Sportul vâlcean – Prezent și perspective

iulie 3, 2024 by

Istorie Locala

 

La nivel de judeţ, se acordă, în continuare, atenţie consolidării bazei materiale. Una din cele mai trainice şi moderne realizări în acest sens, este Sala de Sport din oraşul Bălceşti, dată în funcţiune în luna septembrie 2009

a. Handbal

 

Clubul de elită al sportului vâlcean continuă să fie, indiscutabil, CS Oltchim Râmnicu-Vâlcea, care îşi continuă seria succeselor de mare campioană. Echipa vâlceană este port-drapelul sportului din Vâlcea, mândria vâlcenilor, un adevărat brand în ţară şi în lume. “Serialul” de performanţe obţinute an de an, justifică aceste afirmaţii. Echipa de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost campioana sezonului 2008-2009, după ce a învins în deplasare formaţia Rapid Bucureşti, cu scorul de 40-30, iar cu o rundă înainte de final avea două puncte avans faţă de următoarea clasată, Rulmentul Braşov. Oltchim, care a ajuns în acest sezon până în semifinalele Ligii Campionilor, se află la al 14-lea titlu naţional din istorie şi al treilea consecutiv.

În plan extern, echipa a participat la Campionatul European din Macedonia, terminând pe locul V (antrenorul Radu Voina şi echipa îşi propuseseră, ca obiectiv iniţial, situarea pe unul din locurile I-V). Impresia lăsată de echipa "tricoloră" după primele meciuri, ne dădea speranţe la o medalie101.

În zilele de 29 si 30 mai 2009, la Drobeta Turnu-Severin, naţionala de handbal feminin a României a întâlnit, într-o dublă amicală, reprezentativa similară a Poloniei. România s-a impus in ambele partide (39-28, 37-22). La începutul semestrului al doilea al acestui an, conducerea clubului a încheiat o înţelegere de reciprocitate cu campioana Serbiei, Vrnjacka Banja: la sfârşitul lunii iulie, componentele echipei vâlcene au efectuat un stagiu centralizat de pregătire în Serbia, care a fost facilitat de echipa sârbă. Conform convenţiei încheiate, formaţia din spaţiul ex-iugoslav a fost invitată la Vâlcea, pentru un cantonament similar. În plus, pe 15 şi 16 august, campioana Serbiei a participat la ediţia din acest an a Memorialului „Constantin Stănculescu”, care s-a desfăşurat în Sala Traian. La această competiţie amicală, a fost prezentă şi fosta echipă a Luminiţei Dinu, Krim Ljubljana102.

Portarul echipei naţionale de handbal feminin a Romaniei, Luminita Hutupan Dinu, s-a retras de la prima reprezentativă, în meciul retur cu selecţionata Belarusului din preliminariile Campionatului Mondial din China. În prima jumătate a lunii iulie 2009, de comun acord cu cele 22 de componente ale echipei Oltchim, conducerea clubului vâlcean a decis ca în noul sezon competiţional, banderola de căpitan să fie purtată de Steluţa Luca. În lipsa acesteia, banderola de căpitan va fi purtată de Valentina Ardean, care îndeplineşte şi ea rolul de lider, dar la echipa naţională; până acum, acest rol era îndeplinit de Luminiţa Dinu, care s-a retras din activitate la finele campionatului trecut. După ce aceasta a renunţat la handbal pentru a se dedica familiei, Luca a rămas jucătoarea cu vârsta cea mai înaintată din lotul echipei Oltchim (este născută pe 20 aprilie 1975). Steluţa Luca mai are contract cu campioana României până la data de 30 iunie 2010, deci – practic – până la finele sezonului care a început în această toamnă.

După o victorie în deplasare în tur, România şi-a adjudecat fără probleme victoria şi în returul barajului cu Belarus, la şase puncte diferenţă. Lotul României, care a jucat cu echipa Belarus, a avut următoarea componenţă: Paula Ungureanu, Florentina Stanciu, Mihaela Smedescu – portari; Ramona Maier, Valentina Elisei-Ardean, Iulia Puşcaşu, Cristina Vărzaru – extreme; Ionela Gâlcă-Stanca, Oana Manea – pivoţi; Adina Meiroşu, Carmen Amariei, Narcisa Lecuşanu, Ada Moldovan, Oana Şoit, Melinda Geiger, Clara Vădineanu – centri şi interi. Misiunea "tricolorelor" nu a fost deloc una grea, victoria din Belarus la un gol, 32-31, fiind destul de liniştitoare. Sub aceste auspicii, elevele lui Radu Voina au jucat bine şi la Bucureşti, în partida din Sala Polivalentă.

Miercuri, 15 iulie 2009, a avut loc tragerea la sorţi pentru grupele Campionatului Mondial de handbal feminine, ce se va disputa în China, în perioada 5-20 decembrie 2009. În grupa C, echipa condusă de Radu Voina va fi nevoită să înfrunte doi adversari de calibru, pentru un loc în fazele superioare: Norgevia (campioana olimpică şi Europeană) şi Ungaria (un adversar de tradiţie pentru "tricolore"). Aşa cum anunţă site-ul forului internaţional, din grupă mai fac parte naţionalele Tunisiei, Japoniei şi a statului Chile103. Pentru sezonul 2009-2010, lotul Oltchim-ului are următoarea componenţă: portari: Paula Rădulescu-Ungureanu, Talida Tolnai, Mihaela Smedescu; extreme: Valentina Ardean, Ramona Maier, Adriana Nechita-Olteanu, Iulia Puşcaşu; pivoţi: Oana Manea, Ionela Stanca; interi: Narcisa Lecuşanu, Steluţa Luca, Valeria Beşe, Adina Fiera, Gabriela Szucs, Anastasiya Pidpalova, Clara Vădineanu, Patricia Vizitiu; centri: Cristina Neagu, Roxana Gatzel, Regina Shymkute şi Adriana Ţăcălie, cărora li s-a adăugat, în ziua de 17 august 2009 (data semnării contractului) o a treia ucraineancă – Olga Vaşciuk.

Pentru valoarea echipei Oltchim, este semnificativă şi declaraţia Paulei Claudia Ungureanu (Rădulescu), cu ocazia semnării (la sfârşitul lunii mai 2009) contractului sportiv cu Oltchim, pe durata unui an, având posibilitatea ca acesta, prin acordul ambelor părţi, să fie prelungit: “Am ales C.S. “Oltchim” pentru faptul că este un club profesionist, serios şi mai ales pentru că îşi doreşte jucarea finalei Ligii Campionilor. Este şi dorinţa mea, deoarece acest vis cred că îl are orice jucător profesionist din Europa, iar argumentul scuteşte de comentarii. În plus, am constatat că oraşul Râmnicu- Vâlcea este un oraş frumos şi curat, iar împrejurimile acestuia sunt foarte interesante şi merită să fie vizitate. Să nu uităm şi spectatorii vâlceni, despre care am o impresie foarte bună, făcută pe durata jocurilor pe care le-am disputat în sala „Traian” sau împotriva „Oltchimului”.

