Biserici ortodoxe brăilene vechi (1831 – 1945) (VIII)

iulie 3, 2024 by

Istorie Locala

Actuala construcţie a bisericii a fost începută la 31 mai 1909 când s-a pus piatra de temelie şi a fost terminată la data de 27 aprilie 1914[2]. Sfinţirea s-a făcut în acelaşi an cu ocazia hramului de „Sfânta Măria” prin bunăvoinţa preasfinţitului episcop al Dunării de Jos, Miron Miculescu.

Construcţia s-a realizat din cărămidă, în stil bizantin românesc cu planul în formă de cruce, cupola rotundă şi cu două turle, arhitect fiind Mihai Nicolescu. Preotul Paroh care s-a ocupat de construcţia bisericii a fost Ilie Didicescu ajutat de preotul Ioan Nicolau.

Constructorul bisericii a fost Dumitru Dumitrescu, iar pictorul Vasile Ralea.

Biserica dispunea până la primul război mondial de o avere de peste 100 000 lei, posedând în numerar 25.000 lei şi cinci proprietăţi în oraş. În jurul bisericii se găsea o grădină frumoasă.

Biserica pe parcursul timpului a suferit o serie de renovări şi de restaurări ale construcţiei şi picturii, realizate prin diferite donaţii. După 1950 prin stăruinţa preotului paroh Ştefan Copae s-a construit lângă biserică un cabinet medical situat în str. Unirii
nr. 220.                                

Actualmente preot este Cătălin Hurmuzache.

Adresa este str. Unirii nr. 220.



[1] XXX, „Municipiului Brăilei. A XII-a Adunare a Generală a Uniunii Oraşelor din România 29, 30 şi 31 octombrie 1937”, Brăila, 1937, p. 39.

[2] Datele sunt conform plăcii memoriale din interiorul bisericii.

Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *