Biserici ortodoxe brăilene vechi (1831 – 1945) (IX)

iulie 3, 2024 by

Istorie Locala

 

Noua construcţie din cărămidă arsă a fost finalizată în anul 1912 prin eforturile preotului paroh Radu Iancu şi a unui comitet de cetăţeni coordonat de epitropi O. Chiscăneanu şi Paul Tudose.

Pictura întregii biserici a fost realizată de către pictorul Marinela Stănescu, însă icoanele împărăteşti au fost pictate de către Matache Orăşeanu fiind folosite neîntrerupt şi în vechiul paraclis între 1895 – 1912 şi în noua biserică[2].

Pe data de 29 august 1912 în prezenţa episcopului Dunării de Jos Nifon Nicolescu s-a făcut sfinţirea bisericii, la ea participând nu numai localnici din zonă, dar şi numeroşi cetăţeni ai urbei. Biserica este un monument de arhitectură realizată în stil bizantin cu planul în formă de cruce, ea beneficiind şi de o frumoasă poziţie pe artera principală a oraşului, actuala Calea Galaţi.

În decursul timpului au avut loc mai multe lucrări de reparaţii, întreţinere şi consolidare. Astfel în anul 1927 s-a restaurat pictura şi s-a introdus parchetul de jos. În 1947 au avut loc o serie de reparaţii de zidărie şi în 1974 s-a refăcut din nou pictura deteriorată timp de jumătate de secol de fumul lumânărilor. Ultima reparaţie generală s-a efectuat în 1987, când s-au înlăturat toate urmările lăsate de cutremurul ce avusese loc cu un deceniu înainte.

Resfinţirea bisericii s-a efectuat a doua zi de Crăciun în anul 1988 de către preasfinţitul episcop al Buzăului, Epifanie Norocel.

În momentul de faţă biserica este slujită de către preotul paroh Costache Tureatcă şi de preotul slujitor Măricel Chiriţă.

Adresa este Calea Galaţi nr. 74.

Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci şi Izvorul Tămăduirii”

Situată actualmente într-un cartier plin de blocuri, Obor, dar în trecut din case modeste, biserica are o istorie bogată şi interesantă. Aceasta începe din 1890 când familia Stoica şi Rada Manolache Murgoci au găsit într-o fântână părăsită aruncată o cruce de piatră înaltă de 1,80 m. Aceasta a fost scoasă şi pe locul respectiv s-a construit un mic paraclis în care s-a instalat crucea. De aceea, zona era cunoscută şi sub denumirea de „Crucea de piatră”.

Construcţia bisericii s-a realizat în anul 1943, iar în anul 1948 devine biserica parohială, avându-l preot paroh pe Anghel Andronescu[3]. Tot în acest an se ridică şi turla, pronaosul, şi pridvorul.

Între anii 1974 1978 se vor executa o serie de lucrări pentru refacerea picturii interioare deteriorată şi ea de fumul lumânărilor. La încheierea lucrărilor pe data de 17 septembrie 1978 s-a săvârşit resfinţirea bisericii de către episcopul Antim Anghelescu al Buzăului.

Ultimele lucrări de consolidare s-au realizat în anii 1987 1988, când s-au refăcut zidăria şi tencuiala, prin grija preotului paroh Gheorghe Marinescu şi a preotului slujitor Dimitrie Vlăsceanu sub directa îndrumare a episcopului Buzăului Epifanie Norocel.

Biserica este dotată cu o cantină socială, situată lângă ea, în str. Satelitului nr. 1.

Preot-paroh este Gheorghe Marinescu protopopul Judeţului Brăila, iar preot slujitor Mihail Dănilă.

Biserica se află pe str. Satelitului nr. 1 (cartier Obor).



[1] Nae A. Vasilescu, op. cit., p. 65.

[2] Tureatcă Costache „Istoricul bisericii” (afişat la intrarea în biserică).

[3] Conform plăcii memoriale din interiorul bisericii.

Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *