Categorii
- Arhitectura peisagista (81)
- Articole si studii (59)
- Bibliografii tematice (2)
- Cladiri. Monumente (133)
- Geografie. Turism (4)
- Institutii (38)
- Istoria pentru copii (19)
- Istorie locala (1.246)
- Personalitati. Genealogii (34)
- Recomandarile bibliotecarului (21)
- Resurse utile (9)
- Traditii. Obiceiuri (22)
Biserica din satul Cernișoara (Valea Orlii)
În decursul vremii, biserica a fost supusă mai multor lucrări de consolidare sau restaurare, în anii 1930, 1952 şi 1969. În anul 1970 s-a făcut din nou reparaţia la temelie, la tencuielile exterioare cu legături de lemn şi fier pentru consolidare. Cu toate acestea, biserica a ajuns într-un stadiu care nu mai corespundea cerinţelor din punct de vedere al normelor de siguranţă actuale. Acest fapt i-a determinat pe enoriaşii parohiei Cernişoara să pornească la construcţia unei alte biserici, dintr-un imbold profund religios. Biserica veche a fost darâmată în anul 2011, din motive de siguranță.
Astfel, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, noua biserică pusă sub ocrotirea Sfântului Dimitrie şi a Maicii Domnului s-a ridicat din temelie, în formă de cruce, din anul 2000 şi până în 2009. Pictura în frescă a fost executată de pictorul Scherciuc – Picuspu Nicolaedin, Baia de Fier, jud. Gorj.
Tot în satul Cernișoara (Valea Orlii) se mai găsește biserica din lemn cu hramul “Intrarea în Biserică” “făcută de popa Tudor, popa Nicolae, D. Stoica în 1710, octombrie 3”.
Cele șapte sate componente ale comunei Cernișoara au trăit de-a lungul timpului o intensă viață spirituală. În fiecare sat găsim câte-o biserică sau mai multe, unele dintre ele foarte vechi, monumente istorice, în care localnicii în zile de sărbătoare și nu numai, vin cu evlavie să se roage și să-și întărească credința.
Written By
Istorie Locala