Categorii
- Arhitectura peisagista (81)
- Articole si studii (59)
- Bibliografii tematice (2)
- Cladiri. Monumente (133)
- Geografie. Turism (4)
- Institutii (38)
- Istoria pentru copii (19)
- Istorie locala (1.246)
- Personalitati. Genealogii (34)
- Recomandarile bibliotecarului (21)
- Resurse utile (9)
- Traditii. Obiceiuri (22)
Participarea Ansamblului Folcloric “Doina Oltului” Călimănești la Festivalul Balcanic de folclor (ediția a III-a, Ohrid-Macedonia, fosta Iugoslavie, 3-8 iulie 1970)
Alături de ansambluri din Austria, Bulgaria, Italia, Turcia, Ungaria și din fostele republici ale Iugoslaviei, ansamblul românesc a participat la parada portului popular pe lacul Ohrid (foto 2: barca oficială a ansamblului românesc, cu tricolorul şi bradul împodobit) și apoi la defilarea pe arterele orașului și a evoluat, pe scena Teatrului de vară, în spectacolul inaugural al festivalului (foto 3: în prim plan, de la stânga la dreapta: Constantin Roznovan, Filofteia Lăcătuşu, Gheorghe Deaconu, Adriana Onescu, Maria Popescu), în fața a cca. 2500 de spectatori. Artiștii români au fost felicitați de președintele Marii Adunări a Macedoniei, iar președintele Comisiei de organizare a înmânat ansamblului placheta și trofeul festivalului. Delegația culturală a ansamblului a fost formată din: I. Bădulescu vicepreședinte al CJCA, Gh. Deaconu, directorul CJCP, Costea Marinoiu, activist al CJP, D. Beldiman, inspector al CJCA, și D. Baniță, directorul C de C Călimănești.
Din cronica turneului: “Festivalul s-a deschis cu o impresionantă p a r a d ă folclorică, la care au participat toate ansamblurile și grupurile folclorice prezente și care s-a desfășurat, în bărci cu motor, pe apele lacului Ohrid și apoi pe străzile orașului. În această plimbare pe lac n-a primat farmecul turistic, ci freamătul artistic. Folclorul a fost eroul veritabil al zilei. Fiecare barcă era în mic o adevărată vatră folclorică și, aidoma vieții folclorice tradiționale, fiecare vatră se integra unui circuit de valori artistice, indiferent de naționalitate, unindu-se în sfera frumosului care nu cunoaște granițe. și peste această înfrățire de voci, instrumente și costume, de culori, zâmbete și melodii, contemplam cu toții, copleșiți de emoție, armonia deplină în care flutura, laolaltă cu celelalte drapele naționale, tricolorul românesc.”
(Gh. DEACONU, în dialog cu C. APOSTOL: “Punând în valoare un ritual folcloric, am creat un veritabil spectacol artistic…”, “Orizont”, III, 530, 16 iulie 1970).
Written By
Istorie Locala