Istorie Locala

Marți, 13 Noiembrie 2012 19:02

Maria Filotti - "Dintre toate comorile lumii am ales teatrul"

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Maria Filotti s-a născut în comuna Batogu, de lângă Brăila la 9 octombrie 1883. Era în clasele primare, la Brăila, când a văzut prima piesă de teatru. După terminarea "Şcolii secundare de fete" susține examenul de bacalaureat la Liceul I.C. Massim. Acolo este remarcată ca având calităţi artistice înnăscute de  profesorul universitar Ştefan Sihleanu, director al Teatrului Naţional Bucureşti. S-a înscris apoi la Conservatorul de Muzica şi Artă Dramatică, unde a fost eleva maestrei Aristizza Romanescu,  cea care-l va convinge pe tatăl Mariei să nu se mai  împotrivească ca aceasta să facă teatru.  În anul 1906  Maria acceptă un contract pentru o stagiune la Teatrul Naţional din Iaşi, unde a jucat nenumărate roluri. A urmat debutul pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti în septembrie 1907, la deschiderea stagiunii, cu rolul Vidrei din "Răzvan şi Vidra" de Hașdeu.

 

În timpul primului război mondial se refugiază la Iaşi, lucrând ca infirmieră la un spital de răniţi, dar apare şi în spectacolele teatrului local.  După război revine în Bucureşti şi în 1921 devine profesoară la Conservator, unde timp de trei decenii  pregăteşte serii de viitori actori recunoscuți pe marile noastre scene

 m01 m02 

Ca actriță a dat viață unui mare număr de roluri dramatice din repertoriul clasic și contemporan. În cele peste 170 de roluri interpretate a jucat alături de marii înaintaşi ca: Nottara, Aristizza Romanescu, Agatha Bârsescu, Petre Liciu. A avut parteneri admirabili pe actorii: Aristide Demetriade, Nicolae Soreanu, Tony Bulandra. Rolurile au fost multe şi variate, pe registre multiple, de la ingenue până la femei fatale, regine, personaje clasice, personaje de legendă, femei cochete.

A apărut în patru filme din zorii cinematografiei românești: "Independența României" (1912), "Pe valurile fericirii" (1920), "Visul unei nopți de iarnă" (1946) și "Citadela sfărâmată" (1957).

Interpretările  sale din : "Hedda Gabler" de H. Ibsen, "Pescăruşul" de A. P. Cehov, "O femeie fără importanţă", "Evantaiul doamnei Windermere", "Soţul ideal" de O. Wilde, "Dama cu camelii" de A. Dumas, "Anna Karenina" după L. Tolstoi, "O noapte furtunoasă" de I.L.Caragiale , "Maria Stuart" de Schiller ,  "Nunta lui Figaro" de Beaumarchaise, etc.  au rămas în galeria rolurilor memorabile ale teatrului românesc.

 m1  m2
 m3  m4
 m5  m6

 

Din 1930 a fost aleasă președinta Sindicatului Artiștilor Dramatici și Lirici, a fost membră, ca reprezentantă a României, în Comitetul Internațional al Societății Universale de Teatru. În semn de omagiu, din 1969 Teatrul din Brăila poarta numele Mariei Filotti.

Detalii asupra vieţii personale nu apar în memoriile sale, deoarece consideră că a trăit ca un om obişnuit, cariera sa fiind pe primul loc. Maria Filotti este mama scriitorului şi producătorului Ion Filotti Cantacuzino şi bunica actorului Şerban Cantacuzino.

Sfârșitul a surprins-o la datorie, în plină activitate, la 5 noiembrie 1956, fără să fi avut răgazul să-și termine memoriile. Desigur, ar fi avut multe de adăugat.

 

Sursa fotografiilor: Am ales teatrul, Bucureşti, 2007

 

Bibliografie:

Arina Avram, Femei celebre din România-mică enciclopedie, vol. II, Ed. ALLFA, Bucureşti, 2005, p.192-194

Enciclopedia marilor personalități din istoria, știința și cultura românească de-a lungul timpului, vol. 1 A-G, Ed. Geneze, București, 1999, p.442-444

Toader Buculei, Prezențe brăilene în spiritualitatea românească, Ed. EX LIBRIS, Brăila, 2004, p.167

Maria Filotti, Am ales teatrul, Ed. Fundaţia Culturală "Camil Petrescu"; Revista "Teatrul azi" Bucureşti, 2007

 

Laura Caplea

Bibliotecar

Informații adiționale

 • Autor:
   ---
 • Data aparitiei: Marți, 13 Noiembrie 2012
 • Localitate: Braila
 • Creator: ---
 • Subiect:
   ---
 • Descriere: ---
 • Editor: Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila
 • Contributor: ---
 • Tip: text
 • Format: ---
 • Identificator: ---
 • Sursa: ---
 • Limba: română
 • Tip articol: Articole si studii
Citit 17031 ori Ultima modificare Marți, 13 Noiembrie 2012 19:35
Ești aici: Home Braila Braila Maria Filotti - "Dintre toate comorile lumii am ales teatrul"