Categorii
- Arhitectura peisagista (81)
- Articole si studii (59)
- Bibliografii tematice (2)
- Cladiri. Monumente (133)
- Geografie. Turism (4)
- Institutii (38)
- Istoria pentru copii (19)
- Istorie locala (1.246)
- Personalitati. Genealogii (34)
- Recomandarile bibliotecarului (21)
- Resurse utile (9)
- Traditii. Obiceiuri (22)
Rezervaţia Piatra Pinului
Rezervația este împădurită fiind acoperită parțial cu pin silvestru, brad, molid, fag, etc., prezentându-se ca un versant acoperit cu blocuri de stâncă și grohotiș. De menționat ca unicat, este faptul că specia subarbustiva – afinul negru – se află aici la cea mai mica altitudine din Bucovina (600 m ).
Peștele uriaș din apele vechiului domeniu marin, a fost descoperit acum 45 de ani la partea superioară a stâncii de la Piatra Pinului. Talia cu totul excepțională (1,80 m lungime) a acestui exemplar îl plasează pe primul loc al formelor europene ale genului Palaeorhynchus, cunoscut în cadrul ariei mediteraneene din Iran și până în Europa vestica.
Înrudit cu peștele spadă din mările actuale, specimenul humorean reprezintă o formă cu caractere intermediare între speciile vest europene (cu botul subțire și lung) și speciile orientale (cu botul scurt și înalt). Aspectul încovoiat al părții anterioare a corpului sugerează că acest "monstru marin" a murit prin asfixierea survenită instantaneu datorită pătrunderii în apele infestate cu hidrogen sulfurat (gaz otrăvitor prezent în apele Mării Negre) ale mării calde care scălda odinioară și zona nordică a Carpaților Orientali.
La baza stâncii se află basorelieful Voievodului Ştefan cel Mare, care din anii 1961-1965 păzește cu fală Piatra Pinului, urmată mai apoi de Piatra Șoimului, de unde și numele Pârtiei Șoimul.
Priveliştea de vis merită urcuşul istovitor pe stânca de gresie de lângă Gura Humorului. Râul Moldova se vede ca-n palmă, iar peisajele sunt de o frumuseţe rarisimă. Tentaţia de a face fotografii este irezistibilă, chiar dacă înţelegi imediat că degeaba faci poze; tot ce e mai frumos va rămâne oricum aici, în urma ta. Dealuri, firicele de apă, căsuţe liliputane, păduri, câmpii, toate sunt la picioarele tale şi simţi că nu vrei să mai cobori.
Surse de informare: Primăria Oraşului Gura Humorului
Material realizat de:
Gabriela Georgiana Seliuc, 18 ani, cl.a XIIa Colegiul National ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului;
Tudor Claudiu Tirnovan, 18 ani, cl.a XII a, Colegiul National ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului;
Written By
Istorie Locala