Categorii
- Arhitectura peisagista (81)
- Articole si studii (59)
- Bibliografii tematice (2)
- Cladiri. Monumente (133)
- Geografie. Turism (4)
- Institutii (38)
- Istoria pentru copii (19)
- Istorie locala (1.246)
- Personalitati. Genealogii (34)
- Recomandarile bibliotecarului (21)
- Resurse utile (9)
- Traditii. Obiceiuri (22)
Jocurile populare în comuna vâlceană Titești
În repertoriul lor coregrafic, jocurile specifice vetrelor celor trei sate cuprind numeroase variante de brâu (De-a doiul, Brâuşorul, Brâul, Brâul din căluş etc), Floricica, Bordeiaşul, Căzăceasca, Cătănească, Hora lui Douăjdoi, Strochiţele, Hora de mână, Sârba, Raţa şi mai multe variante de învârtite (învârtita în paşi – specific ardelenesc), Haţiegana, Ungurencuţa, Ciobănaşul etc.
Toate dansurile se caracterizează prin dinamism şi vigoare, sobrietate şi eleganţă. Marea majoritate se joacă în cerc, cu multă precizie şi alternanţă de paşi şi ritmuri.
La hora satului, care tot mai rar se joacă în poieniţă, la Căminul Cultural, dar mai ales la nunţi, horile erau cântate de taraful de lăutari, de proporţii reduse. Instrumentele muzicale din care se cânta erau: vioara, ţambalul, fluierul, cobza şi vuva sau daraua (care au dispărut în ultimul timp), locul lor fiind luat de baterie şi chitară.
Tot în cadrul tarafurilor intră acordeonul, taragotul (clanareta) şi saxofonul, instrumente provenite din zona Ardealului.
Dintre cei mai renumiţi lăutari amintim pe Ilie Păun, zis Burcea, neîntrecutul viorist care a cântat în orchestra condusă de Alex. Busuioc din Piteşti. La dara s-au remarcat cei din neamul lui Brănescu, zis Daragiu, al cărui ultim reprezentant, Petrică, cânta la ţambal şi a crescut pe Tică Brănescu, devenit un neîntrecut acordeonist, renumit în tot plaiul.
Am amintit de lăutarul Botea, din Bărâce.
Menţionăm pe neamul lui Tantana din Cucoiu: Gheorghiţă –la vioară, împreună cu fiul său, Aurel, la ţambal.
Tot din Cucoiu, amintim pe Gică Pătru, zis Davidaru, cu fiul său, Vasile, ambii cântăreţi din vioară, Ion Huzoaica – la ţambal, Gică Eftenie, zis al Tomii, la clanaretă (clarinet) şi fiul acestuia, Petrică, la acordeon, pe Ion Dinescu –la orgă şi Tică Eftenie la taragot (taragoată).
Din Titeşti amintim pe Mielu Teleabă, cântăreţ la mai multe instrumente: mandolină, cobză, vioară, fluier, ocarină şi piculină.
Sursa: Vlădescu, Florea – Monografia comunei Titești, Rm. Vâlcea, Editura CONPHYS, 2003, p. 459-460.
Written By
Istorie Locala