După întoarcerea acasă din cantonamentul pe care l-au efectuat în staţiunea sârbă Vrnjacka Banja (unde s-a pus baza pe pregătirea în sală), campioanele au participat la meciurile amicale de la Memorialul „Constantin Stănculescu”, care s-a organizat în zilele de 15 şi 16 august a. c., pe care l-a câştigat detaşat, învingându-le, la rând, pe Tomis Constanţa (44-20), HCM Roman (36-21) şi ORK Vrnjacka Banja – campioana Serbiei (51-19). După stabilirea de către Federaţia Română de Handbal a programului Ligii Naţionale de handbal feminin, ediţia 2009-2010, (campioanele de la Oltchim au intrat cu elan în „luptă”. Din cauza programului încărcat al echipei naţionale (care va participa în decembrie şi la turneul final al Campionatului Mondial de handbal feminin din China), până la finele anului acesta se vor juca doar opt runde din cadrul turului, celelalte cinci fiind programate la începutul lui 2010. Returul Ligii Naţionale de handbal feminin va începe pe 6 februarie 2010104. Prin evoluţiile ei ulterioare, echipa Oltchim a dovedite că-şi merită renumele. Ambiţioasele fete, antrenate de Radu Voina, şi-au propus de la bun început să ia şefia Ligii Naţionale şi au reuşit deja, în urma victoriei obţinute (21 octombrie 2009) asupra principalei ontracandidate – Rulmentul Urban Braşov, şi a altor patru victorii, realizate în tot atâtea meciuri (cu HC Oţelul Galaţi – 8 septembrie, cu Tomis Constanţa – 12 septembrie, cu HCM Roman – 16 septembrie şi cu HCM Buzău – 3 octombrie). Nu ne îndoim de faptul că, antrenate de cei doi competenţi tehnicieni – Radu Voina şi Aurelian Roşca – echipa noastră va câştiga nu nunai turul, ci şi returul campionatului intern. Ca orice performer autentic, ele năzuiesc, însă, să ajungă şi mai sus, vizând câştigarea Ligii Campionilor. Primul pas important, a fost făcut deja: în seara zilei de 23 octombrie a.c., când ele au învins-o cu scorul de 27 la 24, pe campioana Spaniei – Itxaco Estella, reuşind astfel să câştige primele două puncte în grupa C a întrecerii. Din păcate, prestaţia handbalistelor noastre la CM din China, a fost cu mult sub aşteptări, echipa noastră clasându-se abia pe locul VIII.

O evoluţie foarte bună a avut-o OLTCHIM RÂMNICU-VÂLCEA, campioana României, în Liga Campionilor. După ce a trecut, neînvinsă, de primele cinci jocuri (ultima dintre victorii fiind în faţa lui Hypo Viena (37-26), echipa se află în postura – plăcută – de semifinalistă (fază până la care ajunsese în sezonul trecut), urmând ca viitoarele două meciuri să le joace cu eterna sa rivală – GYOR ETO, campioana Ungariei (turul – la 10 aprilie, iar returul – în data de 18 aprilie 2010, la Polivalenta din Râmnicu-Vâlcea); învingând formaţia maghiară cu scorul de 24-20, în manşa secundă a semifinalelor, disputată pe teren propriu (la Râmnicu-Vâlcea), jucătoarele de la OLTCHIM s-au calificat în finala renumitei competiţii, dar au pierdut, la limită (32-31), finala cu Viborg, desfăşurată la Râmnicu-Vâlcea în ziua de 16 mai 2010. webtv.money.ro/sport/oltchim

În „dubla” amicală cu Serbia, care a avut loc în luna mai a.c., campioanele au pierdut primul meci şi l-au câştigat pe cel de-al doilea. Respectivul stagiu de pregătire a avut ca scop verificarea potenţialului fizic şi tactic în perspectiva Campionatului Mondial din Brazilia şi a meciurilor de calificare pentru campionatul European din 2012, care se va desfăşura în Olanda. În acest an (2011), echipa OLTCHIM „a cucerit tot ce se putea, pe plan intern (titlul naţional şi Cupa României, n. red.), dar a ratat cel mai important obiectiv – cel de pe plan european” (Arena vâlceană, nr. 575/2011), pierzând calificarea în semifinalele Ligii Campionilor. Echipa va lua startul, desigur, şi la ediţia următoare a Ligii Campionilor (2011-2012). Aflăm în ultimul moment că recent (28 iunie), a fost efectuată tragerea la sorţi pentru ediţia următoare a Ligii Campionilor: campioana României şi-a aflat deja adversarele din grupă; acestea vor fi Dinamo Volgograd, Itxako Navarra si cel mai probabil DVCS Debrecen din grupa 3 a turului 2 de calificare.

Nici tinerelor handbaliste vâlcene nu le lipseşte ambiţia: în zilele de 2-4 octombrie 2009, trei echipe din seria I au participat, întrecându-se pentru poziţia de lider, la Campionatul Naţional de Handbal – Junioare III, desfăşurat la Mediaş: CSŞ Râmnicu-Vâlcea – antrenată de Maria Ciulei, Grupul Şcolar Energetic – antrenată de Florina Petria şi HC Oltenia. În urma confruntării, cele trei echipe vâlcene se află pe primele trei locuri, ceea ce, într-un fel, constituie o performanţă rară105. Pe de altă parte, HC Oltenia Râmnicu-Vâlcea a câştigat turneul de sală din cadrul Campionatului Naţional de Handbal Junioare II, care s-a desfăşurat la Piteşti, în zilele de 23-25 octombrie 2010; în cadrul aceleiaşi competeţii, CS Chimia s-a clasat pe locul II. La acelaşi tip de competiţie, din anul 2011, tinerele handbaliste s-au clasat pe locul IV, fiind întrecute (după prelungiri, însă!) de Şcoala nr. 181 Bucureşti, tot de nişte . . . vâlcence de origine, care fuseseră pregătite anterior, de aceeaşi talentată antrenoare – Maria Ciulei (Arena …, 575/2011). În perioada 4-8 iunie, s-a desfăşura Turneul Naţional de Junioare III la Handbal. În urma meciurilor disputate, Energetic Râmnicu-Vâlcea, antrenată de Aurelia Roşca – secundul Oltchimului, a cîştigat titlul de campioană www.valceasport.ro

 

b. Fotbal

 

Parcă pentru a lega prezentul fotbalului vâlcean cu tradiţiile acestuia, în ziua de 20 aprilie 2009, la baza Hidroelectricii din Nordul Râmnicului a avut loc prima ediţie a Memorialului „Dumitru Anescu”, de numele căruia se leagă nu numai perioada de glorie a echipei Chimia Râmnicu-Vâlcea (promovarea, pentru câţiva ani buni, în Divizia A şi câştigarea Cupei României), ci şi formarea unor mari antrenori – Costică Ştefănescu, Ion Oblemenco – şi jucători: Victor Piţurcă, Gheorghe Ţălnar, Tibor Selimes ş. a. (pentru amănunte, v. infra, cap. Personalităţi vâlcene). Anescu şi-a dedicat viaţa exclusiv fotbalului şi familiei; soţia, fiul său – Mircea şi fiica lui au fost cei care au avut iniţiativa (la aproximativ un an de la trecerea lui în nefiinţă) organizării unei competiţii sportive care să-i păstreze neştearsă amintirea106.

Aşa cum am menţionat mai sus, o preocupare permanentă a forurilor de răspundere pe linie de sport, rămâne în continuare consolidarea bazei materiale a fotbalului. Pe lângă complexele moderne construite pentru acest sport (Zăvoi – Râmnicu-Vâlcea, Călimăneşti etc.), vor fi amenajate altele noi. Astfel, începând din anul 2010, oraşul Horezu va dispune de unul dintre cele mai moderne stadioane de fotbal din judeţul Vâlcea; proiectul, întocmit de autorităţile locale, a fost nominalizat pentru a primi finanţare din partea guvernului încă din prima etapă. Construcţia acestei baze sportive va costa în jurul a 6 miliarde lei, din care a fost alocată deja, în prima tranşă, un sfert din această sumă, adică 1,5 miliarde. Pe baza banilor primiţi, s-au putut demara lucrările în punctul Treapturi; este semnificativ faptul că autorităţile locale intenţionează – în mod declarat – să facă din “Flacăra” Horezu o echipă de temut! Comuna Livezi era una dintre puţinele localităţi din judeţ care nu avea, până în 2009, un teren de sport. Totul s-a reglementat în primăvara trecută, atunci când primarul Ştefan Verdeş a făcut demersurile necesare pentru a cumpăra o suprafaţă de teren, unde s-a amenajat o bază sportivă. Deocamdată, aceasta dispune de minimum de condiţii pentru a putea fi omologată şi a găzdui astfel meciuri de Liga a V-a107.

