Categorii
- Arhitectura peisagista (81)
- Articole si studii (59)
- Bibliografii tematice (2)
- Cladiri. Monumente (133)
- Geografie. Turism (4)
- Institutii (38)
- Istoria pentru copii (19)
- Istorie locala (1.246)
- Personalitati. Genealogii (34)
- Recomandarile bibliotecarului (21)
- Resurse utile (9)
- Traditii. Obiceiuri (22)
Monografia comunei Cernișoara: locuri, vremuri, oameni
Consider această lucrare necesară pentru cunoașterea și prețuirea la adevărata valoare a peisajului natural, a preocupărilor economice și social culturale ale locuitorilor, dar, în același timp și un apel la o mai mare atenție pentru valorificarea în viitor a potențialului turistic din zonă. Rolul acestei lucrări este cu atât mai important cu cât schimbările din viața comunei sunt ireversibile, iar martorii purtători ai unei lumi pierdute, tot mai puțini. Arhivele păstrează documente, nu sentimente, iar povestea unei așezări are valoare dacă se pornește de la oamenii locului.
Istoria şi viaţa unei localităţi, în cazul de faţă Cernișoara, nu pot fi cuprinse într-o carte şi autorul acestei lucrări monografice a spus doar cât a putut afla din cercetările lui.
Cu siguranţă, sunt multe omisiuni de fapte şi de oameni, care au avut contribuţia lor la derularea evenimentelor şi la închegarea acestei colectivităţi de vechi sate româneşti.
Îi rog să mă ierte pentru aceste omisiuni. Sper ca modesta mea lucrare să dea un imbold altor cercetători, care pornind de aici să studieze cu competenţă şi dragoste şi să ducă mai profund şi mai departe studiul monografic al comunei.
Având în vedere că în ultimii ani, s-au construit multe vile elegante de către tinerii plecaţi în străinătate şi luând în considerare frumoasele peisaje din comună, precum şi îmbunătăţirea infrastructurii, anticipez transformarea unora dintre sate în adevărate sate de vacanţă.
Dacă avem în vedere aerul curat, nepoluat, emanat de pădurea de foioase din apropierea satelor Mădulari, Cernișoara și Obârșia, comuna ar putea deveni o atracţie turistică.
Este de datoria instituţiilor de bază ale comunei: primăria, şcoala, biserica, dispensarul uman, dispensarul veterinar şi a celor care le conduc să-şi unească eforturile pentru ca aceste deziderate să devină realitate.
“Monografia comunei Cernișoara” reprezintă un arc peste timp, un act de naștere a localității – prin care generațiile își pot cunoaște trecutul și prezentul, pentru a putea să-și prefigureze viitorul.
AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !
Autorul
Written By
Istorie Locala