Istorie Locala

Luni, 27 Februarie 2017 12:09

Drăgăşani - patrimoniul natural şi peisagist, rezervaţia avifaunistică

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Valea Oltului Inferior cuprinde teritorii din judeţele Vâlcea, Olt şi Teleorman, la care municipiul Drăgăşani participă cu 11% din suprafaţa sa la acest coridor ecologic. Acest sit găzduieşte efective însemnate ale unor specii de păsări, dintre care 14 specii migratoare şi 81 specii periclitate. Situl este important în perioada de migraţiune, când găzduieşte mai mult de 20000 exemplare de păsări de baltă pentru speciile: aytia nyroca, ciconia ciconia, ixobriciaus minutus, burhinus oedicnemus, coracia  garrvius, mergus albellus, cygnus cygnus, phalocrocorax pygmeus, philomachus pugnax, iar pentru iernat, următoarele specii: pelecanus crispus, cygnus cygnus, phalacrocorax pigmeus, anser albifrons şi toate speciile de raţe.

 

Impactul antropic de modelare a albiei Oltului într-o salbă de lacuri, din punct de vedere al ornito-faunei, se aseamănă cu Delta Dunării. Bogăţia acesteia se explică prin expunerea sudică în calea curenţilor calzi care se fac simţiţi în partea sud-vestică a Peninsulei Balcanice.

Păsări care nu aparţin populaţiilor autohtone şi care, în marea lor majoritate, aparţin ordinelor anseriforme şi charadriforme, urmând traseele de migraţiune, ajung în Valea Opltului, care devine un veritabil  loc de iernare, ea constituind, în acelaşi timp, un culoar de migraţie, pe aici trecând traseele păsărilor către Europa Centrală şi de Nord, ca şi cel de pe Valea Struma din Bulgaria şi, în continuare, spre Marea Egee. Un alt element remarcabil al teritoriului municipiului, îl reprezintă peisajul dealurilor terasate, plantate cu viţă de vie, şi al construcţiilor necesare exploatării, cu conace aşezate pe coama dealurilor (Mirescu, 2008, 96-98, 100-101; Master plan Drăgăşani, 51-53).

 

 

Informații adiționale

Citit 2962 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2017 12:16
Ești aici: Home Valcea Valcea Drăgăşani - patrimoniul natural şi peisagist, rezervaţia avifaunistică