în arhivele vâlcene, un document găsit de cercetătorul Titu Georgescu consemnează evenimente grave. Amploarea pe care o luaseră nemulţumirile ţăranilor din jurul orăşelului a depăşit măsurile luate pentru reprimare. Chiar a doua zi, prefectul de Vâlcea telegrafia ministerului: „Am lăsat la Drăgăşani 2 companii” (Georgescu, 1974, 503). Cu toate aceste măsuri, răscoala a izbucnit cu o violenţă care depăşea aşteptările autorităţilor şi nu numai în comunele învecinate, dar chiar în oraş. Din Drăgăşani se telegrafia cu disperare: „Toate casele dimprejurul gării, spre vii, sunt un incendiu” (Ibidem).

La 3 februarie 1908, prefectura judeţului Vâlcea (prefect: Al. Crăsnaru) raporta Ministerului de Interne  situaţia judeţului în 1907: „La ora 1 (în ziua de 14 martie, n. red.), cu un tren special, cu batalionul de infanterie şi escadronul de călăraşi, sub ordinele comandantului său, am pornit la Drăgăşani, unde am ajuns la 2, 1/2 a. m. Aici, populaţiunea se găsea în fierbere şi mare frământare, spăimântată de focurile care se vedeau pe malul opus al Oltului, la comunele apropiate, cum şi la ivirea unei mulţimi de ţărani ce se strângea din împrejurimi în piaţa oraşului. Ajunsesem la timp pentru a restabili ordinea, înainte ca ţăranii să se fi dedat la niscaiva acte criminale”(1907 în Vâlcea, 1974, 391).

Ca urmare a acestor frământări sociale, s-a înregistrat fenomenul refuzului din partea ţăranilor, de a încheia contracte de învoieli agricole cu moşierii, prevăzute în noua legislaţie, sau de a efectua muncile stipulate în vechile contracte.

Informații adiționale

Citit 999 ori
Ești aici: Home Valcea Valcea Ecouri ale Răscoalei din 1907 în Drăgăşani