Legenda oraşului Râmnic (varianta a doua)

iulie 3, 2024 by

Istorie Locala

 

Ceva mai jos, unde Oltul se izbeşte în malul alb, un pripor de humă albă pe lângă care lunecă apoi spre apus se află o peşteră în malul acesta de podmol tare, aproape ca piatra, zisă a lui Gulie (Gulie, pustnic sau uriaş – legenda spune când una când alta. De altfel nu-i de mirare. Şi pustnicul este în mintea poporului un fel de uriaş. Şi el face minuni în virtutea forţei lui morale – pe când uriaşul le face cu forţa lui fizică.

Cred că va fi vorba de Galien, împăratul bun şi îngăduitor. Că legenda îl lasă să fie învins de Negru-Vodă, este explicabil întru cât nu mult după aceea stăpânia romană încetează pentru totdeauna în părţile acestea.) Gulie a fost un pustnic sau un uriaş. Destul că între Gulie şi Negru Vodă a intrat ceartă. Gulie ţinea să se aşeze Râmnicul de partea lui iar Negru-Vodă dincolo unde se află astăzi. De la ceartă s-au apucat la bătaie. Şi a biruit Negru Vodă pe Gulie şi de atunci a rămas Râmnicul dincolo.

Între cele două legende vedem pe Negru- Vodă dincolo de Olt, iar dincoace pe Gulie şi pe Olea Tătarul.

În istoricul Eparhiei Râmnicului citesc într-o notă că Olea, după tălmăcirea lui Hajdeu, însemnează chiar căpetenie, conducător. Olea, dar a fost un han tătăresc rămas în memoria poporului cu numele lui generic. Dar Gulie pustnicul sau uriaşul ?

Legendele acestea au un fond străvechi legat de vremi care au lăsat urme adânci în sufletul poporului, pentru ca să le închege în legendă."


 

Resurse: GHERGHINA, Titi Mihai. Imagini citadine din Râmnicul de odinioară. Râmnicu Vâlcea, Editura Almarom, 2007



Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *