Govora – Stabilimentul de băi

iulie 3, 2024 by

Istorie Locala

In primul rând sunt instalaţiunile de inhalaţie şi pulverizaţie, cu apa care conţine sare, iod, sulf, după boli. Astmaticii, după o cură la Govora au respiraţia uşurată peste an; cei cu răguşeli, să tămă- duesc. Instalaţiunile sunt asemenea celor, vestite, de la Reichenhall nu numai ca tehnică dar şi ca apă pulverizată.

Există instalaţie de aer comprimat pentru asmatici, sau cei cu scleroze pulmonare.

Pe lângă cele pomenite, mare parte din încăperi sunt folosite pentru electroterapie, adică mărirea acţiunei apei minerale prin puterea electrică, care face ca reacţiunea să fie mai vie, mai folositoare.

Sciaticele dureroase, nevritele, se lecuiesc mai lesne prin aplicarea electricităţii, după cum cu­renţii galvanici întrerupţi sunt indicaţi în paralizii, lenevirea stomacului, a intestinului.

Există şi o sală cu mecanoterapie, ca la Karlsbad, iarăşi pentru punerea în activitate a muşchilor.

Nu lipseşte nici instalaţiuni de termoterapie, întrebuinţată la nevralgii (termoterapie cu lumini albastre), instalaţiuni de diatermie, atât de între­buinţată azi etc.

După cum se vede cura la Govora nu se bizuie numai pe minunea apelor naturale, ci şi pe in­stalaţiunile moderne pentru folosirea acestor ape mai cu eficacitate.

 

Sursa: I. Simionescu, Govora şi Călimăneşti în Cunoștințe folositoare din lumea largă, nr 48,București, Editura Cartea Românescă, [1930], p.14-15.

 

 

Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *