Istorie Locala

Joi, 23 Octombrie 2014 11:31

Cernișoara - Aprovizionarea populației cu apă potabilă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Datorită faptului că satele comunei sunt dispersate pe o suprafaţă foarte mare, condiţiile în care se realizează aprovizionarea cu apă a locuitorilor sunt foarte diferite.

Aşa cum aminteam, într-un capitol anterior, satele comunei Cernișoara sunt amplasate, din punct de vedere geografic într-o zonă de deal, la o altitudine ce variază între 200 – 500 m.

În satele Modoia, Groși și Armășești, situate la o altitudine mai mică, apa freatică nu este la mare adâncime şi aprovizionarea locuitorilor cu apă potabilă se poate realiza mai uşor, datorită fântânilor săpate şi amenajate încă din cele mai vechi timpuri.

Situaţia se prezintă cu totul altfel în satele Obârșia și Sărsănești aşezate în coasta unui deal, la o altitudine mai mare, unde apa freatică se găseşte la o adâncime mai mare şi forarea unei fântâni întâmpină dificultăţi serioase. Există şi riscul, ca odată forată fântâna, să nu poată prinde pânza freatică, toată munca dovedinduse zadarnică. În verile mai secetoase, apa din fântânile acestora seacă, iar cetăţenii trebuie să-şi aducă apa necesară de la distanţe destul de mari.

Dacă înainte, fântânile erau construite de obicei din piatră, cu ghizduri din lemn, acum se construiesc mai ales cu tuburi de beton de către fântânari specializaţi în această lucrare, din alte localităţi.

Pentru aprovizionarea cu apă potabilă a comunei sunt construite deci fântâni, în număr de aproximativ 300 amplasate pe toată raza comunei. Dacă, în general, fântânile cu tuburi înguste şi largi din beton sunt preponderente, această preponderenţă este mai accentuată în satele Cernișoara, Mădulari, Sărsănești și Obârșia.

În prezent autoritățile locale au întocmit proiecte pentru a accesa fonduri europene, necesare rețelei de alimentare cu apă în toate satele comunei. În acest sens au fost accesate fonduri europene în valoare de 115 miliarde lei (vechi) care a constat în introducerea apei și a canalizării în satele Armășești, Groși și Modoia, lucrare care este deja finalizată.

De asemenea se are în vedere proiectul, declarat eligibil, pentru extinderea alimentării cu apă în satele Obârşia, Mădulari şi Cernişoara pe o lungime 15 kilometri care a fost sistat din lipsa fondurilor.

Informații adiționale

  • Autor: Gheorghe Constantinescu
  • Localitate: Valcea
  • Creator: Gheorghe Constantinescu
  • Subiect: Aprovizionarea populației cu apă potabilă
  • Editor: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
  • Contributor: Emilia Smedescu
  • Tip: text
  • Sursa: Gheorghe Constantinescu - Monografia comunei Cernișoara: locuri, vremuri, oameni. București: Editura Amanda Edit, 2014, p. 102-103.
  • Suport: Hartie
  • Tip articol: Articole si studii
Citit 3402 ori
Ești aici: Home Valcea Valcea Cernișoara - Aprovizionarea populației cu apă potabilă