Istorie Locala

Miercuri, 04 Aprilie 2018 10:47

Băile Govora – Sportul

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru perioadele mai vechi, despre sport şi activităţi sportive la nivel de performanţă în oraşul Băile Govora, nu se poate vorbi. Cele mai cunoscute sporturi erau „plimbarea” şi probabil „alergatul”, prin Parcul staţiunii, sau pe cărarea prin pădure, ce lega staţiunea de dealul Baba Floarea.

 

În anul 1934, Societatea pentru Exploatarea Băilor Govora – Călimăneşti a hotărât ca în spatele Hotelului nr. 3, situat pe Dealul Cucurigu în partea de vest a Parcului, să amenajeze (prin nivelare) o parte din terenul destinat activităţilor sportive, în suprafaţă de 5000 mp, dintr-o suprafaţa totală de peste 7000 mp. La finele anului 1936, s-a terminat nivelarea terenului de fotbal la dimensiunile cerute pentru acest sport. În primăvara următoare (1937), s-a continuat acţiunea nivelare a terenului, obţinându-se o suprafaţă plană de circa 6000 mp, unde se vor amenaja locuri pentru diferite sporturi. Pentru a avea acces uşor la acest teren, atât dinspre şoseaua mare, cât şi dinspre teritoriul staţiunii, s-a amenajat un drum de legătură şi pentru vehicule. În anul 1938, pe acest teren s-a instalat o pompă centrifugală electrică pentru pompat apa de stropit (DJVAN, F.S.G-C., dos. nr. 62/1942, f. 1-11). Acest teren a format principala bază sportivă a staţiunii, din anul 1936, până la finele secolului al XX-lea, când s-a mai adăugat o bază sportivă, formată din două terenuri de tenis, pe zgură, ale Clubului sportiv privat „Aditen”. Alături de acestea, există şi baza sportivă şcolară (sală şi teren de sport) de pe lângă Liceul Teoretic Băile Govora.

Până la instaurarea regimului comunist, activităţile sportive s-au desfăşurat sporadic, neorganizat, fără ca ele să fie sub patronajul vreunui club sau asociaţie. Începând cu anul 1949, toate instituţiile de stat şi organizaţiile de tineret au fost obligate să înfiinţeze asociaţii sportive, cu secţii şi formaţii (echipe) de amatori, pe diferite discipline sportive. Aşa a luat fiinţă Asociaţia sportivăSănătatea Govora”, patronată de S.M.B. Govora, cu secţii de fotbal, volei, handbal, şah, atletism etc. care a funcţionat până în anul 1990. Cea mai cunoscută formaţie este echipa de fotbal „Sănătatea Govora”, care a activat în diviziile inferioare (raion, judeţ) ale campionatul naţional de fotbal.

Tinerii şi elevii sportivi amatori din Băile Govora au participat la întreceri sportive organizate în cadrul concursurilor „Spartachiada”, „Daciada” şi „Cupa României”, ce aveau loc la nivel local, zonal, raional, regional sau judeţean şi republican. Echipe şi sportivi care să obţină performanţe deosebite (titluri de campioni, medaliaţi olimpici) la nivel naţional sau internaţional, din oraşul Băile Govora, nu sunt cunoscute.

Astăzi, oraşul Băile Govora se bucură de vizitele unor echipe sportive care organizează cantonamente în hotelurile şi bazele de tratament din staţiune, precum şi de turneele de tenis (copii, juniori şi seniori), organizate anual de Clubul Sportiv Aditen, precum şi de concursurile sportive la care participă tinerii sportivi şcolari din localitate.

Informații adiționale

Citit 4678 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 10:49
Ești aici: Home Valcea Valcea Băile Govora – Sportul