Istorie Locala

Luni, 15 Aprilie 2013 15:24

Locuri de agrement în Râmnicu Vâlcea

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Locuri de agrement:

Parcul Zăvoi.

Este amplasat în partea de sud-vest a municipiului, într-o albie largă a râului Olăneşti şi a iazului Morilor. A fost ame­najat ca loc „loc de preumblare obştească”, în timpul lui Barbu Ştirbei. Este una dintre cele mai vechi grădini din ţară construite în acest scop. Începutul s-a făcut prin ofisul domnesc din 9 august 1850 şi s-a dat circulaţiei publice în anul 1856. Intrarea principală se face printr-o poartă monumentală sculptată în stil naţional, ce permite accesul din strada Ştirbei Vodă şi a doua, dinspre sud, la malul râului Olăneşti, pe lângă un minunat lac de nuferi. În faţa porţii principale străjuieşte monumentul „Deşteptarea României”, închinat domnitorului Barbu Ştirbei. Aici se mai află Fântâna Turbatului şi cea a revoluţiei şi o placă ce aminteşte că în aceste locuri s-a cântat pentru prima oară public în Ţara Românească imnul „Deşteaptă-te române”. Pe malul lacului se află restaurantul „Zăvoi”.

 

 

Parcul Mircea cel Bătrân.

Parcul se află amplasat în centrul municipiului, pe Terasă. Arheologii au descoperit în acest loc o casă de negustor din timpul lui Mircea cel Bătrân. Familia Socolescu a ridicat o casă, care prin căsătorie a devenit a Lahovarilor. După ce a fost cumpărată de către oraş, a devenit Primăria urbei şi apoi Casa Copilului. Prin terasarea dealului s-au ridicat în partea de răsărit, ziduri asemănătoare unei cetăţi. În parc se află statuia lui Mircea cel Bătrân şi are în dreapta biserica „Maica Domnului” şi în faţă biserica romano-catolică „Sf. Anton de Padova”, ascunsă de nişte construcţii ale epocii ceauşiste. Astăzi parcul este invadat de mulţimea de porumbei hrăniţi de copii. Terasa coboară spre strada Regina Maria şi Calea lui Traian într-un spaţiu ca o prelungire a parcului, cu locuri pentru odihnă. Aici au loc diferite manifestări artistice muzicale de amploare şi tot aici se organizează cu un fast deosebit bradul de Crăciun.

Dealul Capela, amplasat la vestul mu­nicipiului, reprezintă un adevărat plămân care dă oxigen locuitorilor, dar din păcate astupă vederea spre munţii Buila. Se află la o înălţime de 440 m, fiind situat în mijlocul unei bogate păşuni de foioase, amenajată cu alei.

Baza de agrement Ostroveni.

Cel mai tânăr loc de agrement se află în zăvoiul Oltului la Ostroveni. Moderna bază este formată din bazine cu apă potabilă şi să­rată, plajă, căsuţe pentru odihnă, lac dotat cu bărci şi hidrobiciclete, terenuri sportive, o mică grădină zoologică, debarcader şi „un ochi de apă” special amenajat pentru pescuit. Faleza Olăneşti.

Se află amenajată de-a lungul unei mici porţiuni a râului Olăneşti, între parcul Ză­voi şi podul CFR, fiind loc de plimbare şi de acces către cartierul Ostroveni

Faleza Oltului.

Această faleză este rezultatul amenajării hidroenergetice din ultimele decenii. Este mult mai puţin folosită ca în trecut.

 

 

Sursa: Dicționarul istoric al localităților din județul Vâlcea, vol. I – Orașele, Editura Sitech, Craiova, 2009, p. 93.

Informații adiționale

 • Autor:
   ---
 • Data aparitiei: Vineri, 09 Iunie 2023
 • Localitate: Valcea
 • Creator: Dinică Ciobotea, Cezar Avram (coordonatori); Dumitru Andronie, Ileana Marinaș (secretari științifici); Ion Marinescu, Costea Marinoiu, Vladimir Osiac, Eugen Petrescu, Corneliu Tamaș, Nicu Vintilă.
 • Subiect:
   ---
 • Descriere: ---
 • Editor: Biblioteca Județeană "Antim Ivireanul" Vâlcea
 • Contributor: Emilia Smedescu, Lucia Ciubucă.
 • Tip: text
 • Format: ---
 • Identificator: ---
 • Sursa: Dicționarul istoric al localităților din județul Vâlcea, vol. I - Orașele, Editura Sitech, Craiova, 2009, p. 103.
 • Limba: ---
 • Suport: Hartie
 • Tip articol: Articole si studii
Citit 6112 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2013 17:58
Ești aici: Home Valcea Valcea Locuri de agrement în Râmnicu Vâlcea