Istorie Locala

Miercuri, 05 Noiembrie 2014 11:19

Cernișoara - Viaţa culturală. Căminul cultural

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Căminul cultural din Mădulari (foto)

 

Până în anul 1948, activitatea culturală din satele văii Cernișoarei, se rezuma la serbările cu elevii de sfârşit de an şcolar, sau prezentate cu prilejul unor aniversări ale sărbătorilor naţionale.

Pregătite cu multă seriozitate de învăţătorii satelor, ele constituiau adevărate momente de destindere pentru acestia dar şi pentru locuitorii satelor şi chiar şi pentru cei implicaţi în aceste activităţi culturale.

Şi astăzi, bătrânii îşi amintesc cu nostalgie de acele serbări, când învăţătorul cu vioara dirija corul şcolarilor pe două sau trei voci.

Singurele dintre satele comunei, care dispuneau de un local de cămin cultural, au fost satele Mădulari și Cernișoara, în ele organizându-se baluri, hore şi activităţi culturale.

În cadrul acestora, se desfăşura o bogată activitate culturală, de către formaţiile artistice, formate din cetăţenii mai tineri şi mai în vârstă ai satelor, îndrumate de învăţători şi profesori.

Descoperirile arheologice au scos la iveală tradițiile culturale ale văii Cernișoarei.

Odată cu constituirea “Societății Culturale” a județului Vâlcea, la 23 august 1898 se înființează primele biblioteci publice școlare. Astfel printre cele 10 biblioteci înființate în județul Vâlcea (320 biblioteci pe țară) se regăsesc și cele din zona Horezului: Păușești Otăsău și Horezu.

 

 

În acest timp iau ființă primele biblioteci publice pe valea Cernișoarei.

În ianuarie 1891 ia ființă la București „Liga Culturală” care va juca un rol deosebit în susținerea unității naționale.

Pe 1 martie 1891 se înființează Secțiunea locală a “Ligii Culturale”, în Vâlcea. În același an, dar pe 12 aprilie, ia ființă la Armășești o secție a Ligii care va juca un rol mare la dezvoltarea vieții spirituale cernișorene.

În Anexa Cercurilor Culturale din Județul Vâlcea (1905-1906) apare Cercul Cernișoara cu 7 școli și 8 învățători.

Un rol important în propagarea culturii pe valea Cernișoarei îl aveau parohiile. Astfel în anul 1941 Biblioteca parohială din comuna Mădulari avea 1840 volume și 492 cititori iar Biblioteca parohială din Modoia avea 160 volume și 60 cititori.

 

De-a lungul timpului Biblioteca Cernișoara a fost condusă de diverși bibliotecari: Lucia și Maria Găman, Olimpia Tănase etc.

În anul 1938 la Armășești, Mădulari și Modoia iau ființă primele cămine culturale. Acestea erau conduse de preoții satelor. După anul 1968 acestea erau conduse de către directori:

·         Armășești: D. Cherăscu, Gh. Dican, Nicolae Popa etc;

·         Mădulari: Titu Zamfirescu, Mioara și Nae Ionescu.

Astăzi în comuna Cernișoara funcționează trei cămine culturale:

·         câte unul cu local propriu în Mădulari și Cernișoara;

·         celelălalt funcționează în școala din Modoia.

Mari animatori ai vieţii culturale din satele comunei au fost profesorii Aurel Cincă, Nae și Mioara Ionescu, învățătorii Titu și Lucreția Zamfirescu.

Recent, în satul Armășești a fost construit de către Ion Robert Dican, fiu al satului de 40 de ani, un local de distracție pentru tineret ce cuprinde printre altele: Discoteca Tracia, o sală de forță și un supermarket.

 

 

Informații adiționale

 • Autor:
   ---
 • Data aparitiei: Luni, 27 Martie 2023
 • Localitate: Valcea
 • Creator: ---
 • Subiect:
   ---
 • Descriere: ---
 • Editor: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
 • Contributor: Emilia Smedescu
 • Tip: audio
 • Format: ---
 • Identificator: ---
 • Sursa: Gheorghe Constantinescu - Monografia comunei Cernișoara: locuri, vremuri, oameni. București: Editura Amanda Edit, 2014, p. 164-167.
 • Limba: ---
 • Suport: Hartie
 • Tip articol: Articole si studii
Citit 3141 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Noiembrie 2014 11:28
Ești aici: Home Valcea Valcea Cernișoara - Viaţa culturală. Căminul cultural