Categorii
- Arhitectura peisagista (81)
- Articole si studii (59)
- Bibliografii tematice (2)
- Cladiri. Monumente (133)
- Geografie. Turism (4)
- Institutii (38)
- Istoria pentru copii (19)
- Istorie locala (1.246)
- Personalitati. Genealogii (34)
- Recomandarile bibliotecarului (21)
- Resurse utile (9)
- Traditii. Obiceiuri (22)
SALINA CACICA
Adevărata istorie a acestui obiectiv începe odată cu intrarea Bucovinei în Imperiul Austro-Ungar (1775), moment în care se iau măsuri în direcția prospectării bogățiilor minerale ale subsolului acestei provincii. Câțiva ani mai târziu, are loc ,,declanșarea" unei noi etape industriale ale zonei: descoperirea zăcământului de sare gemă (1785).
Urmările acesteia se extind pe parcursul a zeci de ani; în 1785 autoritățile austriece au adus la Cacica primele 9 familii de ruteni specialiști în minerit, iar în 1792 au apărut alte 20 de familii de mineri polonezi. Apariția acestora, alături de modernizarea continuă a tehnicii de lucru, au dus la creșterea randamentului de lucru. Astfel, pe parcursul anilor 1803-1974 au fost instalate evaporatoare performante, sonde de exploatare și linii CFR. În anul 1993, instalația de preparare a fost mutată în localitatea Pârtești de Jos și funcționează chiar și astăzi. Salină Cacica își manifestă unicitatea atât prin tipul de sare produsă cât şi prin faptul că galeriile sale au fost săpate de mână, fără nici un utilaj .
Deși vechea salină a fost demolată recent, curtea acesteia găzduiește două puncte de atracție ce pot conferi vizitatorilor atât o incursiune în timp, dar și o modalitate de relaxare. Mina Cacica se face remarcată prin complexitatea obiectivelor ce o constituie şi reprezintă un obiectiv turistic ce se vizitează de la jumătatea sec. al XIX-lea, pe un traseu scurt, care s-a păstrat până în prezent. Salina Cacica este deosebită prin vechime, simplitate şi spaţii generoase, pregătite pentru vizitare, dispuse pe mai multe orizonturi. Aerosolii salini cu efecte terapeutice, temperatura constantă de cca. 14˚C, puritatea şi frumuseţea locului, recomandă salina în orice anotimp pentru relaxare şi agrement. Prin galeriile săpate manual în masivul de sare, se ajunge la adâncimea de 44 m, în Grota Piticilor şi în Sala de Bal. Aici putem găsi atât locașuri sfinte (Capela romano-catolică Sf. Varvara și Capela ortodoxă), locuri de recreere (Sala de dans, Sala Josef Jaglarz și Terenul de sport), ,,Lacul dorințelor" , dar și un muzeu în care se află documente, poze și unelte ce datează încă din timpurile vechi. Cel de-al doilea punct de atracție este piscina cu apă sărată, care poate ajuta la rezolvarea unor probleme de sănătate și nu numai. În definitiv, Salina Cacica nu se face remarcată doar prin sutele de ani ce o mențin vie în sufletele localnicilor, ci și prin semnificația adunată din suflele tuturor celor care au muncit aici sau care şi-au dedicat existenţa acestui spaţiu. Este cu adevărat o binecuvântare să găsești un loc în care veșnicia, credința, arta și munca să formeze un spațiu în care fiecare din noi s-ar putea regăsi.
Material realizat de: Doriana Ilinca Volanschi, 18 ani, Clasa a 12-a A, Colegiu Naiţonal ,,Alexandru cel Bun”, Gura Humorului
Surse de informare:
,,CACICA-ÎNTRE TRECUT ŞI VIITOR” – Revistă şcolară
,,SALINA CACICA- ÎNTRE TRADIŢIE ŞI VIITOR”
Informaţii de la ghid şi inginerul salinei.
Written By
Istorie Locala