Istorie Locala

Vineri, 21 Ianuarie 2022 14:34

Casa Corpului Didactic Vâlcea și reziliența la provocările actuale Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

            O instituție destul de puțin cunoscută, poate chiar insuficient valorizată, în sistemul educațional din România este casa corpului didactic, care adesea este confundată, inclusiv de profesori, cu inspectoratele școlare. Cauzele sunt multiple, iar acest articol nu este menit să identifice factorii, motivele care au condus la această situație de fapt. În schimb, cred că este extrem de utilă o analiză a contextului actual în care se află organizația noastră, în condițiile în care sistemul educațional își testează din plin rezistența/reziliența la presiunile venite din mediul extern. Realizarea unei minime reflecții asupra rolurilor pe care Casa Corpului Didactic Vâlcea trebuie să și le asume într-un moment de mari schimbări, dar și de provocări este necesară pentru a demonstra utilitatea socială a organizației noastre.

 

            În primul rând, Casa Corpului Didactic Vâlcea a fost în „prima linie” în procesul de translatare a activităților didactice care se desfășurau față în față spre cele realizate online. Acest proces s-a derulat în mai multe etape, mai întâi am asigurat suportul tehnic unităților de învățământ care urmau să-și activeze platforme educaționale. În același timp, paralel cu eforturile școlilor de a-și activa platformele educaționale, Casa Corpului Didactic Vâlcea și-a restructurat și adaptat rapid oferta de formare, noile programe de formare punând accent pe integrarea și utilizarea resurselor digitale, a instrumentelor informatice în procesul de predare și evaluare. Prin acest demers s-a urmărit crearea/reactualizarea unor abilități prin intermediul cărora personalul din învățământul vâlcean să poată face față în bune condiții activităților zilnice, pentru a putea furniza servicii educaționale de calitate.

            În al doilea rând, cele mai multe procese, acțiuni și activități pe care le implică funcționarea curentă a organizației noastre valorifică instrumentele moderne de comunicare. Înscrierea la cursuri se face online, procesul a fost simplificat, în acest fel dispunem de instrumente mult mai eficiente de gestionare a informațiilor. Programele noastre de formare se derulează tot în format online, de asemenea simpozioanele, workshop-urile, ședințele de lucru, aproape toate activitățile planificate valorifică din plin instrumentele digitale, care ne fac activitatea mult mai eficientă și mult mai utilă. Într-un cuvânt, putem spune că organizația noastră a „simțit” pulsul schimbării, am reușit să ne poziționăm pe o traiectorie corectă, iar acest semnal a fost transmis și organizațiilor școlare vâlcene, care într-o măsura mai mare sau mai mică, au reușit să se adapteze, sau chiar să se dezvolte, în funcție de noile realități.

            În al treilea rând, organizația noastră a reușit, prin eforturile întregului personal, să îmbunătățească calitatea activităților organizate și furnizate personalului din învățământul vâlcean. Modul de organizare a acestor activități, acțiunile de monitorizare, conținutul furnizat, instrumentele utilizate reprezintă indicatori care certifică un plus de calitate, o ameliorare continuă a poziției avute în cadrul comunității școlare vâlcene. Proba supremă a celor susținute, factorul motivator care dă sens demersurilor și acțiunilor noastre este feedback-ul obținut din partea beneficiarilor noștri. Aprecierile pe care le primim din partea participanților la activitățile realizate sunt încurajatoare și ne motivează să ne perfecționăm și să ne impunem standarde de calitate din ce în ce mai înalte.

            În concluzie, Casa Corpului Didactic Vâlcea a reușit să-și contureze un profil propriu în comunitatea școlară vâlceană. Personalul instituției pune la dispoziția beneficiarilor noștri întreaga pricepere de care dispune, dăruirea și angajamentul că pot contribui prin acțiunile lor la îmbunătățirea prestației unităților școlare din județul Vâlcea.

 

director

Casa Corpului Didactic Vâlcea

prof Adrian LUCA

 

           

Informații adiționale

  • Localitate: Valcea
  • Editor: Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul” Vâlcea
  • Contributor: Valentin Smedescu
  • Tip: text
  • Limba: română
  • Tip articol: Resurse utile
Citit 881 ori Ultima modificare Vineri, 21 Ianuarie 2022 14:38
Ești aici: Home Valcea Valcea Casa Corpului Didactic Vâlcea și reziliența la provocările actuale