Istorie Locala

Vineri, 21 Noiembrie 2014 13:07

Monografia comunei Cernișoara: locuri, vremuri, oameni

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

copertaLocul unde te-ai născut și ai crescut, unde ți-ai petrecut “amintirile din copilărie“, anii tinereții sau chiar toată viața, este cel mai frumos și iubit din lume. Este liantul aducerilor aminte că porți un nume și un prenume, că ești legat de un loc de naștere pe care trebuie să-l cinstești prin fapte, demnitate, muncă și onoare, astfel încât cetățenii comunei să spună la o întâlnire de grup “este de la noi din comună“,“este băiat harnic“, “este de-al nostru”. Ne sunt dragi aceste cuvinte și nu avem dreptul să le uităm.

Nu este cinste și onoare mai mare decât aceea din a face tot ce poți în a-ți prețui comuna în care te-ai născut. Cea mai de preț recunoștiință este să-i pomenești oricând numele. Iar cel mai de preț cadou pe care-l poți face comunei tale este să-i oferi o lucrare despre ea și oamenii ei, să-i dăruiești o operă, să-i ridici o clădire în plus, să-ți ajuți consătenii prin îndemnuri, sfaturi, vorbe bune, ori ajutor corect.

 

Consider această lucrare necesară pentru cunoașterea și prețuirea la adevărata valoare a peisajului natural, a preocupărilor economice și social culturale ale locuitorilor, dar, în același timp și un apel la o mai mare atenție pentru valorificarea în viitor a potențialului turistic din zonă. Rolul acestei lucrări este cu atât mai important cu cât schimbările din viața comunei sunt ireversibile, iar martorii purtători ai unei lumi pierdute, tot mai puțini. Arhivele păstrează documente, nu sentimente, iar povestea unei așezări are valoare dacă se pornește de la oamenii locului.

Istoria şi viaţa unei localităţi, în cazul de faţă Cernișoara, nu pot fi cuprinse într-o carte şi autorul acestei lucrări monografice a spus doar cât a putut afla din cercetările lui.

Cu siguranţă, sunt multe omisiuni de fapte şi de oameni, care au avut contribuţia lor la derularea evenimentelor şi la închegarea acestei colectivităţi de vechi sate româneşti.

Îi rog să mă ierte pentru aceste omisiuni. Sper ca modesta mea lucrare să dea un imbold altor cercetători, care pornind de aici să studieze cu competenţă şi dragoste şi să ducă mai profund şi mai departe studiul monografic al comunei.

Având în vedere că în ultimii ani, s-au construit multe vile elegante de către tinerii plecaţi în străinătate şi luând în considerare frumoasele peisaje din comună, precum şi îmbunătăţirea infrastructurii, anticipez transformarea unora dintre sate în adevărate sate de vacanţă.

Dacă avem în vedere aerul curat, nepoluat, emanat de pădurea de foioase din apropierea satelor Mădulari, Cernișoara și Obârșia, comuna ar putea deveni o atracţie turistică.

Este de datoria instituţiilor de bază ale comunei: primăria, şcoala, biserica, dispensarul uman, dispensarul veterinar şi a celor care le conduc să-şi unească eforturile pentru ca aceste deziderate să devină realitate.

“Monografia comunei Cernișoara” reprezintă un arc peste timp, un act de naștere a localității – prin care generațiile își pot cunoaște trecutul și prezentul, pentru a putea să-și prefigureze viitorul.

 

AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !

 

 Autorul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informații adiționale

 • Autor:
   ---
 • Data aparitiei: Luni, 27 Martie 2023
 • Localitate: Bihor
 • Creator: ---
 • Subiect:
   ---
 • Descriere: ---
 • Editor: ---
 • Contributor: ---
 • Tip: audio
 • Format: ---
 • Identificator: ---
 • Sursa: ---
 • Limba: ---
 • Tip articol: Bibliografii tematice
Citit 5198 ori Ultima modificare Vineri, 21 Noiembrie 2014 13:11
Ești aici: Home Valcea Valcea Monografia comunei Cernișoara: locuri, vremuri, oameni