Brezoi – Sportul

iulie 3, 2024 by

Istorie Locala

Formată din două echipe – una de juniori şi alta de seniori, echipa de fotbal „Lotru Brezoi” a reuşit să intre în Liga C, după aproximativ 9 ani în care a stat în divizia D. Promovată sub conducerea lui Gigi Borchină, echipa Lotrului Brezoi a avut o evoluţie onorabilă de-a lungul timpului. Din lotul echipei, au făcut parte, printre alţii: Ghioacă Nicolae, Popel Aurel, Deaconescu Aurel, Foltea Giussepe, Popescu Constantin, Ciobanu Ion, Poenaru Gheorghe, Borchină F., Ştefan Gavrilă, Chirculescu Florea, Împuşcatu Emil – din Brezoi, iar din alte localităţi – Hoarcă V., Drăguşin Gheorghe, Albuleţ I., Sorescu Constantin ş.a. În prezent, echipa evoluează din nou în Liga a IV-a, fiind antrenată de cunoscutul tehnician Lucian Catargiu.

De menţionat, sunt şi ,,veteranii” fotbalului brezoian, care, fără să beneficieze de avantajele materiale de care se bucură cei de astăzi, au pus mult suflet pentru oraşul de la Gura Lotrului: doctorul Mircea Boboş, care a jucat fotbal până în anul 1958 (anul decesului), era talentat ca jucător, iar ca medic – un profesionist desăvârşit; doctorul Bebe Predescu – fundaş de clasă, cu un stil de joc extrem de elegant; Costi Drăghici şi Nelu Efrim – jucători talentaţi şi serioşi, amândoi ajungând mari chirurgi: primul – la Calafat şi director de la spital, iar Nelu Efrim – la Constanţa; Mircea Ţurcanu – indiscutabil, cel mai titrat fotbalist brezoian – a jucat la Lotru în campionatul regional, după care a fost luat şi promovat direct în divizia A, la Minerul Lupeni, iar mai târziu, a fost transferat la Dinamo Piteşti – actualul F.C Argeş, unde a jucat alături de „maestrul” Dobrin. Au mai jucat: Gică Bardaşu, Mircea Daneş, Romică Ghinoiu, Ticuţă Barcan, Gigi Borchină etc.

Tenisul de masă este disciplina sportivă care a adus oraşului Brezoi faimă şi rezultate de excepţie, cu care puţine oraşe se pot mândri. Echipa de tenis a fost înfiinţată în anul 1970, de către TraianAncuţa, care lucra la Miniera Brezoi şi fusese campion pe fosta regiune Argeş. Stabilindu-se în Brezoi, el a început să joace tenis de masă în localul fostului restaurant “Cazino”. “Nea Traian”, unul dintre cei mai buni antrenori de tenis de masă din ţară, a pus paleta în mâinile multor copii din oraşul Brezoi, care au început să îndrăgească acest frumos sport. În mod firesc, au început să apară destul de repede, şi rezultatele de nivel naţional, succese pe care puţini le cunosc, mulţi nici nu au auzit de ele, iar alţii le-au uitat cu totul! Astfel, participarea la primul concurs naţional de tenis de masă de la Ploieşti, din anul 1975, a fost un succes total, echipele de juniori ale oraşului, întorcându-se acasă cu o salbă de medalii de care nimeni nu mai avusese parte în vremea aceea. La aceste campionate naţionale, echipa Lotru Brezoi a fost formată din următorele sportive: Alboiu Maria, Ciobancan Ana, Dincă Tatiana, Ceauşescu Niculina, Bubu Gabriela, Stoinea Nela, Balescu Luminiţa, Deneş Gabriela, care au obţinut rezultate remarcabile, de podium. Aur la categoria 13-14 ani, echipa formată din Stoinea Nela, Balescu Luminiţa, Dincă Tatiana; la categoria 10-12 ani, echipa formată din Maria Alboiu, Ceauşescu Niculina şi Bubu Gabriela; la categoria 10-12 ani individual, Maria Alboiu; la categoria 8-10 ani individual – Deneş Gabriela, în finala jucată atunci cu deja consacrata jucatoare de tenis de masă, Olga Nemeş. Argint: la individual, Stoinea Nela – categoria 13-14 ani; la dublu feminin: Stoinea Nela şi Ciobancan Ana; Alboiu Maria şi Ceauşescu Niculina, la dublu, categoria 10-12 ani. Bronz, la individual, categoria 13-14 ani: Bălescu Luminiţa. An de an, au urmat a succese răsunătoare, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, precum şi consacrarea internaţională a două dintre sportivele brezoiene: Alboiu Maria şi Stoinea Nela. Merită subliniate rezultatele de excepţie ale celor două mari sportive.

Maria Alboiu: 1980 – locul III la europenele de juniori; 1981, 1982, 1983, 1984, 1985 – câştigătoare la Jocurile Balcanice, 1984 – locul III la europenele de seniori la echipe, 1984 – participare la concursuri internaţionale în Israel, Cehia, Slovacia, în toată Europa şi toată Asia; 1985 – locul V în Europa, 1987 – titlul de “Cea mai bună sportivă a judeţului Vâlcea” (locul I), 1988 – locul III la europenele de la Paris – seniori, pe echipe (cu Otilia Bădescu); în 1988, a făcut parte din echipa Europei împotriva Asiei, unde a câştigat locul I.

Stoinea Nela. În 1977, la Vichy – Franţa, a câştigat titlul de vicecampioană europeană, cu echipa de juniori; campioană naţională de juniori, cu echipa (la simplu, dublu şi dublu mixt) şi vicecampioană la juniori şi seniori (simplu); 1980 – medalia de bronz la Cupa de toamnă (la simplu); 1981: vicecampioană republicană, cu echipa de seniori; locul I (simplu şi cu echipa) la turneul internaţional din Bulgaria; locul II (cu echipa) la turneul internaţional din Iugoslavia. În acelaşi an, a ocupat locul II în ierarhia celor mai bune tenismene din ţară;

Brezoiul a dat sportului şi alţi sportivi valoroşi, formaţi la diferite echipe din judeţ sau din ţară. Îi menţionăm aici pe Matei Anda-Elena şi Matei Sorina – la haltere, Bunget Dumitru-Daniel şi Lungu Andreea – la caiac-canoe, Daneş Iliuţă şi Daneş Constantin – la karate, câştigători a numeroase titluri naţionale şi chiar internaţionale. Activităţile sportive de masă s-au desfăşurat în cadrul şcolilor din Brezoi, sub conducerea profesorilor de sport, care au asigurat participarea, an de an, la numeroase competiţii judeţene şi naţionale, unde elevii brezoienii s-au remarcat prin rezultate meritorii. Astfel, la judo, elevii antrenaţi de prof. Dumitrescu Florin (centură neagră 2 DAN) au participat la competiţii naţionale, obţinând trei medalii de bronz prin elevii Efrim George, Ungureanu Iulian şi Boboc Florin. Dintre rezultatele de excepţie, menţionăm pe cele înregistrate la concursurile ,,Prietenii Pompierilor”, unde elevii Liceului Teoretic, antrenaţi de profesorul Mosor Gheorghe, au obţinut locul întâi la finalele pe ţară din anii 1985 şi 1987. Acelaşi profesor s-a clasat cu echipajul şcolii pe primul loc, la finala pe ţară a Concursului Aplicativ P.T.A.P. din anii 1985,1986 şi 1987. De asemenea, pot fi menţionate şi numeroasele succese obţinute la volei, atletism, karturi, gimnastică, schi, tir etc.

Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *