Istorie Locala

Luni, 20 Iulie 2020 14:33

Monografia comunei Roești/Vâlcea - text integral

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

…… ,, Timpul curge nemilos, suntem cu toţii trecători şi este de dorit ca în urma fiecăruia să rămână ceva durabil, iar cei ce vin după noi să-şi cunoască rădăcinile. Multe lucruri sunt puse pentru prima oară pe hârtie şi sper din tot sufletul ca toate cele spuse să se constituie într-un prilej de aducere aminte despre moşii şi strămoşii noştri, unii ştiuţi doar din poze, care ne veghează din cimitirele satelor comunei sau de pe meleaguri îndepărtate, unde au murit pentru hotarelor neamului românesc ,, ……    

 

Fiecare așezare omenească are propria ei istorie. Satele comunei Roești nu fac excepție. Istoria lor cuprinde un șir lung de evenimente, întâmplări, strădanii și eforturi ale oamenilor care au trăit și trudit pe aceste meleaguri, care au știut să înfrunte, cu bărbăție și eroism, de-a lungul veacurilor, urgiile care s-au abătut asupra lor, uneori chiar cu jertfa supremă, atunci când hotarele țării și când munca lor erau puse în pericol.

 

«Fiecare așezare omenească are propria ei istorie. Satele comunei Roești nu fac excepție. Istoria lor cuprinde un șir lung de evenimente, întâmplări, strădanii și eforturi ale oamenilor care au trăit și trudit pe aceste meleaguri, care au știut să înfrunte, cu bărbăție și eroism, de-a lungul veacurilor, urgiile care s-au abătut asupra lor, uneori chiar cu jertfa supremă, atunci când hotarele țării și când munca lor erau puse în pericol.

Oamenii care au trăit pe aceste meleaguri ,, ne sunt părinți, bunici, moși și strămoși ,,, care n-au transmis, din generație în generație, tradiții și obiceiuri, au știut să cânte bucuriile și să înfrunte necazurile, să ne învețe să vorbim și să comunicăm în graiul nostru stăbun, au clădit frumos și trainic temelia viitorului.
Au contribuit, prin aceasta, la cultivarea mândriei de a aparține comunităților respective oriunde s-ar afla, în țară sau prin lume.
Această lucrare este o chemare de îmbărbătare, un mod de a-i îndemna pe cei care vor și pot să facă ceva pentru satul lor, care strigă : ,,... Nu mă uitați, că din sânul meu ați plecat, eu sunt tatăl și mama voastră, mai faceți ce se mai poate și pentru mine…”

Satul ne cheamă în ajutor, să-l menținem așa cum ,, ni l-au lăsat străbunii noștri, să-l dezvoltăm din punct de vedere cultural, spiritual și economic, pentru că și el își are istoria lui și este nedrept să fie dat uitării ,,.
Mărturia timpurilor încearcă să redea generaţiilor prezente şi viitoare prin această lucrare trecutul strămoşilor noştri precum şi succesiunea celor mai importante evenimente care au marcat satelor care compun Roeștiul de astăzi.

Comuna Roești reprezintă un loc binecuvântat de Dumnezeu cu un cadru natural plin de farmec, cu generaţii trecute și prezente, care au dus cu ele frumuseţea sufletului şi a credinţei în Dumnezeu. Oricine, din orice vreme a timpului, a simţit şi simte cu dulce nostalgie anii copilăriei, ai adolescenţei, locul unde a văzut prima dată lumina zilei, mândria şi bucuria de a fi roeștean.
În asentimentul concetăţenilor, mulţumim străbunilor, bunilor şi părinţilor care de-a lungul vremurilor cu trudă şi sudoare , braţe istovite şi palme bătătorite au încununat această aşezare cu fapte admirabile şi i-au oferit unele dintre cele mai preţioase monumente istorice ale ţării, mărturii vii ale însemnătăţii pe care Roeștiul ca şi comunitate o are în zonă şi care ne determină să fim motivaţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le transmite mai departe de o aşa manieră încât urmaşii noştri să poată povesti cu mandrie despre aceste locuri.

