Istorie Locala

Marți, 27 Ianuarie 2015 15:58

Sărbătoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea – 40 de ani

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

busAnul 2008 a fost anul sărbătoririi instituției, an de evaluări și de prospectări viitoare. Cu sprijinul CJ Vâlcea, al CNCPT şi al Episcopiei Râmnicului, conducerea CJCPCT (director: Elena Stoica) a reușit săa marcheze cei 40 de ani de activitate în prezenţa directorilor centrelor din ţară, dar și a personalităților culturii vâlcene, care i-au stat permanent alături. Evenimentul s-a derulat pe parcursul întregului an, programul conceput avându-şi centrul de greutate în zilele de 7-10 mai 2008. Ca întotdeauna, instituţia s-a bucurat de solidaritatea prof. dr. Gheorghe Deaconu, directorul perioadei 1968-2001, şi a drd. Gabriela Oana Petrică, directorul CNCPCT (foto sus), care a programat, în acest context aniversar, consfătuirea națională a directorilor centrelor pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale / centrelor culturale din ţară. Programul consfătuirii s-a pliat pe tema: „Salvgardarea patrimoniului cultural imaterial”, iar subiectele propuse pentru dezbatere au fost: Programe și proiecte 2008, semestrul II – 2009 și Propuneri pentru Completarea Ocupațiilor din România (COR). Consfătuirea a avut partea ei aplicativă, constând în vizitarea Episcopiei Râmnicului, unde s-a vizionat expoziția iconarilor vâlceni, organizată în aer liber, în spațiul Episcopiei (aleile din incintă), vizitarea Muzeului Satului Vâlcean, continuând cu popasuri la mănăstirile Turnu și Cozia. Programul s-a deschis în Sala „Mircea cel Bătrân” a CJ Vâlcea, cu vernisajul expoziției retrospective de artă plastică a pictorilor vâlceni (prezentată de Mioara Comănescu Plop, referent la CJCPCT Vâlcea) – Galeria „Constantin Iliescu”, din spațiul CJ Vâlcea, dăruit instituției de președintele CJ Vâlcea, ec. Dumitru Bușe (foto jos), cu susținerea dr. ing. Ion Cîlea, vicepreședinte.

Momentul festiv a fost onorat de P.S. Gherasim, Episcopul Râmnicului (foto sus); ec. Dumitru Bușe, președintele CJ Vâlcea; prof. drd. Florin Epure, directorul DJCCPCN Vâlcea; Mihai Gorgoi, consilier la Ministerul Culturii și Cultelor; directorii centrelor judeţene; personalități ale culturii vâlcene, părtași la faptele de cultură petrecute în cei 40 de ani. Un moment emoționant l-a constituit vizionarea filmului documentar: „40 de ani de activitate în imagini de arhivă” – realizatori: Amalia și Bogdan Boari. A fost impresionant pentru cei de azi să vadă că arhiva instituției, păstrată cu sfințenie, fișată și bine conservată, constituie un valoros tezaur de informație pentru ceea ce a construit o instituție, cu și pentru oamenii Vâlcii, în respect pentru trecut, valorificând prezentul. Lansarea celor două cărți aniversare: 40 de imagini, 40 de documente, 40 de mărturii – autori: Gheorghe Deaconu și Elena Stoica și Patrimoniul documentar al Culturii Tradiționale din Vâlcea – 1968-2008 de Gheorghe Deaconu, cu o prefață de Elena Stoica, a contribuit la ilustrarea activității instituției în cei 40 de ani. PS Gherasim, episcopul Râmnicului, cu înțelepciunea vârstei, a afirmat, surprins de cele văzute și scrise: „Cu grija zilei de mâine, pierdem prezentul”, adăugând: „În momentul în care vom uita acestea (credința ortodoxă, limba și datinile – n. a.), nu mai suntem ca popor, ci unul al nimănui”, a consemnat Marin Bulugea în articolul din „Curierul de Râmnic”, 13 mai 2008, intitulat sugestiv 40 de ani, vârsta deplinei maturități. În aceeași pagină, cronicarul redă ceea ce Ioan St. Lazăr, omul care a i-a stat alături lui Gheorghe Deaconu și oamenilor culturii populare, scriind, în anii de dinainte de ’89, o poveste frumoasă: „Noi, «pionierii» ei, aproape am îmbătrânit, ne «trecem», dar ea, «Creația», rămâne perenă, mereu tânără”. S-au transmis mesaje, s-au acordat diplome. CJ Vâlcea, prin președintele Dumitru Bușe, a înmânat directorului instituției, Elena Stoica, diploma aniversară; Gabriela Oana Petrică a oferit, din partea CNCPCT, o diplomă cu felicitări pentru toți cei care au contribuit la afirmarea Vâlcei în plan național și european; DJCCPCN, prin directorul Florin Epure, a decernat o diplomă. Din partea CJCPCT Vâlcea, s-au acordat diplome pentru personalitățile culturii vâlcene: Doru Moțoc, Ioan St. Lazăr, Tina Popa şi alţii.

Prof. dr. Gheorghe Deaconu a primit, din partea lui Mihai Gorgoi, consilier în MCC, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, acordat de Președintele României, Ion Iliescu, în anul 2004, pentru aprecierea față de contribuția deosebită pe care a adus-o în activitatea artistică și culturală, pentru promovarea civilizației și istoriei culturii românești. A fost un gest reparator, căci Ordinul emis în 2004 nu a mai ajuns în posesia deținătorului, noul ministru, care i-a urmat academicianului Răzvan Theodorescu, nu a mai dorit să-l înmâneze, așa cum a procedat şi cu aceea care i-a fost acordată preotului Gheorghe Petre, dar pe care cărturarul nu a mai primit-o niciodată !?

            Un moment distinct a fost întâlnirea salariaților instituției în Sala „Antim Ivireanul” a Episcopiei, cărora le-au fost înmânate diplome aniversare. În ultima zi, 10 mai, s-a realizat, în Parcul Zăvoi din Râmnicu-Vâlcea, un spectacol folcloric în care, alături de Orchestra „Rapsodia vâlceană”, au evoluat formații artistice din județ și s-au înmânat diplome aniversare animatorilor culturali, în fața unui public numeros. Aniversarea CJCPCT Vâlcea a fost sărbătoarea tuturor.

Informații adiționale

 • Autor:
   ---
 • Data aparitiei: Luni, 29 Mai 2023
 • Localitate: Valcea
 • Creator: Gheorghe Deaconu, Elena Stoica
 • Subiect:
   ---
 • Descriere: ---
 • Editor: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
 • Contributor: Emilia Smedescu
 • Tip: text
 • Format: ---
 • Identificator: ---
 • Sursa: Gheorghe Deaconu, Elena Stoica - Cultura tradițională din Vâlcea 1968 – 2013 O istorie concentrată și ilustrată. Rm. Vâlcea: Editura Patrimoniu, 2013.
 • Limba: ---
 • Suport: Hartie
 • Tip articol: Articole si studii
Citit 3072 ori
Ești aici: Home Valcea Valcea Sărbătoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea – 40 de ani