Istorie Locala

Joi, 29 Mai 2014 09:57

„Sacralitatea –asimilări și sinteze culturale în spațiul vâlcean” ( Palatul Parlamentului României, Sala „Constantin Brâncuși”, 14 decembrie 2002)

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul a fost o cutezanță a directorului DJCCPCN Vâlcea, de a atrage atenția asupra patrimoniului material aflat în pericol, dorind să realizeze o expoziție „S.O.S. – monumentele Vâlcei”. Pornind de la reușita expoziției din 1999, având un patrimoniu artistic de mare valoare, organizatorii principali – DJCCPCN (director: Gheorghe Deaconu) şi CJCVTCP (director: Elena Stoica) au reușit să proiecteze, cu puterea de convingere și capacitate profesională a criticului de artă Eugenia Florescu (foto centru, la vernisaj), o expoziție unică în istoria culturală a Vâlcei. Gândită ca un întreg, expoziția a ilustrat,  prin imagini-document, ctitoriile voievodale ale Vâlcei, dar și biserici ctitorite de țărani liberi, unele fiind monumente UNESCO, istoria tiparului și a tipăriturilor, toate ambientate cu piese de patrimoniu material și imaterial care au reușit să conducă pe vizitator într-un spațiu de sacralitate şi creativitate.

sac2

            Un spaţiu pe care acad. Răzvan Theodorescu îl definea ca fiind „... o lume specială, o  lume liberă. E o lume a poveștilor țărănești, o lume plină de umor. Lumea Europei și lumea tradiției, lumea Europei prin Sibiu, lumea tradiției și lumea Orientului prin Anton Pann, care vine aici, în Vâlcea, pentru  că e un spațiu de fantezie, în care Povestea vorbei este cea a vorbei frumoase, înflorate. Este o lume care se bucură, o lume pe care o auzi de parcă ar cânta. În pridvorul Govorei, privind-o pe Maica Domnului, Ocrotitoarea, parcă auzi foșnetul de aripi. Este lumea din care s-a născut România modernă, cu toate valorile sale. Aici o vezi cu adevărat. (Răzvan THEODORESCU, Vâlcea – o ţară a metaforei, Catalogul expoziţiei, Bucureşti, 2002, p. 7).

 

           

sac3                                      sac4

            Vernisajul s-a bucurat de o prezență demnă de un eveniment la scară națională: ministrul secretar de stat al Culturii și Cultelor, prof. univ. dr. Ioan Opriș; Valer Dorneanu, președintele Camerei Deputaților; deputatul Matei Vintilă; scriitorul Dinu Săraru, directorul Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”; poetul George Țărnea (foto jos, stânga); președintele Consiliului Județean Vâlcea, ec. Iulian Comănescu; P. S. Gherasim, episcopul Râmnicului (foto jos, centru); ing. Mircea Perpelea, prefectul județului; personalităţi ştiinţifice, culturale şi artistice din Capitală, fii şi prieteni ai Vâlcei.Vâlcea de acasă a fost reprzentată de oameni de cultură şi artă şi, bineînţeles, de creatorii valorilor artistice etalate în saloanele expoziţiei, printre care Gheorghiţa Măleanu (foto jos, dreapta).

                              sac5                       sac6                    sac7

            În acest context s-a lansat și albumul cu același titlu, care sintetizează aprecieri ale unor personalități ale culturii românești, cât și ale unor specialiști vâlceni, referitoare la spațiul cultural al Vâlcii: acad. Răzvan Theodorescu, Dinu Săraru, Vasile Drăguț, P. P. Panaitescu, Nicolae Iorga. Ilustrat cu imagini din expoziție, albumul este o mare realizare editorială, tipărit la Editura Regiei Autonome „Monitorul Oficial” într-o ţinută grafică excepţională, și susținut financiar de deputatul Matei Vintilă, de Acsinte Gaspar, ministrul pentru relația cu Parlamentul, cel care a mediat prezența Vâlcei la Palatul Parlamentul României.

            Poetul George Țărnea, a propus, la deschidere, ca expoziția „Sacralitatea” să fie susținută pentru a cutreiera capitalele Europei, spre  a demonstra forța creatoare a unui spațiu al identităţii româneşti şi al localismului creator.

 

Informații adiționale

 • Autor:
   ---
 • Data aparitiei: Marți, 30 Mai 2023
 • Localitate: Valcea
 • Creator: ---
 • Subiect:
   ---
 • Descriere: ---
 • Editor: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
 • Contributor: Emilia Smedescu
 • Tip: text
 • Format: ---
 • Identificator: ---
 • Sursa: Gheorghe Deaconu, Elena Stoica - Cultura tradițională din Vâlcea 1968-2013: O istorie concentrată și ilustrată. Rm. Vâlcea: Editura Patrimoniu, 2013.
 • Limba: ---
 • Suport: Hartie
 • Tip articol: Articole si studii
Citit 2912 ori Ultima modificare Joi, 29 Mai 2014 10:16
Ești aici: Home Valcea Valcea „Sacralitatea –asimilări și sinteze culturale în spațiul vâlcean” ( Palatul Parlamentului României, Sala „Constantin Brâncuși”, 14 decembrie 2002)