Categorii
- Arhitectura peisagista (81)
- Articole si studii (59)
- Bibliografii tematice (2)
- Cladiri. Monumente (133)
- Geografie. Turism (4)
- Institutii (38)
- Istoria pentru copii (19)
- Istorie locala (1.246)
- Personalitati. Genealogii (34)
- Recomandarile bibliotecarului (21)
- Resurse utile (9)
- Traditii. Obiceiuri (22)
Biserica romano-catolică din Câmpulung Moldovenesc
La începutul secolului al XIX-lea, ca urmare a unei dispoziţii imperiale a împăratului Francisc I prin care se cerea ca „peste tot în Bucovina, unde se găsesc locuitori catolici să se construiască biserici din zid”, s-a început construirea în centrul localităţii a unei biserici romano-catolice de piatră şi cărămidă, după un proiect realizat de serviciul de construcţii civile de la Viena. Lucrările de construcţie s-au făcut cu fonduri de la guvernul Galiţiei, fiind finalizate în anul 1815. Acest an este înscris deasupra intrării în lăcaşul de cult.
Biserica a fost consacrată la 18 iunie 1826 de arhiepiscopul de Lemberg, Andreas Alois Ankwicz von Skarbek-Poslawice, primind hramul "Înălţarea la cer a Domnului Cristos".
În secolul al XIX-lea, numărul credincioşilor aflaţi în grija Parohiei Câmpulung a crescut constant. Astfel, dacă în 1818 erau 193 de catolici, în 1836 erau 386, în 1842 – 495, în 1846 – 628. Prin Decretul nr. 4445 din 7 februarie 1854 al Guvernului Bucovinei, au fost incluse în jurisdicţia Parohiei Câmpulung comunităţile romano-catolice din localităţile: Argel, Ciumârna, Freudenthal, Frumosu, Gemenea, Moldoviţa, Ostra, Rus pe Boul (Paltin), Sadova, Slătioara, Vama şi Vatra Moldoviţei. În 1894 a fost alipită Parohiei Câmpulung filiala Stulpicani.
După moartea parohului Ladislaus Bartz (în 1922), Parohia Câmpulung a fost condusă de preotul profesor Leonhard Haschler ca administrator parohial (1922-1940). Acesta a fost ajutat de mai mulţi preoţi vicari. Preotul Haschler a schimbat în anul 1934 hramul bisericii parohiale în cel de "Sf. Rozariu", sărbătorit în a doua duminică din octombrie. Motivaţia schimbării hramului a fost faptul că sărbătoarea Rozariului este mult mai cunoscută şi mai populară în Bucovina
Comunitatea catolică din Parohia Câmpulung Moldovenesc s-a menţinut relativ constantă în perioada interbelică. Astfel, dacă în 1925 erau 2.798 credincioşi (dintre care 1.554 la Câmpulung, 425 la Vama, 300 la Vatra Moldoviţei, 250 la Moldoviţa, 165 la Prisaca Dornei, 60 la Frumosu, 22 la Sadova şi 12 la Rus pe Boul) , numărul lor crescuse în 1934 abia la 2.881.
În 1934 Parohia Câmpulung avea biserici filiale la Moldoviţa, Prisaca Dornei, Vama şi Vatra Moldoviţei, precum şi filiale fără biserici la Frumosu, Paltin şi Sadova. Prin decret episcopal, a fost înfiinţată la 1 august 1939 Parohia Vama prin desprindere de Parohia Câmpulung. Noii parohii i-au fost arondate comunităţile catolice din Argel, Deia, Frumosu, Moldoviţa, Molid, Rus pe Boul (Paltin), Vatra Moldoviţei, Eisenau (Prisaca) şi Freudenthal.
În perioada regimului comunist, numărul credincioşilor romano-catolici din Câmpulung Moldovenesc s-a micşorat în mod continuu, majoritatea lor emigrând în Germania. Pentru a împiedica desfăşurarea activităţii religioase la Câmpulung, în 1958 autorităţile comuniste au demolat casa parohială ce se afla lângă biserică.
Prin plecarea germanilor, comunitatea catolică din localitate s-a redus mult. Astfel, în 1984, Parohia Câmpulung Moldovenesc mai avea în îngrijire spirituală un număr de 260 familii cu 506 credincioşi. Numărul credincioşilor continuă să scadă şi în anii următori, iar în 1995 mai erau doar 142 familii cu 308 credincioşi.
După Revoluţia din decembrie 1989, prin efortul pr. Francisc Simon şi cu cheltuiala binefăcătorilor şi enoriaşilor, a fost construită în 1995 o nouă casă parohială, lipită de biserică.
La începutul secolului al XXI-lea, numărul membrilor comunităţii şi-a continuat scăderea. Aceste comunităţi aveau mulţi credincioşi în trecut, dar au ajuns să fie astăzi reduse numeric ca urmare a emigrării credincioşilor de etnie germană.
Începând din 2007 s-a construit un altar nou, în locul vechiului altar mobil din lemn. Noul altar are 2 m lungime, 90 cm lăţime şi 1 m înălţime; grosimea plăcii de marmură albă de deasupra este de 6 cm; piciorul altarului este în formă de X şi este placat cu granit. Consacrarea noului altar al Bisericii "Înălţarea Domnului" a fost oficiată la 12 iulie 2008 de către Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.
În biserica parohială din Câmpulung Moldovenesc se celebrează zilnic liturghii, la Fundu Moldovei, Moldoviţa, Pojorâta şi Vama o dată la două săptămâni , iar la Prisaca Dornei şi Vatra Moldoviţei (Valea Stânei) se celebrează rar, numai de sărbătoarea hramului.
Material realizat de:
- Ciulei Sebasian Cosmin, cls a X-a, Colegiul Naţional ,, Dragoş Vodă”, Câmpulung Moldovenesc
Biografie:
- Popa, Gheorghe si Istrate,George – Câmpulung Moldovenesc monografie turistica, Câmpulung Moldovenesc, 2012, Tipografia SC ROF IMP SRL Suceava
- Sfarghiu, Vasile şi Sfarghiu, Otilia – Câmpulung Moldovenesc – confesiuni, lăcaşuri de cult şi slujitori ai acestora, Editura Axa, Botoşani.
Written By
Istorie Locala