Categorii
- Arhitectura peisagista (81)
- Articole si studii (59)
- Bibliografii tematice (2)
- Cladiri. Monumente (133)
- Geografie. Turism (4)
- Institutii (38)
- Istoria pentru copii (19)
- Istorie locala (1.246)
- Personalitati. Genealogii (34)
- Recomandarile bibliotecarului (21)
- Resurse utile (9)
- Traditii. Obiceiuri (22)
CATEDRALA NAŞTEREA MAICII DOMNULUI GURA HUMORULUI
Lucrările au fost inițiate de P.C.Pr. Mircea Nuțu, la care s-a alăturat și P.C.Pr. Insp. Teodor Bodnar iar proiectul aparține arhitectului sucevean Gheorghe Bratiloveanu și are următoarele coordonate fizice: formă interioară octogonală – cu trimitere la semnificația spirituală a cifrei 8 – o lungime de 45 de metri, lățimea de 24,60 metri și o înălțime de 53 de metri. Octogonul este marcat de patru abside, două galerii și Sfântul Altar cu proscomidiar și diaconicon. Etajul are balcoane, cafas tip amfiteatru, două birouri cu acces prin cele trei scări laterale. Demisolul este compus dintr-o sală de conferințe, se va amenaja și o bibliotecă, destinată catehezelor cu tinerii, de asemenea două camere pentru arhive și obiecte ale catedralei. Naosul, marcat cu cele patru abside și două galerii este încoronat cu turla Pantocrator ce se înalță până la 53 de metri.
Comoara spirituală a Catedralei este formată din icoane aduse atât din Rusia dar și din Grecia, candelele sunt, de asemenea, aduse din Grecia iar sub un baldachin sculptat din lemn, de același meșter din Grumăzești care a sculptat și mobilierul, se află relicve sfinte: părticică din Lemnul Sfintei Cruci, părticele din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Andrei, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Grigorie Decapolitul, Sfântul Nectarie, Sfântul mucenic Haralambie, Sfântul Luca, Sfântul Gherasim de la Iordan, Sfântul cuvios Teofil, Sfinții mucenici din Sinai si Rait.
Catedrala este ridicată în memoria eroilor și martirilor nemului şi, de asemenea, în cinstea armatei române. Sfințirea Catedralei a avut loc în 21 august 2011, sub binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.
Ca mai toate casele Domnului și Catedrala Nașterea Maicii Domnului are o poveste, cu semnificație profundă și a cărei forță de sugestie și trăire nu se poate revela decât acelora care au în adâncul ființei lor credința adevărată. Astfel, deși inițiat proiectul în 1991, avizele și lucrările au trenat, ba mai mult chiar, părea că nici măcar nu vor fi obținute, din varii motive, pe care le vom lăsa în umbră, pentru a nu întina cu nimic memoria colectivă a orașului și, deși instanța superioară chiar dăduse avizul negativ, P.C Pr. Mircea Nuțu scoate din buzunarul hainei icoana întristată a Maicii Domnului și-i spune celui în drept să avizeze proiectul că este voia Sfintei Fecioare ca această Catedrală să se nască. După doar câteva clipe de tăcere…avizul se schimba în favorabil…și Gura Humorului se bucură astăzi de un edificiu spiritual înalt atât fizic, cât mai ales moral, prin apropierea de celestul atât de prezent de veacuri…în Bucovina.
BIBLIOGRAFIE : CATEDRALA NAȘTEREA MAICII DOMNULUI , DE P.C.Pr. MIRCEA NUȚU
Material realizat de:
Claudiu Tudor Tîrnovan , 18 ani ,clasa a XII-a A, Colegiul Alexandru cel Bun , Gura Humorului
Ioana Rusu , clasa a XII a A , 18 ani , Colegiul Alexandru cel Bun , Gura Humorului
Written By
Istorie Locala