Cu emoţiile specifice scrierii unei asemenra lucrări, amplificate de asumarea responsabilităţii, în sfârsit „Biruit-au gândul …”, vorba lui Miron Costin, de a aduna, selecta şi apoi redacta o primă încercare de act de identitate a unei comunităţi. Fără a folosi cuvinte mari, îndrăznim să considerăm acest demers un gest de patriotism local.

O incursiune în istoria unor comunități rurale încărcate de civilizație de la confluența Cernișoarei cu Cerna Vâlceană, reprezintă una dintre cele mai generoase şi mai relevante teme de cercetare pentru cunoaşterea unui trecut şi a unei evoluții prin secole a acestor obşti țărăneşti, care au înfruntat cu dârzenie asprimea veacurilor şi anotimpurilor, au creat prin munca, hărnicia, cinstea şi demnitatea lor, generație după generație, frumuseți şi valori sociale şi culturale, un sistem de relații interumane ce poartă pecetea bunei conviețuiri, respectul alterității etnice şi religioase, aspirația perpetuă spre liberate şi modernitate.

Se cuvine să precizăm şi faptul că ne-au fost de un real folos contribuţiile unor colaboratori care, cu amabilitate şi chiar rigoare, ne-au pus la dispoziţie date, documente. Am avut un important sprijin din partea unor organisme judeţene specifice (Arhivele Naţionale--Serviciul Judeţean Vâlcea, prin doamna Doina Glăvan, Muzeul Judeţean de Istorie, Arhiva Episcopiei Râmnicului, Arhivele Statului București, Primăria Comunei Roești, prin aportul Primarului Gheorghe Drăghici și în nu în ultimul rând, prin munca neobosită a secretarului acestei instituții, Bărbulescu Nicolae-Emil, prin sprijinul doamnei Elena Stănișor, Director al Școlii Gimnaziale ,, Ion Constantinescu ,, Roești- Cueni etc.)

Trebuie să menționăm, în mod special, sprijinul efectiv pe care l-am primit din partea familiei Ilie și Irina Burican, a familiei Alecsandru și Iuliana Burican, a familiei Nicoleta(Burican) și Calinic Trușcă, în perioadele când am cercetat documentele referitoare la această zonă, la Arhivele Statului Vâlcea. Le mulţumim tuturor din suflet!

Aşadar, pe baza unor documente certe, începând de astăzi, comuna Roești județul Vâlcea, are prima sa ,,carte de vizită”. Se umple astfel un gol în ceea ce privește adevărul privind geografia, istoria, evoluția populației, tipurile de așezări umane și în mod deosebit, evoluția învățământului pe aceste meleaguri din 1838 și până astăzi, dorinţa probabilă a multora dintre fiii satelor de a cunoaște trecutul meleagurilor în care s-au născut.

De altfel, proaspăta tipăritură, realizată cu sprijinul autorităţilor locale, personal a d-lui primar Gheorghe Drăghici, a consilierilor acestei comune, se doreşte a fi un dar preţios oferit roeștenilor şi nu numai. Considerăm că se conştientizează astfel vechimea, frumuseţea şi importanţa locurilor natale precum şi a oamenilor din comuna Roești.

Cu stimă, lectură placută!
AUTORII»
***

 

Monografia poate fi lecturată/ descărcată (de) la  https://drive.google.com/file/d/1wTA0hDzzTQklRGHE6EBNG2Q5nJlAfMAG/view?usp=sharing 

 

Informații adiționale

 • Autor:
 • Data aparitiei: Duminică, 28 Mai 2023
 • Localitate: Valcea
 • Creator: ---
 • Subiect:
   ---
 • Descriere: ---
 • Editor: Monografia comunei Roești/ Vâlcea - text integral
 • Contributor: Valentin Smedescu
 • Tip: text
 • Format: ---
 • Identificator: ---
 • Sursa: donație autori
 • Limba: română
 • Suport: Hartie
 • Tip articol: Articole si studii
Citit 1777 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2020 15:26
Ești aici: Home Valcea Valcea Monografia comunei Roești/Vâlcea - text integral