Istorie Locala

Vineri, 01 Februarie 2019 11:26

1848 la Horezu

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

„Primăvara popoarelor”, cum a fost denumită revoluţia de la 1848, a fost bine simţită în Vâlcea. Mai mult, revoluţia română de la 1848-1849 a avut momente pregătitoare în acest judeţ desemnat a fi unul dintre locurile unde evenimentele revoluţionare urmau să fie declanşate. Cu siguranţă, efervescenţa revoluţionară nu a fost estompată după 1821, această amplificându-se20. Horezu se înscrie în această stare de spirit, păstrându-şi rolul unui centru de legătură între localităţile din jur, de concentrare a forţelor revoluţionare, precum şi de punct de rezistenţă, bazat pe Mănastirea Horezu, aşa cum fusese şi în timpul revoluţiei lui Tudor din anul 1821. În plaiul Horezu, s-a răspândit repede vestea declanşării revoluţiei şi a lansării Constituţiei-Proclamaţie de la Izlaz, din 9 iunie 1848. Comisarii de propagandă ai Guvernului revoluţionar paşoptist, precum neobositul dascăl Ion Râureanu care a acţionat în această zonă, n-au avut o misiune dificilă în privinţa explicaţiilor ce trebuiau date oamenilor locului despre rostul revoluţiei21. Adeziunea locuitorilor din Horezu la cauza revoluţiei este evidenţiată si cu ocazia vizitei facute de generalul Gheorghe Magheru în Târgul Horezu la 30 iulie 1848, prilej cu care 30 de locuitori au jurat pe Constituţia adoptată de revoluţie22.

 

Un episod interesant, întâlnit în timpul evenimentelor revoluţionare vâlcene, îl reprezintă cazul egumenului Mănăstirii Horezu, Hrisant Hurezeanu, acuzat că intenţiona să treacă peste graniţă împreună cu importante bunuri ale mănăstirii. Sesizarea era făcută de un grup de locuitori din Râmnic, la data de 17-18 iunie 1848, printr-o plângere înaintată Cârmuirii judeţului Vâlcea23. Încercările egumenului mănăstirii brâncoveneşti de a-şi demonstra nevinovăţia, n-au fost primite cu uşurinţă de către autorităţile revoluţionare vâlcene, Hrisant Hurezeanu fiind supus unei anchete amănunţite şi chiar încarcerat pentru o perioadă24.

Participanţi activi la toate momentele revoluţiei, horezenii vor fi prezenţi şi la acţiunile de apărare a cuceririlor revoluţionare. Mulţi dintre ei, reuşind să facă rost de arme, s-au înrolat în tabăra militară revoluţionară de la Râureni, aflată sub comanda lui Gheorghe Magheru. Evoluţia evenimentelor din Ţara Românească, invazia trupelor otomane şi ruseşti au determinat dizolvarea taberei militare revoluţionare de la Râureni. Mulţi dintre horezenii participanţi la această tabără, au refuzat să predea armele în aşteptarea unor momente mai prielnice pentru a le folosi împotriva duşmanilor ţării. Numai intervenţia dorobanţilor a facut posibilă recuperarea armelor de la locuitorii din această zonă25.

Se sfârşea astfel o mişcare revoluţionară, dar nu se încheia procesul revoluţionar în urma căruia se va naşte România modernă. Horezenii şi vâlcenii în general vor fi actori importanţi ai evenimentelor care vor urma revoluţiei de la 1848-1849 şi care vor construi societatea modernă în spaţiul românesc.

______

 

22. Anul 1848 în Principatele Române. Acte şi documente. Bucureşti, 1902, vol. III, pag. 79, 80.

 

23.Corneliu Tamaş, Petre Bardaşu, Sergiu Purece, Horia Nestorescu-Bălceşti, Revoluţia de la 1848 în judeţul Vâlcea. Studii şi documente, Bălceşti pe Topolog, Societatea „Prietenii Muzeului Bălceşti”, 1978, pag. 37.

 

24. Ibidem, pag. 43-44, 155.

 

25.Ibidem, pag. 275.

 

 

 

 

 

Informații adiționale

Citit 1990 ori Ultima modificare Vineri, 01 Februarie 2019 11:34
Ești aici: Home Valcea Valcea 1848 la Horezu