Istorie Locala

Marți, 13 Iunie 2023 11:32

Sorin Zamfirescu/ Amintiri târzii de lahovarist împătimit/ 2023 – cartea integral în PDF Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prefață

Domnul Sorin Zamfirescu, o mare personalitate a Râmnicului, și o spun cu sinceritate - a fost un excelent primar al orașului și un deputat harnic în parlamentul țării - inspirat de poveștile mele lahovariste, vine în fața publicului cu poveștile seriei Domniei Sale, 1956-1960. Fundalul istoric este cel comunist, evident, dar domnul Zamfirescu nu face caz de asta, căci cum bine se spune: „tinerețea este o altă țară”. Adevărat, vremurile erau ciudate, dar atunci, în școală, elevul era elev și profesorul, profesor.

Autorul are un talent autentic de povestitor, iar poveștile generației sale, consemnate acum într-o carte, sunt minunate și au tot dreptul la neuitare. Domnul Zamfirescu îmi amintește prin stilul său narativ de Constantin Mateescu, și el absolvent de „Lahovari”, un foarte bun prieten al autorului și un scriitor fabulos (este cel care a scris „Memoria Râmnicului”). Cei doi par să exprime admirabil nostalgia pentru un Râmnic care nu va mai fi la fel niciodată, pentru un Liceu „Lahovari” care nu mai mai fi la fel niciodată, pentru un fel de fericire pierdută, dar trăită la vremea respectivă cu maximă intensitate.

Citind cartea „Amintiri târzii de lahovarist împătimit”, am înțeles un lucru simplu: povestea este o nevoie fundamentală a omului, iar dacă o poveste este frumoasă, consemnarea ei devine absolut necesară. Nu pot să închei mica mea prezentare a cărții fără să nu reamintesc aici vorbele lui Oscar Wilde, care i se potrivesc foarte bine și autorului acestor amintiri: „Toți oamenii fac istorie, geniali sunt doar cei care o scriu”.

Ph. D. Sorin Oane

High School Hystory Teacher,

Alexandru Lahovari Național College

Râmnicu Vâlcea

 

&&&

 

PREAMBUL OBLIGATORIU (glumesc)

De ce nu stai cuminte, Zamfirescule, și nu-ți vezi de „tinerețile” tale? O astfel de întrebare e pertinentă sau nu? Greu de răspuns și atunci am dat cu banul! A căzut marca, deci am să continui să scriu …

 

Lăsând gluma la o parte, influențat de frumoasele povestiri  publicate de renumitul profesor de istorie lahovarist, autor de manuale și monografii, Sorin Oane, și la îndemnul colegilor mei de clasǎ, m-am hotărât să public niște povestioare – zic eu amuzante și inofensive – petrecute în perioada cât am fost elev al prestigioasei instituții culturale denumită Liceul „Alexandru Lahovari”  din Râmnicu Vâlcea. Fără îndoială că subiectivismul este mai mult decât evident în această scriere. Fără îndoială că, fiind vorba de niște amintiri disparate, relatările vor fi, mai degrabă,  asemănătoare unui reportaj (în niciun caz proces verbal, cum categorisea astfel de încercǎri un prieten de-al meu, mare ziarist, dramaturg și afurisit critic literar). Fără îndoială că n-o să folosesc formulări de genul „nori ca niște vălătuci de fum” sau „străzi curate și proaspete ca un obraz de fată”, precum în romanul „Elevul Dima dintr-a VII-a” scris de Mihail Drumeș. Subiectele au o oarecare tangență, dar eu nu scriu un roman și nici nu am pretenția de a mă compara cu autori consacrați.

 

Cu toate cǎ tare mult aș fi vrut, tonul hâtru folosit de marii povestitori nu poate fi imitat. M-am mulțumit să folosesc un vocabular cât de cât apropiat de cel specific liceenilor acelor timpuri. Povestioarele mele pot eventual întregi fresca adolescentină a anilor ’50 din  secolul trecut, în plină, cumplită și stupidă perioadǎ stalinistă. N-am să insist asupra tuturor caracteristicilor comunismului exacerbat instalat cu tancurile în țǎrişoara noastră dragă – las analiștilor politici acest mare os de ros - deoarece vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, când crezi că tot ce zboară se mănâncă, când habar n-ai de un altfel de trai în afara celui plin de privațiuni de care ne „bucuram” cu toții şi când libertățile în care se lǎfǎiau alți tineri de vârstă similară, din țările civilizate, aveau iz de S.F., are totuși o frumusețe inegalabilă.

 

Și atunci ce sistem de învățământ este mai eficient? Cel suficient de rigid aplicat  celor ce azi sunt de o vârstă apropiatǎ de cea a autorului, având ca efect cvasigeneralizat  dobândirea unei  culturi generale temeinice,  solide ce a dat naștere unei intelectualitǎți cultivate, însǎ mult prea șovăielnice și mult prea cuminți, sau libertinajul lăbărțat, împământenit azi în școlile din țara noastră (și nu numai), unde circulația și consumul drogurilor de mare risc, lipsa totalǎ de respect fațǎ de educatori, molestarea ba chiar vǎtǎmarea  acestora la cote nebǎnuite (unii dintre ei fiind rǎniți grav prin înjunghiere) și bulliyng-ul sunt monede curente?

 

DACĂ ȘTIE CINEVA RĂSPUNSUL CORECT LA ACEASTĂ ÎNTREBARE, ROG SĂ MI-L COMUNICE ȘI MIE! Garantez premiul Nobel!!

N. B. Sunt excluse melanjurile fiindcă incompatibilitatea dintre cele două variante este abisală …   

Autorul

 

------

Volumul tocmai a apărut la Editura Fântâna lui Manole/ Râmnicu Vâlcea. 

 

Sorin Zamfirescu/ Amintiri târzii de lahovarist împatimit/ 2023 – cartea integral în PDF

 

 

Precedentele cărți ale lui Sorin Zamfirescu, pe care de asemenea le putem lectura în online:

Rememorări cu gust de pelin/ vol. I/ Și voi unde erați? - integral în PDF 

 

și
Rememorări cu gust de pelin/ vol. II/ Mărturisirile unui politician „pârât” -

 

În context, am publicat   vechi fotografii ale familiei Zamfirescu + capturi de ecran de pe documente CNSAS (conținute în vol. I) privind urmărirea informativă a familiei...
 

 

 

 

 

 

Informații adiționale

  • Localitate: Valcea
  • Editor: Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul” Vâlcae
  • Contributor: Valentin Smedescu
  • Tip: text
  • Sursa: donație autor
  • Limba: română
  • Suport: Hartie
  • Tip articol: Recomandarile bibliotecarului
Citit 900 ori Ultima modificare Marți, 13 Iunie 2023 12:29
Ești aici: Home Valcea Valcea Sorin Zamfirescu/ Amintiri târzii de lahovarist împătimit/ 2023 – cartea integral în PDF