Categorii
- Arhitectura peisagista (81)
- Articole si studii (59)
- Bibliografii tematice (2)
- Cladiri. Monumente (133)
- Geografie. Turism (4)
- Institutii (38)
- Istoria pentru copii (19)
- Istorie locala (1.246)
- Personalitati. Genealogii (34)
- Recomandarile bibliotecarului (21)
- Resurse utile (9)
- Traditii. Obiceiuri (22)
Despre noi
Proiectul Istoria locală@biblioteca ta publică (Local History@Your Public Library) s-a născut din trei dorinţe legitime:
- de a valorifica colecţiile tradiţionale de documente privind istoria şi, în general, cunoaşterea locală, iniţiativa având şi rol de prezervare a informaţiilor, pentru evitarea degradării/dispariţiei lor o data cu suportul fizic
- de a crea această posibilitate şi pentru parteneri - biblioteci sau alţi tezaurizatori de astfel de documente (arhive, muzee etc.)
- de a oferi on-line, gratuit, tuturor celor interesaţi, conţinutul de informaţii pe suport tradiţional existent în bibliotecile noastre sau în locuri care ne sunt accesibile.
Acest site nu este doar o culegere de obiecte digitale, ci se doreşte a fi o bază de date complexă, cu informaţii care combină textul şi multimedia, în folosul utilizatorului modern. La creşterea conţinutului site-ului pot contribui instituţii (biblioteci, muzee, arhive etc.), dar şi persoane fizice care deţin informaţii relevante pentru cunoaşterea şi - de ce nu? - promovarea memoriei locale. Orice bună intenţie de a contribui cu informaţii la acest site va fi luată în considerare cu toată responsabilitatea.
Proiectul - prima iniţiativă de acest fel la nivel naţional, demarată de reprezentanţi ai unor biblioteci publice - este înfăptuit ca urmare a participării subsemnaţilor-membri ai Echipei de proiect la Programul de Training pentru Lideri si Inovatori al Centrului Mortenson, din cadrul din cadrul Universităţii din Illinois, SUA. Cu sprijin şi prin aderarea la proiect şi a altor biblioteci judeţene din România, www.istorielocala.ro poate deveni în relativ scurt timp un instrument eficient de studiu şi de cunoaştere pentru elevi şi studenţi, de ajutor în procesul educaţional pentru cadrele didactice, dar şi de informare/ formare, în general, pentru publicul larg (evident, utilizator de Internet).
Considerăm importantă atragerea în proiect şi a altor biblioteci judeţene din România, dacă este posibil a tuturor, pentru că ne dorim ca informaţiile despre istoria şi memoria locală a oricărui colţ de ţară să fie scoase o dată pentru totdeauna din circuitul restrâns bazat pe colecţiile tradiţionale şi introduse în acest site, unde să devină accesibile on-line.
Iniţiatorii proiectului sunt:
- Delia Pantea, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor
- Corina Ciuraru, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila
- Sorina Stanca, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj
- Valentin Smedescu, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
- Gabriel Cărăbuş, Biblioteca Bucovinei „I.C. Sbierea” Suceava
Blogul proiectului, care prezinta etapele poate fi găsit la adresa: http://istorielocala.blogspot.ro/
Dorim să mulţumim celor fără de care acest proiect nu ar fi prins viaţă şi anume:
- Centrul Morteson din cadrul Universităţii din Illinois, SUA şi, în mod special, lui Susan Schnuer, care ne-a susţinut şi îndrumat atunci când proiectul era doar o idee
- Electronic Information for Libraries (EIFL) şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România pentru că, prin intermediul lor, am putut beneficia de finanţarea fără de care acest proiect nu s-ar fi putut concretiza
- IREX Romania şi Programului Biblionet, pentru că ne-au oferit oportunitatea să cunoaştem nemijlocit modelul american de biblioteci, deţinător al multor iniţiative asemănătoare din care ne-am putut inspira.
Echipa de proiect