Prezent şi perspective la CSM Râmnicu-Vâlcea. Cu două etape înainte de finalul ediţiei 2008-2009, la CSM Râmnicu-Vâlcea domnea incertitudinea în ceea ce priveste planurile pentru campionatul viitor, atât în rândul conducerii şi al tehnicienilor, cât şi al fotbaliştilor (în sezonul 2008-2009, lotul CSM era compus din următrii jucători: Adrian Rusandu şi Dorian Perianu – portari; Ciprian Dinu, Dumitru Stanca, Iosif Melcea, Marin Vătavu, Bogdan Vişa, Nenad Kutlacic şi Facundo Argüello – fundaşi; Iulian Popa, Irinel Găman, Enache Câju, Valerian Gârlă, Tomas Labun, George Roşca, Florian Pârvu, Răzvan Dobre şi Sergiu Popescu – mijlocaşi; Marius Luca, Martin Nîmes, Laurenţiu Boroiban, Jaka Stromajer şi Ioan Băltăţeanu – atacanţi108). Tehnicianul Alin Artimon a semnat, după lungi ezitări şi tratative, prelungirea contractului pe care l-a avut cu CSM.

În acest an – 2009 – CSM Vâlcea a ratat din nou (pentru a treia oară consecutiv) promovarea pe prima scenă fotbalistică a ţării, ceea ce a provocat numeroase discuţii la clubul din Zăvoi, care a împlinit abia cinci ani de existenţă: jucătorii şi conducerea s-au acuzat reciproc de ratarea obiectivului propus pentru acest sezon. Cauzele acestui nou eşec al fotbalului vâlcean sunt multiple. Printre altele, ocupanta locului IV în liga secundă s-a confruntat cu serioase probleme financiare, realitate care a ieşit la iveală încă la sfârşitul lunii mai, când la Casa Fotbalului, Federaţia Română de Fotbal a decis ca patru cluburi din Liga a II-a să nu fie programate în campionat, începând cu data de 3 iunie, din cauza neachitării baremurilor de arbitraj la jocurile de pe teren propriu; printre acestea se număra şi CSM Râmnicu-Vâlcea.

În luna iunie a. c., la Sala Traian a avut loc o întrevedere în cadrul căreia conducerea executivă a CSM Râmnicu-Vâlcea au discutat strategii de viitor cu oamenii de fotbal din judeţ, eveniment organizat cu prilejul împlinirii a 5 ani de la înfiinţarea clubului din Zăvoi. Pentru a ne da seama de eforturile financiare pe care oficialii şi administraţia le-au făcut şi le fac în continuare pentru susţinerea fotbalului vâlcean, prezentăm un fragment semnificativ din cuvântul preşedintelui AJF, Alin Trandafir, la această important acţiune, în legătură cu bugetul pe care „municipalii” l-au avut la dispoziţie în sezonul trecut. „Cei mai mulţi bani s-au dus pe salarii, contractele staff-ului tehnico-medical, ale fotbaliştilor şi indemnizaţii, 400.273 de euro. De asemenea, 138.276 de euro s-au plătit pe primele fotbaliştilor, fiecare punct obţinut fiind recompensat cu 500 de lei, cu menţiunea că, de la meciul pierdut pe propriul teren cu UTA Arad, nu s-a mai făcut nicio premiere, indiferent de rezultat. În plus, cantonamentele au costat 32.205 euro, pe hrană s-au cheltuit 34.139 euro, pe deplasări – 16.190 euro, pentru organizarea jocurilor s-a plătit suma de 25.500 de euro, serviciile medicale au totalizat 10.290 euro, echipamentul sportiv – 17.142 euro, iar pentru diverse, aici incluzându-se şi auditul pentru licenţiere, chirii, întreţinere echipament, protocol etc., s-a achitat suma de 35.943 euro. De asemenea, pentru juniori s-au cheltuit aproximativ 70.000 de euro. În total s-au rulat aproximativ 700.000 de euro, plus 100.000 de euro constând în taxe şi impozite“ 109.

În ciuda situaţiei relativ grele prin care trece, clubul vâlcean nu duce lipsă de fotbalişti talentaţi; unii dintre aceştia au plecat să cunoască gloria la alte echipe şi se află în atenţia microbiştilor din întreaga ţară. Este vorba în primul rând de fraţii Florin şi Mihai Costea de la Universitatea Craiova, dar şi de Raul Rusescu, campion al României cu Unirea Urziceni. Florin Costea şi-a dovedit valoarea în meciul pe care Universitatea Craiova l-a susţinut la finele lunii mai în Giuleşti, cu Rapid. Alături de fratele său mai tânăr, Mihai, fotbalistul vâlcean a semnat victoria fără dubii a echipei sale, evidenţiată de altfel şi de rezultatul final (3-0); unul dintre goluri a fost înscris de Mihai, iarcelelalte două – de Florin, acesta menţinându-se astfel în topul golgheterilor de Liga I. Cei trei fotbalişti vâlceni se numără printre protagoniştii sportului-rege din ţara noastră.

Plecat din Zăvoi liber de contract, după ce i-a convins pe oficialii clubului vâlcean să-i ofere dezlegare şi fără a avea nicio pretenţie materială la un eventual transfer, fostul căpitan al CSM-ului, Ciprian Dinu, a încercat să-şi găsească un contract mult mai bun din punct de vedere financiar, la o altă grupare din ţară. Varianta aleasă a fost una surprinzătoare, dar la fel de spectaculoasă: Internaţional Curtea de Argeş, echipă nou-promovată în Liga I. Dinu s-a prezentat la Internaţional cu actele de jucător liber, dar a fost surprins să afle că oficialii argeşeni îi propun un contract inferior din punct de vedere financiar faţă de înţelegerea verbală iniţială. În aceste condiţii, Dinu a refuzat să semneze pentru trupa lui Benone Lazăr şi s-a întors la Vâlcea.

Coleg de generaţie cu Mihai Costea (Universitatea Craiova) şi Raul Rusescu (Unirea Urziceni), Mihai Deaconescu, fiul antrenorului de la FC Oltchim, este foarte aproape de a urma exemplul colegilor săi şi de a face pasul spre Liga I. Datorită apariţiei unor probleme la nivelul clubului şi a intenţiei patronului Marius Vizer de a-şi retrage sprijinul financiar de la Liberty Salonta, echipă la care a activat până acum, Mihai Deaconescu a fost nevoit să-şi caute un nou angajament. Astfel a ajuns în curtea celor de la Astra Ploieşti. Momentan, fotbalistul, evaluat de conducerea formaţiei bihorene la 50 de mii de euro, se află în probe de joc la nou promovata în Liga I, Astra Ploieşti, formaţie pentru care a evoluat deja în două meciuri amicale (Simona Sima). Ionel Stoica, Bogdan Preda şi Octavian Marinescu au făcut, şi ei, senzaţie la Cupa Regiunilor UEFA. Cei trei „chimişti” s-au remarcat la turneul din Croaţia, ajungând cu selecţionata Olteniei, echipă formată din jucători amatori, de la nivelul Ligii a III-a, până în finala competiţiei.

În primele zile din august, CSM-ul era încă în pericol, riscând să nu fie programată în prima etapă dacă nu plăteşte restanţele din campionatul trecut (salarii şi prime), inclusiv cele datorate jucătorilor. Sancţiunea poate fi aplicată şi în cazul când unul sau mai mulţi jucători depun memorii, în sensul menţionat, la Comisia de disciplină; din fericire, până în ziua de 3 august, niciun fotbalist nu depusese încă astfel de reclamaţii. Banii necesari pot veni de la Consiliul Local, de la acţionari sau de la sponsori110. În cadrul eforturilor de stabilire şi consolidare a lotului pentru acest sezon, oficialii şi formaţia din Zăvoi au reuşit să-l convingă să semneze (deocamdată, doar pentru un sezon), pe Dan Roman de la Gloria Bistriţa, în locul slovenului Jaka Stromajer, care a plecat; Roman este un fotbalist de talent, dovadă fiind şi golul marcat de el în amicalul cu Jiul Petroşani. A mai semnat pentru CSM: mijlocaşul Octavian Vasile – adus de la FC Oltchim, şi şi-au reînnoit contractele Ciprian Dinu, Răzvan Dobre, Alexandru Perianu şi Iulică Popa, cu toate că aceştia „încă aşteaptă să li se plătească ratele şi primele restante din campionatul trecut”111. Am considerat necesară menţionarea acestor amănunte pentru a releva „mecanismul” prin care considerentele financiare pot slăbi o echipă atât din punct de vedere numeric, cât şi psiho-moral, stabilitatea şi coeziunea unei echipe fiind factori importanţi atunci când se doreşte performanţă

Directorul general al Clubului Sportiv Municipal, Florin Verigeanu, a afirmat că echipa vâlceană nu va fi ameninţată de retrogradare în viitorul sezon, deşi va beneficia de un lot mult inferior din punct de vedere valoric. „Seria din care CSM-ul va face parte este una deosebit de echilibrată, nu cred că se va desprinde cineva, din start, în învingător. Cred că va fi o luptă strânsă, iar CSM-ul va fi cu siguranţă în primele 6”, a apreciat Verigeanu112. Din declaraţia managerului CSM, nu rezultă o hotărâre prestabilită, de situare a echipei pe locul I şi – implicit – de accedere în prima ligă. Să fie aceasta o stratagemă? Lotul Clubului Sportiv Municipal pentru ediţia de campionat 2009-2010, este format din următorii fotbalişti:Dorin Perianu, Adrian Rusandu, Radu Chiriţă, Marius Pasăre, Dumitru Florian Pârvu, Bogdan Vişa, Ciprian Dinu, Adrian Dandea, Mihai Deaconescu, Petre Goge, Iulică Popa, Octavian Vasile, Sergiu Popescu, Valeriu Gârlă, Augustin Voinea, George Roşca; Marius Onofrei, Irinel Găman, Răzvan Dobre, Dan Mihai Roman, Laurenţiu Boriban, Ioan Băltăţeanu, Enache Câju (?). Din echipa de tehnicieni fac parte Alin Artimon – antrenor principal, Mitică Teleşpan şi Roberto Ivan – antrenori secunzi şi Robert Tufişi – antrenor cu portarii113. A mai fost achiziţionat Dan Roman, fostul atacant de la Gloria Bistriţa. Originar din Cluj, noul atacant al „municipalilor” spune că va face tot ce-i va sta în putinţă pentru ca să fie uitat slovenul Jaka Stromajer, plecat la „Pandurii” Târgu-Jiu114. În ceea ce priveşte participarea fotbaliştilor vâlceni în prima fază a „Cupa României”, care a debutat pe 9 august 2009, s-a încercat includerea în competiţie a tuturor echipelor înscrise la AJF (în funcţie de poziţia geografică şi locul ocupat în clasament), chiar dacă o parte dintre acestea şi-au anunţat retragerea din campionatele de fotbal ca urmare a problemelor financiare; din această cauză, însă, s-a ajuns în situaţia că fază este lipsită de atractivitate, dând impresia unei competiţii dezorganizate, desconsiderată de toată lumea. Au existat şi cazuri când oficialii AJF au trebuit să pună problema excluderii deliberate din cupă a unor echipe care figurau cu datorii la AJF: Steaua Nicolae Bălcescu, Nycoil Guşoeni şi ALX Mateeşti. O figură frumoasă a făcut, în cadrul Cupei, FC Oltchim, antrenată de duetul Bărbuţ-Vlădoi, care s-a impus (30 iulie) cu 4-0 în faţa celor de la FC Argeş III115.

Precum se ştie, conform programului campionatului 2009-2010 pentru liga secundă, stabilit de Federaţia Română de Fotbal, în prima etapă a seriei a II-a (din care face parte echipa vâlceană), planificată pentru 15 august a. c., CSM urma să joace – în deplasare, cu Liberty Oradea (Salonta), iar în cea de-a doua, să întâlnească pe teren propriu echipa Fortuna Covaci; ambele adversare fiind nou promovate în liga secundă. Evenimentele sportive au luat, însă, o turnură neaşteptată: Liberty Oradea a fost retrogradată, urmând ca FCM să joace la Arad, cu ACU din localitate, dar şi aceasta, in extremis, a împărtăşit soarta lui Liberty, astfel că FCM a făcut deplasarea degeaba; şi nu tocmai, fiindcă, deşi “a stat”, şi-a asigurat scorul de 0-3. Am insistat asupra acestor „surprize” şi discontinuităţi fotbalistice, pentru a scoate în evidenţă faptul că ele au favorizat debutul echipei în noua ediţie de campionat. În ansamblu, previziunile (şi doleanţele) reprezentanţilor sportului vâlcean şi ale analiştilor sportivi, aşa nepretenţioase cum erau, păreau a se adeveri: la începutul lunii octombrie a acestui an, CSM Râmnicu-Vâlcea se afla pe locul zece în clasamentul seriei a II-a din Liga a II-a, cu doar două meciuri câştigate, 3 egale (ultimul – în deplasare, cu Universitatea Cluj) şi 3 pierdute (din 8 partide desfăşurate); ulterior, învingând cu 5-1 pe Arieşul Turda şi părând „să-şi fi regăsit cadenţa”, echipa a urcat trei locuri, cu 12 puncte. Victoria le-a dat aripi şi,în etapa următoare, CSM s-a impus (la limită) şi în faţa echipei Mureşul Deva; un rezultat merituos, care ne reaprinseseră speranţele, chiar dacă echipa coborâse un loc, în urma „jocului” rezultatelor obţinute de celelalte echipe, dar dovedind că nici în acest domeniu, performanţele nu le sunt imposibile vâlcenilor! Etapa de sâmbătă, 25 octombrie 2009 a dezamăgit, însă, din nou, CSM – ul fiind învins pe teren propriu! . . . Echipa, însă, va reuşi să se menţină în Liga a II-a

La începutul lunii martie 2010, antrenorul Alin Artimon şi-a dat demisia (printre cauze: neprimirea drepturilor salariale, dar şi – una subiectivă – faptul că nu era sprijinit în acţiunile sale), criza financiară se resimţea puternic, se vântura ideea retrogradării şi perspectivele echipei păreau sumbre. Totuşi, echipa a terminat pe locul zece turul campionatului 2010-2011 (la patru puncte de prima poziţie retrogradabilă). La începutul anului 2011, stafful tehnic al echipei era format din Laurenţiu Tudor – manager general, Sorin Bucuroaia – antrenor principal, Dumitru Teleşpan şi Emanuel Moldoveanu – antrenori secunzi; jucătorii erau prezenţi toţi la antrenamente, cu excepţia bosniacului Nenad Kutlacek.

În ziua de 28 mai 2011, CSM Râmnicu-Vâlcea a disputat ultimul meci pe teren propriu din acest sezon. Fotbaliştii antrenaţi de Laurenţiu Tudor şi Sorin Bucuroaia şi-au luat revedere de la suporteri printr-o victorie lejeră în faţa formaţiei Mureşul Deva: 2-0, rezultat în urma căruia se afla pe locul 7, cu 36 de puncte (-6); cu un rezultat . . . asemănător, dar în sens invers, a pierdut următorul meci – fără miză – din 4 iunie, în faţa echipei „Petrolul” Ploieşti, păstrându-şi poziţia în clasament

În Liga a III-a, s-a distins, printre altele, proaspăt promovatele FC Oltchim şi Ghecon Lăpuşata. Dan Mazilu, imediat după meciul de la Piteşti, cu Sportul Vişina Nouă, declarase că dezideratul lui fotbalistic nu se raportează la promovare, ci la accederea în eşalonul secund! Ar fi minunat să i se îndeplinească ambiţioasa dorinţă şi să avem două echipe în Liga a II-a! Deocamdată, pentru ediţia 2009-2010 a Campionatului de fotbal, din seria a IV-a a Ligii a III-a, fac parte şi cele două echipe ale Vâlcii: FC Oltchim Râmnicu-Vâlcea şi FC Ghecon Lăpuşata. FC Oltchim este o echipă ambiţioasă, câştigând primele două meciuri din „Cupa României”, cu FC Argeş III şi Minerul Jilţ Mătăsari (2-0). „În primele şase etape (din campionatul 2009-2010, n. n.) vreau cel puţin 12 puncte, altfel fiind foarte greu să ne luptăm pentru promovare!” – a declarat şi Mihai Diculoiu, preşedintele FC Oltchim116. Deşi fotbalul trece, la rândul său, printr-o criză financiară acută, la fel ca mai toate sporturile din această ţară, la nivelul judeţului s-au constituit în această vară câteva echipe noi care vor putea evolua din sezonul viitor pe firmamentul Seriei a IV-a din Liga a V-a: Ştiinţa Roeşti (condusă de omul de afaceri Adrian Grigorie), Faurul Livezi (promotor – primarul Ştefan Verdeş) şi “Experţii 2000” Popeşti (din iniţiativa fostului primar Costel Şerban); s-a desfiinţat ALX Mateeşti, echipă care nu şi-a plătit datoriile către AJF Vâlcea (Lucian Corneci).

În vederea evidenţierii activităţii fotbalistice bogate (cel puţin din punct de vedere cantitativ-numeric) din judeţ, se cuvine să menţionăm participarea numeroasă a fotbaliştilor vâlceni la Cupa României, pe 16 august, în competiţie intrând, pe lângă cele 11 câştigătoare ale primelor jocuri (CSM a ieşit din cursă după înfrângerea cu 1-2, după prelungiri, la Gaz Metan Mediaş) alte 45 de echipe: după cum urmează: Olteţul Zătreni, Victoria Frânceşti, Inter Râmnicu-Vâlcea (retrasă din campionat) – ultimele trei clasate în ediţia trecută a Ligii a IV-a – , Foresta Malaia, Stejarul Vlădeşti, Unirea Tricolorul Goleşti, AS Căzăneşti, FC Budeşti, Sportul Nicolae Bălcescu, Topologul Galicea, Viitorul Olanu, Flacăra Valea Mare Băbeni, Dinamo Râmnicu-Vâlcea, Rapid Voiceşti, Prima Prundeni, Dinamo Şuşani, AS Creţeni, Olteţul Bălceşti, Victoria Ştefăneşti, Ştiinţa Laloşu, Zorile Scundu, Avântul Amărăşti, Oltul Ioneşti, Minerul Costeşti, Păstorul Vaideeni, Viitorul Buneşti, Măgura Slătioara, Sportul Genuneni, Rapid Ursus Stoeneşti, AS Progresul Măldăreşti (care e practic aceeaşi echipă cu CS Progresul Măldăreşti şi nu va mai activa în campionat), Montana Izvoru Rece, Forestierul Romani, Unirea Tomşani, Flacăra 2005 Horezu, ALX Port Vale Mateeşti, Luncavăţul Popeşti (care nu va mai exista), Juventus Roeşti (situaţie incertă o dată cu înfiinţarea Ştiinţei Roeşti), Ştiinţa Grădiştea, Luceafărul Pesceana, Lera Stroeşti, Saldi Cernişoara, AS Oteşani, Cerna Copăceni şi Real Cernişoara (Simona SIMA)

În Liga a IV-a există, de asemenea, conducători entuziaşti şi ambiţioşi, cu echipe pe măsură. Dincolo de clasamente şi clasificări, CSM Drăgăşani vrea să-şi recapete gloria de odinioară, promovând ideea – demnă de reţinut – că spectatorii trebuie să fie prezenţi în număr mai mare în tribune, pentru a-şi susţine echipa favorită, mai ales că echipa – antrenată de Narcis Zărnescu şi Octavian Mâţoc – va fi, în acest an, mult întinerită cu juniorii pentru pregătirea cărora cei doi au investit multe eforturi. Despre Dinamo Râmnicu-Vâlcea, vicecampioana din ediţia 2008-2009, preşedintele echipei – Lucian Mustăţea preferă să nu vorbească mult şi să se pregătească discret, dar temeinic, pentru confruntările viitoare. Acelaşi pasionat conducător, caută sponsori pentru juniori, cărora le acordă o mare atenţie, întrucât Dinamo are datorii, inclusive la AJV, care îi pun în pericol evoluţia în acest campionat117. Energia Malaia este singura dintre cele patru echipe clasate pe primul loc în seriile din Liga a V-a, unde promovarea în eşalonul de elită al fotbalului judeţean a fost marcată în mod corespunzătot. “Preşedintele echipei etse (. . .), nimeni altul decât vice-primarul comunei, Gheorghe Vangu, omul care a făcut din fotbal o a doua religie. Pentru performanţa realizată, jucătorii au avut parte de recompense pe măsură. Din punct de vedere financiar, răsplata a venit din două direcţii: din partea conducerii clubului, dar şi din partea autorităţilor, în speţă – a Consiliului Local şi a Primăriei din Malaia” 118.

Desigur, fotbalului juvenil i se acordă în continuare importanţă, deoarece – teoretic vorbind – eficienţa de azi a pregătirii tinerilor fotbalişti, poate reprezenta garanţia performanţelor de mâine. De pildă, cele două grupe de juniori ale clubului Frăţia Râmnicu-Vâlcea, pregătite de antrenorii Dan Zguroiu şi Lucian Giurcă, s-au deplasat în această vară (sf. lui iunie-iulie 2009) la Constanţa, în staţiunea Jupiter, pentru un stagiu de pregătire. În scopul stimulării şi promovării fotbalului, în zilele de 3, 4 şi 5 aprilie 2009, a avut loc pe terenul sintetic din cadrul stadionului „Municipal”, faza zonală a Cupei Hagi (alături de alte turnee asemănătoare disputate în ţară), întrecere destinată tinerilor fotbalişti născuţi după anul 1997 (10-12 ani). Primele două clasate, alături de alte 14, urmau să meargă la faza finală a Cupei Hagi, ce s-a desfăşurat la Constanţa, în preajma zilei copilului, 1 iunie; coordonatorul zonal al „Cupei Hagi”, a fost Gabriel Mangalagiu. În ziua de 5 aprilie 2009, iniţiatorul acestei competiţii – Gheorghe Hagi a fost prezent la Râmnicu-Vâlcea, înmânând o cupă, acordând un interviu presei şi dând autografe119. Chiar dacă nu s-au calificat printre cele 16 echipe care au câştigat dreptul de a participa la ediţia a II-a a acestei manifestări, micuţii fotbalişti au dovedit pasiune şi o bună pregătire fizică, iar antrenorii şi organizatorii vâlceni merită toată consideraţia.

De asemenea, în ultimii ani s-a acordat mai multă atenţie fotbalului feminin: renumitul antrenor de fotbal Nicolae Bugheanu a organizat (mai 2009) – pe stadionul CSŞ din nordul municipiului Râmnicu-Vâlcea – cea de-a doua ediţie a Campionatului Judeţean de Fotbal Feminin (competiţie înscrisă şi în calendarul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar), la care au participat şapte echipe reprezentând diferite licee din localităţile judeţului: Râmnicu-Vâlcea – 3 echipe şi câte una din Horezu, Călimăneşti, Drăgăşani şi Făureşti. Locul I a revenit (după loviturile de departajare de la 7 metri) echipei Grupului Şcolar Energetic Râmnicu-Vâlcea (antrenoare: Alina Munteanu şi Laura Haş).

c. Baschet

 

Este unul dintre sporturile pentru care nu există asociaţie de profil la nivel de judeţ. Poate că aceasta ar fi una din cauzele restrângerii activităţii baschetbalistice din Vâlcea.

Baschet masculin. Se ştie, fosta echipă de baschet masculine BC Râmnicu-Vâlcea s-a desfiinţat oficial cu mai bine de un an în urmă, chiar înainte de startul sezonului 2008-2009. Iubitorii acestui sport – jucători, antrenori, oficiali – au continuat, însă, să promoveze baschetul. În ziua de 24 februarie 2009, Sala „Capela” din cadrul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” a găzduit Memorialul „Cristian Boteanu”. Competiţia a reunit o mare parte din foştii colegi şi elevi ai lui Cristian Boteanu, care s-au întâlnit pentru a cinsti memoria fostului antrenor de baschet. Întrecerea a fost organizată de Direcţia pentru Sport a Judeţului Vâlcea şi a adunat la start un număr de trei echipe. BC Râmnicu-Vâlcea, Magic Tic-Tac şi BC Pheonix au fost grupările compuse din colegi sau elevi ai lui Cristian Boteanu.

Fostul antrenor al echipei de baschet masculin, Cristian Achim, nu şi-a uitat niciodată foştii elevi, pe unii dintre aceştia promovându-i chiar el în Divizia A. Unul dintre ei este Dragoş Andrei, selecţionat în lotul naţional. În semn de apreciere a meritelor antrenorului vâlcean Cristi Achim, acesta a fost ales, la începutul lunii mai 2009, în Biroul Federaţiei Române de Baschet, obţinând 91 de voturi favorabile, din numărul total de 130 de participanţi ai structurilor sportive afiliate la FRB. Din păcate, însă, participarea la ediţia din acest an a Campionatului European de juniori U 18 (Sarajevo – Bosnia, 23 iulie – 2 august 2009) s-a încheiat fără nicio victorie. Echipa, pregătită de tandemul Cristian Achim – Mihai Petruţ s-a clasat pe locul 20 din totalul de 21 de participante, având un bilanţ de şase eşecuri din tot atâtea jocuri disputate.

Anterior, numirea lui ca secund (al lui Ioan Constantin) la lotul naţional Under 20, a reprezentat cea de-a treia experienţă consecutivă de acest gen. În 2006, Achim fusese, de asemenea, adjunctul lui Ioan Constantin la naţionala Under 18, care obţinea calificarea în Divizia A valorică în urma turneului final organizat în ţara noastră, la Sibiu. Ulterior, în 2007, Achim l-a secondat pe sârbul Dragan Petricevic la lotul naţional Under 20. Echipa pregătită de Petricevic şi Achim a fost prezentă la întrecerile Campionatul European Under 20 – Grupa B valorică din Polonia, acolo unde a avut însă o evoluţie sub aşteptări, clasându-se la final doar pe locul 17 din 18 grupări participante (Nicolae Ciucescu).

Cu puţin timp în urmă, Federaţia Română de Baschet a anunţat că SCB-CSŞ Râmnicu-Vâlcea a fost admisă în prima ligă masculină, graţie păstrării numărului de formaţii din acest eşalon de elită la 14, tânărul antrenor al echipei noastre, profesorul Cristi Achim, încă nu a apucat să se bucure cum se cuvine pentru istorica promovare în Divizia A. Prins cu treburile la lotul naţional de juniori al României, acolo unde îndeplineşte rolul de secund, Achim şi-a reluat munca la cârma grupării de la poalele Capelei, după 8 august, imediat după terminarea Campionatului European, pe care România l-a găzduit la Sibiu (începând cu 28 iulie).

Baschet feminin. Formaţia feminină de baschet CET Govora nu s-a mai înscris în ediţia actuală de campionat, cei doi tehnicieni şi jucătoarele fiind anunţaţi că sunt liberi de contract. Motivul invocat de conducere a fost lipsa banilor, dar se pare că la luarea deciziei au contat şi scandalurile care au existat în timpul sezonului între jucătoarele străine şi tehnicieni. CET Govora a terminat campionatul trecut pe locul şase şi a fost eliminată în primul tur al turneului play-off. „Nu mă aşteptam la această decizie, credeam că vom merge în continuare cu o echipă de junioare pe care să o formăm. Normal că nu este bine pentru sportul vâlcean“, a comentat tehnicianul Mihai Toma. Unele din fondurile care erau destinate echipei, vor fi redirecţionate spre volei, echipa CET Govora urmând să evolueze în eşalonul inferior sub comanda tehnicienilor Marius şi Nicoleta Mărgărit120.

Este regretabilă desfiinţarea echipei de baschet feminine (senioare), în condiţiile în care rezultatele obţinute de junioare sunt foarte bune. CSŞ Râmnicu-Vâlcea va rămâne, oare, pepinieră de baschetbaliste talentate pentru echipe din ţară, nu şi pentru una din Vâlcea? La începutul lunii iunie 2009, fetele pregătite de antrenoarea Manuela Cornea la Clubul Sportiv Şcolar Râmnicu-Vâlcea au participat la cel de-al doilea turneu semifinal din cadrul Campionatului Naţional de baschet feminin rezervat junioarelor II. Din cele cinci meciuri disputate în Capitală, vâlcencele au reuşit să câştige patru, singura echipă pe care nu au reuşit să o învingă fiind cea a Clubului Sportiv Olimpia Bucureşti (CSŞ Râmnicu-Vâlcea – CS Olimpia, 84-87). Astfel, baschetbalistele Manuelei Cornea au câştigat următoarele partide: CSŞ Râmnicu-Vâlcea – CSŞ 2 Bucureşti 89-49, CSŞ Râmnicu-Vâlcea – CSŞ Sibiu 64-57, CSŞ Râmnicu-Vâlcea – ACS KSE Târgu Secuiesc 67-46 şi CSŞ Râmnicu-Vâlcea – LPS Galaţi 67-62. Principalul nostru obiectiv rămâne calificarea la finala ce se va desfăşura la începutul lunii sept” – a declarat Manuela Cornea, înainte de competiţie, precizând că sportiva sa, Georgiana Plăviţu a fost convocată la lotul naţional de baschet U16 al României.

Proaspăta “tricoloră” nu este singura dintre valorile tinere al baschetului vâlcean, fiindcă “vin din urmă” şi se afirmă noi speranţe în acest sport, în primul rând – dintre elevele Manuelei Cornea. Astfel, Alexandra Vâlcu practică baschetul de la vârsta de şase ani şi s-a numărat încă de la început printre admiratoarele baschetului din SUA (ţara unde acest sport e la el acasă), dar şi a Claudiei Niţulescu, pe care o consideră una dintre cele mai talentate baschetbaliste pe care le-a avut oraşul nostru; Adelina Andronache – fosta elevă a antrenoarei Coca (Claudia) Bârzan – Niţulescu, este una dintre jucătoarele de bază ale echipei de junioare II a CSŞ Râmnicu-Vâlcea. Şi ea este o a dmiratoare a baschetului american şi a lumii Americii, declarând deschis că-şi doreşte să ajungă acolo. În acelaşi timp, ea este impresionată de coşurile de trei puncte ale Claudiei Niţulescu; Beti Neagoe este componentă a echipelor de junioare I şi II ale Clubului Sportiv Şcolar Râmnicu-Vâlcea; elevă a Manuelei Cornea, datorită rezultatelor foarte bune obţinute de-a lungul timpului, ea şi alte câteva dintre colegele sale au fost convocate pentru o scurtă perioadă de timp la lotul naţional Under 17 (sub 17 ani) al României. Vâlceanca mai are doi ani până va deveni junioară I şi spune că vrea ca apoi să urmeze o carieră de succes în baschet. “Mi-aş dori să ajung să joc în Capitală, pentru Sportul Studenţesc . Aş vrea acest lucru pentru că Sportul este o echipă puternică şi dispune de toate condiţiile necesare unei bune desfăşurări a pregătirilor şi a competiţiilor” – a declarat Beti Neagoe. Tânăra baschetbalistă este foarte dezamăgită de desfiinţarea echipei CET Govora, argumentând că formaţia care activa în Divizia A reprezenta o ţintă a tuturor junioarelor din Vâlcea. Exemplele s-ar putea înmulţi. Credem că există suficiente forţe şi talente în Vâlcea, atât printer antrenori, cât şi – mai ales – printre jucători, care ne îndreptăţesc să aspirăm şi să sperăm la ivirea, în judeţul nostru, a unor echipe de baschet şi volei, echivalente ca valoare vestitei Oltchim, din handbal.

 

d. Volei

 

Pentru rezultatele foarte bune pe care echipa Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” Râmnicu-Vâlcea l-a obţinut la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, în semn de apreciere, primarul Mircea Gutău a decis ca atât fetele, cât şi antrenorii să fie premiaţi cu o sumă substanţială. Luni, 7 iunie 2009, Nicoleta şi Marius Mărgărit, împreună cu voleibalistele pe care le antrenează, au fost invitaţi la sediul primăriei, unde a avut loc festivitatea de premiere. Acolo, edilul Râmnicului a oferit fiecărei jucătoare câte un buchet de flori şi suma de 1500 lei, iar celor doi antrenori – câte 2000 lei. În aceste momente speciale, alături de echipa de volei au mai fost directorul CNMB, Cătălin Pană, şi directoarea adjunctă, Cristina Drăgan.

Ca o consecinţă a performanţelor menţionate obţinute, fetele pregătite de Nicoleta şi Marius Mărgărit au intrat în atenţia conducerii Clubului Sportiv CET Govora (preşedinte – Cito Drăgan). În acest an, între cele două cluburi a fost semnat un contract de fuziune, în prezent, toate voleibalistele – de la speranţe şi până la senioare – joacă sub numele de CET Govora – CNMB. Prima achiziţie a grupării CET Govora – CNMB a fost Ioana Toma (fostă absolventă a CNMB, legitimată la Universitatea Craiova – Divizia A2), apoi Maria Mirabela Duma (de la CSM Codlea din Braşov), slătineanca Andreea Turlea ş. a. – care intraseră demult în atenţia antrenorilor Nicoleta şi Marius Mărgărit.

Atunci când i s-a pus întrebarea Cum vezi colaborarea cu CS CET Govora?, voleibalista Nicoleta Craioveanu (eleva lui Marius Mărgărit), care – alături de Andreea Becheru (componentă a echipei Dinamo Bucureşti, unde a fost invitată să evolueze) şi de celelalte coechipiere – şi-a adus o frumoasă contribuţie la rezultatele obţinute de echipă în anul 2008, a spus, printre altele, că “ voleiul vâlcean are şansa să devină cunoscut pe plan naţional, iar noi suntem mai motivate ca niciodată şi o să facem tot posibilul pentru a obţine rezultate şi mai bune decât cele de până acum”. Una dintre cele mai eficiente jucătoare pe care secţia de profil de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu-Vâlcea le-a dat în ultimii ani, este Luiza Dinu, cea care a fost deja cooptată de câteva ori la lotul naţional junioare; posesoare a unor calităţi motrice de invidiat, tânăra voleibalistă şi-a asigurat deja postul de titular în echipa de ligă secundă CET Govora – CNMB121.

Deşi recent a fost învinsă (cu greu) de fosta prim-divizionară CSM Lugoj, vâlcencele au oferit un joc frumos şi ambiţios; obiectivul de bază pe care şi l-au propus cei doi antrenori şi voleibalistele deopotrivă, este clasarea pe unul din locurile 1-4. Din păcate, echipa vâlceană a pierdut şi meciul din deplasare, în faţa grupării CSU – Medicina CSŞ Târgu-Mureş. Ea se află, în mode vident, într-o scădere de formă.

e. Atletism

 

Dintr-un bilanţ întocmit de AJA Vâlcea (preşedinte: Mihai Şoimu) la sfârşitul anului 2008, a reieşit că rezultatele obţinute de atletismul vâlcean au fostt cel puţin mulţumitoare. Au obţinut medalii la concursurile la care au participat, următorii sportivi: Adrian Mihăescu (CNMB) – la ştafetă, locul 1 la Campionatul Balcanic de juniori; Ana Maria Roşianu (CNMB) – la 60 şi 100 metri, locul 1 la Campionatul Naţional de juniori III; Valentina Delion (CS Chimia Râmnicu-Vâlcea) – la maraton, locul 2 la Campionatul Naţional; Laura Dumitraşcu (CNMB) – triplusalt, locul 2 la CN de juniori II; Cristina Giugă (CNMB) – 300 de metri, locul 3 la CN de juniori III; Adrian Mihăescu – (100 şi 200 metri, locul 3 la CN de juniori II; Marinela Mazilu (CNMB) – 200 metri, locul 3 la CN de juniori II şi Aura Vătafu – 800 metri, locul 3 la CN de juniori II.

De la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, la proba de ştafetă (4x100m) s-au mai remarcat Trestianu, Dumitraşcu, Rizea şi Mazilu (acesta din urmă – locul 1 la CN de juniori II); Istratie, Giugă, Rădoi şi Roşianu (locul 2 la CN de juniori III), Cazacu, Dumitraşcu, Rizea şi Mazilu (locul 2 la CN de juniori I); Clavac, Dumitraşcu, Rizea, Cazacu, Văduva, Vlad, Zgripcea şi Mihăescu (locul 3 la Campionatele Naţionale şcolare). De la Clubul Sportiv Chimia, tot la proba de ştafetă s-au evidenţiat Olaru, Ciocea, M. Rădescu şi C. Rădescu – locul 3 la Campionatul Naţional.

În perioada 8-12 iulie 2009, la Bressanone (Italia) s-a desfăşurat Campionatul Mondial de atletism rezervat juniorilor II. Ultima întrecere de acest gen avusese loc în 1992, atunci când Ionela Târlea a obţinut medalia de aur. În altă ordine de idei, la competiţia din acest an au participat şi doi sportivi legitimaţi la secţia de atletism a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”: Ana Maria Roşianu, pregătită de antrenoarea Marinela Mirea şi Adrian Mihăescu, elev al profesoarei Rodica Tomoiagă122.

Atletism şcolar. La sfârşitul lunii mai 2009, pe Stadionul Tineretului din Bucureşti a avut loc Campionatul Naţional Şcolar de atletism, la care au luat parte şi sportivi de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu-Vâlcea. O performanţă deosebită a realizat Ana Maria Roşianu, sportiva antrenată de Marinela Mirea reuşind să ocupe prima poziţie la proba de 100 metri plat. Echipa formată din Marinela Mazilu, Simina Rizea, Laura Dumitraşcu şi Ana Maria Roşianu, a reuşit de asemenea să se remarce, clasându-se pe locul 1 la proba de ştafetă 4×100 metri; rezultate bune au mai obţinut Laura Dumitraşcu – locul 2 la triplusalt şi Simina Rizea – locul 2 la 200 metri plat.

La Campionatul Mondial din luna iulie, Ana Maria Roşianu a participat alături de alte trei sportive din România, la ştafeta de 1, 2, 3, 4, unde a alergat pentru proba de 100 metri plat. În urma rezultatelor obţinute, vâlceanca şi colegele sale de echipă au ocupat locul 3 şi au câştigat medalia de bronz. La individual, Ana Maria Roşianu s-a clasat pe poziţia a 28-a în lume.

