Ocnele Mari/ Vâlcea: Ocna de sare şi ocna-închisoare
Oraşul Ocnele Mari rămâne în istorie prin imensa bogăţie de sare din subsolul acestor locuri, zăcământ în jurul căruia au gravitat de-a lungul mileniilor strămoşii noştri geto-daci, daco-romani şi valahi. Sunt zeci de secole de viaţă intensă, de civilizaţie - „civilizaţia sării”, de bucurii dar şi de suferinţă.
Bălcești/ Vâlcea: Revoluţia de la 1821 şi „Momentul Beneşti”
Documentele consemneazǎ aceste momente de rǎzbunare ale clǎcaşilor: ... ploaia de aruncǎturi cu cǎrǎmizi în ferestre de la cei care umpluserǎ curtea, pe de altǎ parte para focului ce se înǎlţa din arderea gardului şi şopronului... Ţǎranii incendiaserǎ şopronul sub care vârâserǎ trǎsurile câte putuserǎ încǎpea, ca sǎ ardǎ lemnul sǎ poatǎ loa ferul..., necesar la confecţionarea armelor şi uneltelor. Boierii vor trǎi momente de groazǎ...
Băbeni/ Vâlcea: Participarea la Războiul de Reîntregire a Neamului (1916-1918)
”...se lua de la unele persoane, în special de la cei săraci, aproape totul, pe când alţii, în mare parte – dintre cei cu dare de mână, adică mai influenţi în comună, erau favorizaţi”
Participarea locuitorilor din Băbeni/ Vâlcea la „Mica Unire” din 1859
După moartea domnitorului, multe familii au trecut la pomelnicul lor de morţi, pentru pomenit în biserică, şi prenumele „Alexandru”...
Băbeni/ Vâlcea în documente medievale
„ . . . 3800 aspri, 10 vaci grase, 10 oi, 12 râmători graşi, 4 bivoli şi 200 obroace de grâu şi alte bucate mâncătoare, că s-a muncit mult cu oamenii mânăstirii ...”
Răscoala de la 1907 în Băbeni/ Vâlcea
”La locuinţele învăţătorilor Ştefan Nicula şi G. Didicescu, s-au făcut percheziţii, dar nu s-au găsit materiale propagandistice, şeful poliţiei consemnând că aceştia au fost preveniţi şi au distrus dovezile...”