Sărbătoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea – 40 de ani

iulie 3, 2024 by

Valentin Smedescu

Momentul festiv a fost onorat de P.S. Gherasim, Episcopul Râmnicului (foto sus„40 de ani de activitate în imagini de arhivă” – realizatori: Amalia și Bogdan Boari. A fost impresionant pentru cei de azi să vadă că arhiva instituției, păstrată cu sfințenie, fișată și bine conservată, constituie un valoros tezaur de informație pentru ceea ce a construit o instituție, cu și pentru oamenii Vâlcii, în respect pentru trecut, valorificând prezentul. Lansarea celor două cărți aniversare: 40 de imagini, 40 de documente, 40 de mărturii – autori: Gheorghe Deaconu și Elena Stoica și Patrimoniul documentar al Culturii Tradiționale din Vâlcea – 1968-2008 de Gheorghe Deaconu, cu o prefață de Elena Stoica, a contribuit la ilustrarea activității instituției în cei 40 de ani. PS Gherasim, episcopul Râmnicului, cu înțelepciunea vârstei, a afirmat, surprins de cele văzute și scrise: „Cu grija zilei de mâine, pierdem prezentul”, adăugând: „În momentul în care vom uita acestea (credința ortodoxă, limba și datinile – n. a.), nu mai suntem ca popor, ci unul al nimănui”, a consemnat Marin Bulugea în articolul din „Curierul de Râmnic”, 13 mai 2008, intitulat sugestiv 40 de ani, vârsta deplinei maturități. În aceeași pagină, cronicarul redă ceea ce Ioan St. Lazăr, omul care a i-a stat alături lui Gheorghe Deaconu și oamenilor culturii populare, scriind, în anii de dinainte de ’89, o poveste frumoasă: „Noi, «pionierii» ei, aproape am îmbătrânit, ne «trecem», dar ea, «Creația», rămâne perenă, mereu tânără”. S-au transmis mesaje, s-au acordat diplome. CJ Vâlcea, prin președintele Dumitru Bușe, a înmânat directorului instituției, Elena Stoica, diploma aniversară; Gabriela Oana Petrică a oferit, din partea CNCPCT, o diplomă cu felicitări pentru toți cei care au contribuit la afirmarea Vâlcei în plan național și european; DJCCPCN, prin directorul Florin Epure, a decernat o diplomă. Din partea CJCPCT Vâlcea, s-au acordat diplome pentru personalitățile culturii vâlcene: Doru Moțoc, Ioan St. Lazăr, Tina Popa şi alţii.

Prof. dr. Gheorghe Deaconu a primit, din partea lui Mihai Gorgoi, consilier în MCC, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, acordat de Președintele României, Ion Iliescu, în anul 2004, pentru aprecierea față de contribuția deosebită pe care a adus-o în activitatea artistică și culturală, pentru promovarea civilizației și istoriei culturii românești. A fost un gest reparator, căci Ordinul emis în 2004 nu a mai ajuns în posesia deținătorului, noul ministru, care i-a urmat academicianului Răzvan Theodorescu, nu a mai dorit să-l înmâneze, așa cum a procedat şi cu aceea care i-a fost acordată preotului Gheorghe Petre, dar pe care cărturarul nu a mai primit-o niciodată !?

            Un moment distinct a fost întâlnirea salariaților instituției în Sala „Antim Ivireanul” a Episcopiei, cărora le-au fost înmânate diplome aniversare. În ultima zi, 10 mai, s-a realizat, în Parcul Zăvoi din Râmnicu-Vâlcea, un spectacol folcloric în care, alături de Orchestra „Rapsodia vâlceană”, au evoluat formații artistice din județ și s-au înmânat diplome aniversare animatorilor culturali, în fața unui public numeros. Aniversarea CJCPCT Vâlcea a fost sărbătoarea tuturor.

Written By

Valentin Smedescu

Valentin Smedescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *