Profesor Universitar Dr. Ion Smedescu

iulie 3, 2024 by

Istorie Locala

Din anul 1991, Ion Smedescu se dedică înființării Universității Româno – Americane și construirii Campusului Universitar.

În calitate de vicepreședinte al Societății de Prietenie Româno – Americană pentru Promovarea Educației și Culturii, cu sprijinul atașatului cultural al Ambasadei SUA la București, a înființat această Universitate.

A crezut tot timpul că va putea duce la îndeplinire acest vis al său și a reușit: “Pentru mine, Universitatea Româno-Americană înseamnă totul: casă, familie, profesie și timpul liber. În acest edificiu de învățământ și știință mă regăsesc pe mine și opera mea de zeci și zeci de ani, sufletul meu trăind pentru posteritate, gândul meu nou pentru renașterea ideii de muncă”.

Excelența Sa, Ambasadorul Braziliei în România, Jeronimo Moscardo spunea în octombrie 2003: “Doresc să-l felicit pe domnul Rector Smedescu pentru ‘miracolul’ construirii Universității Româno-Americane. Într-o lume în care chiar și guvernele sunt astăzi neputincioase și în situația de a ‘simula’ activitatea, reprezintă o lecție pentru generațiile viitoare, imensul entuziasm și credința care au făcut posibilă această realizare istorică. Ca prieten al lui Ion Smedescu sunt mândru de el. În plus, este important să relev imensa capacitate de ‘a iubi’ și ‘a admira’ a profesorului Smedescu”

De asemenea, Linwood H. Rosse PhD, Președintele James Madison University spunea în aprilie 2006: “Dumneavoastră a-ți adunat împreună talente excepționale și a-ți conceput o universitate modernă, la fel ca o minunată orchestră simfonică. După cum știm, ca să creeze o muzică măreață, o orchestră trebuie dirijată de o mână fermă, dar și educativă. Asemenea eforturi cer timp pentru dezvoltare, toată munca importantă cere, dar lumea deja începe să audă muzica măreață care emană de la București”.

De la înființare și până în anul 2008, când a trecut în lumea celor drepți, Universitatea a fost condusă de profesorul Ion Smedescu în calitate de rector.

Ca instituție de elită a învățământului românesc, realizările Universității sunt indisolubil legate de eforturile profesorului Ion Smedescu, recunoscute și apreciate atât în țară cât și în străinătate.

Chiar dacă lucra la proiecte mari, în ceea ce privește învățământul românesc, Ion Smedescu nu a uitat niciodată locul natal și s-a implicat în rezolvarea unor serii de probleme ale comunei:

·        a întreprins demersurile necesare la factorii de decizie din București și a obținut aprobarea pentru electrificarea comunei, aceasta finalizându-se în anul 1968;

·        este unul dintre ctitorii Bisericii cu Hramul “Sfinții Mihail și Gavril” din satul său natal – Obârșia;

·        a înzestrat cu calculatoare școala din Mădulari.

Activitatea sa laborioasă a fost răsplătită cu numeroase distincţii:

·         Ordinul Muncii clasa III, în anul 1963;

·         Ordinul Muncii clasa I, în anul 1970;

·         Steaua Republicii clasa III, în anul 1984;

·        “Omul anului 2001”, “Omul anului 2002”, “Omul anului 2003” și “Medalia de Onoare Americană” acordate de Institutul American de Biografii;

·        Medalia de Aur acordată de Academia de Cultură, Artă și Istorie a Braziliei, în anul 2002;

·        Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2003.

A fost admis și a devenit membru în diferite asociații unde a împărtășit din experiența sa practică și profesională:

·         a fost ales membru al Consiliului Național de conducere al Asociației Generale a Economiștilor din România;

·         a fost numit director general adjunct al Centrului Internațional de Biografii din Cambridge pe relația cu Europa Centrală și de Est.

Pentru toate aceste merite și pentru faptul că acesta a făcut cunoscută valea Cernișoarei pe plan național și internațional, locuitorii comunei îi vor purta cu recunoștiință amintirea în suflet.

Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *