Istorie Locala

Luni, 10 Septembrie 2012 08:58

Sarbatori de iarna - Turca

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Sărbătoarea începe în seara de 24 decembrie, prin colinzile de la ora 18 ale copiilor între 4 şi 14 ani, care, pe la orele 22, se retrag acasă

obiceiuri

, deoarece după această oră încep colindele grupurilor de fete şi feciori şi chiar familii mai tinere care se colindă reciproc. Înainte de-a fi primiţi în casă, atât cei mici cât şi cei mari, cântă o colindă la fereastră sau la uşă.

Turca e şi azi cea mai populară şi mai cunoscută datină în sat (Ceica). Ea face parte din jocurile cu măşti, din obiceiurile de iarnă organizate de colindători.

În Ceica, perioada de organizare a jocului cu turca începe deodată cu ivirea lunilor de iarnă, când bărbaţii mai vârstnici din sat, cei m

ai isteţi, mai sfatoşi şi cu voci frumoase se hotărăsc „să facă turcă”. Numărul lor nu e limitat, pot fi mai mulţi sau mai puţini, între 15 şi 30 de turcaşi. Dintre ei se aleg câţiva care sunt investiţi cu diferite sarcini legate de organizarea şi desfăşurarea datinei.

Primul este „svornicul”, care poartă responsabilitatea turcii, primeşte darurile şi rosteşte creaţiile rituale. Alt personaj este „birăul mic”, care se îngrijeşte să „vestească” la fiecare casă sosirea turcii. „Iopa”, un alt personaj, are sarcina de-a „purta în sac colacii” şi alte daruri primite de turcaşi. 

Mai sunt doi chemători, cu menirea de a chema din casă în casă pe toţi cei care au primit turca, să participe pe „bulciugul turcii”, adică la petrecerea pe care o organizează turcaşii după ce au terminat colindatul prin sat. Cel mai interesant personaj este însă „turcaşul”, căruia i se solicită rezistenţă fizică, isteţime, temperament şi aptitudini de joc. El trebuie să fie „un fel de drac”, după cum precizează cei care organizează jocul turcii.

Datina turcii are un repertoriu destul de mare. Preferinţele gospodarilor sunt diferite şi ei trebuie să le satisfacă, căci „aceia nu-s turcaşi care nu ştiu toate colindele”. Repertoriul cuprinde cel puţin 15-20 de colinde, aproape fiecare având aproximativ 60 de versuri.  


După ce repertoriul e pus la punct, se stabileşte seara când va fi împodobită turca. Cu această ocazie partitipă şi „fete şi muieri din sat”, care dau pentru turcă panglici colorate, batistuţe lucrate din motive locale, basmale, ştergări şi zgarde de mărgele.

În sat există 2-3 cunoscători ai colindelor. Aceştia sunt chemaţi să instruiască şi să răspundă de autenticitatea repertoriului.În schimb, turcaşii îi vor face părtaşi egali la câştigul lor din „umblatul cu turca”. Repetiţiile nu se fac cu uşile închise, aici participând şi tineri care ascultă şi învaţă colindele, pentru a putea lua la momentul dat ştafeta tradiţională.

 


Toate aceste podoabe se fixează pe turcă, care nu e altceva decât un lemn bine lucrat, în formă unui bot de capră cu două coarne. Capul de capră este fixat într-o bâtă lungă de aproximativ 1,5 m. Podoabele sunt puse între coarnele şi botul de capră, iar cele mai mari sunt plasate pe „rochia” turcii. Pentru ca masca turcii să fie cât mai aspectuoasă, pe spate i-se aplică şi o piele de iepure. Rochia turcii, care coboară de la capul de capră, împrejurul bâtei, este confecţionată din material roşu.

Jucătorul turcii, sub această haină, ţine într-o mână bota iar în cealaltă mână sfoara cu ajutorul căreia pune în mişcare falca superioară a turcii, care izbindu- se de falca inferioară produce un zgomot spectaculos, mişcând în acelaşi timp şi clopoţeii din coarnele turcii.


Timpul de umblat cu turca începe în ziua de 25 decembrie şi se termină pe 6 ianuarie. Jocul turcii nu este uşor, el necesitând excerciţii şi simţ muzical deosebit. Turcaşul este nevoit să joace după ritual, să ritmeze colindele, primirea darurilor, rănirea şi moartea turcii, dansul gazdei. El e însoţit de un „hididiş” şi un „doboş”.

obiceiuri2

Informații adiționale

 • Autor:
   ---
 • Data aparitiei: Miercuri, 07 Decembrie 2022
 • Localitate: Bihor
 • Creator: ---
 • Subiect:
   ---
 • Descriere: <p>Textul este preluat din lucrarea de licenta a  lui Cosman Lucian, profesor in comuna Ceica.Imaginile fac parte din colectia lui personala.</p>
 • Editor: Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Oradea
 • Contributor: Cosman Lucian
 • Tip: text
 • Format: text si imagine
 • Identificator: ---
 • Sursa: colecții particulare
 • Limba: română
 • Suport: Hartie
 • Tip articol: Articole si studii
Citit 6659 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2012 15:11
Ești aici: Home Bihor Bihor Sarbatori de iarna - Turca