În zilele de 17 şi 18 iulie 2009, la Bucureşti a avut loc concursul de Grand Prix rezervat categoriilor de tineret şi seniori. Dintre atleţii pregătiţi de antrenorii Lelioara Alexandrescu şi Claudiu Cârstea la Clubul Sportiv Chimia Râmnicu-Vâlcea, cele mai bune rezultate au fost obţinute de Adrian Popescu (locul 3 la 1500 m plat, şi Florian Mărgărit – locul 3 la 100 m plat)123. Dintre toţi, s-a detaşat net aceeaşi Ana Maria Roşianu (elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, pregătită de antrenoarea Marinela Mirea), care a obţinut, numai în anul 2009, 10 medalii la diferite concursuri naţionale şi internaţionale ; printre acestea: locul III la ştafetă, în cadrul Campionatului Mondial din Italia; medalia de argint la individual şi de bronz – la ştafetă, la Balcaniada din Grecia. Alături de colegul său Adrian Constantin Mihăescu, ea face parte din lotul Federaţiei Române de Atletism124.

În zilele de 28 şi 29 mai 2011, s-a desfăşurat din nou Campionatul Naţional şcolar de Atletism, la care au participat şi şapte elevi de la CNMB, antrenaţi de Marinela Mirea. Ana Maria Roşianu a obţinut din nou locul I şi medalia de aur la 100 m plat. Echipa vâlceană a mai adus 5 medalii de argint: Laura Dumitraşcu la triplusalt, Adrian Mihăescu – la 100 m plat şi ştafetă 4×100 m, Andrei Neagoe – locul 2 la ştafetă, Ioan Piţigoi – la ştafetă şi Eduard Maşală – la ştafetă; un loc 3 şi medalia de bronz, le-a obţinut Andrei Neagoe, la săritura în lungime (Arena, 575)

Culturism. Şi în acest an, rezultate remarcabile la acest sport a obţinut multicampioana noastră naţională (2004– 2008) Mihaela Pasăre. Anul 2009 i-a adus alte două medalii (una la individual şi cealaltă – cu echipa), acum – de bronz, la campionatele naionale de culturism. La juniori, s-a remarcat Andrei Bran, care a participat (în luna mai a. c.) la Campionatul Naţional de culturism rezervat juniorilor, desfăşurat la Târgu-Neamţ Pregătit de antrenorul Vali Mihăescu la CS Culturistul Râmnicu-Vâlcea, el a concurat la categoria 70 kg, ocupând locul 5 (din 10 competitori). Aceasta a fost prima sa participare la o competiţie atât de importanţă.

Box, AM RĂMAS la fişa din mai 2011. ARENA.

Badminton. Menţionăm acest sport nu numai pentru relativa „raritate” a lui în competiţii şi în preferinţele sportivilor, ci şi pentru performanţa unei şcoli rurale vâlcene, Şcoala Urşi, de a fi participat la Campionatul Naţional de Badminton, desfăşurat recent la Oneşti (jud. Bacău), cu doi sportivi – Ionuţ Păunescu şi Diana Grecu, care s-au clasat pe două locuri notabile – 9 şi, respectiv, 10 (Arena, 575).

 

f. Haltere

 

În cadrul Clubului Sportiv Chimia, despre care se spune că ar fi “monopolizat” domeniul performanţelor la diferite sporturi, printre secţiile sportive cu cele mai bune rezultate consemnate în ultimii ani, se numără şi cea de haltere. Antrenorul Gheorghe Dinu, de ani buni implicat în pregătirea sportivilor de atletică grea, spune că generaţia actuală pe care o pregăteşte este una de vârf, fiind mândru de ceea ce au demonstrat până acum elevii săi, printre care s-au remarcat Aexandru Şandru – 17 ani, Daniel Moldovan – 20 de ani, Lucian Vlad – 19 ani, Eliza Mureanu – 20 de ani şi Sorina Matei – 13 ani.

La sfârşitul primăverii anului 2009, halterofilii de la Clubul Sportiv Chimia Râmnicu-Vâlcea s-au deplasat la Bistriţa, unde au participat la calificările pentru finala Campionatului Naţional de juniori II şi la Cupa României. Pe parcursul competiţiei, toţi sportivii pregătiţi de antrenorul Gheorghe Dinu au avut o evoluţie frumoasă, însă cea mai mare performanţă a fost realizată de Sorina Matei (categoria 58 kg.), care în afară de faptul că s-a calificat la finala Campionatului Naţional, a câştigat şi Cupa României. Alte rezultate notabile au mai obţinut Alexandru Şandru (62 kg, calificat la CN şi locul 2 la Cupa României), Daniela Gonţan (40 kg, calificată la CN şi locul 3 la Cupa României) şi Alexandru Tănăsie (45 kg, calificat la CN şi locul 4 la Cupa României). Aceeaşi Sorina Matei a obţinut recent, la Campionatul Naţional de Tineret şi Juniori I (Oneşti, 29 septembrie – 3 octombrie 2009), Medalia de argint la stilul smuls şi două medalii de bornz – la aruncat şi la total125. Tot la concursul menţionat, Alexandru Şandru (69 kg.) a cucerit bronzul la toate cele trei categorii (smuls, aruncat şi total), iar Daniel Moldovan (94 kg) s-a clasat de trei ori pe locul patru126. Elevii lui Gheorghe Dinu şi-au confirmat valoarea şi la competiţia amicală desfăşurată în ziua de 17 octombrie la Sala Polivalentă din Râmnicu-Vâlcea, obţinând 6 medalii de aur: Alexandru Măndică (37 kg), Andrei Măndică (48 kg), Angel Abuziloaie (55 kg), Bogdan Popa (74 kg), Ovidiu Cojocaru (96 kg) şi Ştefan Teodorescu 100 kg127.

 

g. Alte sporturi

 

La lupte greco-romane, s-au afirmat Alexandru Măndică (categoria 50 kg.) şi Radu Zarioiu (76 kg.), care la finala Campionatului Naţional de lupte greco-romane, desfăşurate în acest an (29-31 mai 2009) la Botoşani, s-au clasat amândoi pe locul 5. Echipa Clubului Sportiv Şcolar – Chimia Râmnicu-Vâlcea, participantă la această competiţie, a avut în componenţa ei patru luptători, fiind antrenată de Cornel şi Ilie Lupu. (O. Dulăcioiu). O comportare excelentă au avut-o tinerii componenţi ai acestui club la competiţia amicală „Alutus”, desfăşurată recent la Polivalenta vâlceană, când elevii lui Cornel şi Ilie Lupu au obţinut nu mai puţin de 7 medalii de aur: Alin Bica (32 kg), Alexandru Măndică (37 kg), Andrei Măndică (48 kg.), Angel Abuziloaie (55 kg), Bogdan Popa (74 kg), Ovidiu Cojocaru (96 kg) şi Ştefan Teodorescu (+ 100 kg). În plus, echipa de juniori a Vâlcii s-a calificat la Turneul Final care se va desfăşura în cursul lunii noiembrie şi la care vor lua parte cele mai bune şase echipe din ţară. Mai trebuie adăugat că doi dintre tinerii luptători de la CSŞ Chimia – Ovidiu Cojocaru şi Radu Zarioiu – au fost selecţionaţi pentru centrele olimpice de juniori.

La înot, profesorul Silviu Grecu rămâne acelaşi pasionat antrenor, continuând să se ocupe cu perseverenţă, de promovarea înotului în rândul copiilor; de pildă, în ziua de 10 august a. c., piscina „Enigma” din Râmnicu-Vâlcea a găzduit o nouă ediţie a Cupei „Monitorul de Vâlcea” la înot; au participat 70 de copii pregătiţi de profesorul Grecu. Cei mai buni înotători, dintre care, cu siguranţă, se vor naşte viitorii campioni, au fost recompensaţi cu diplome şi premii. Sub raport logistic, există preocupări ale autorităţilor locale în acest sens: se află într-un stadiu avansat construirea unui nou şi modern bazin de înor în Parcul Zăvoi, în zona unde cu circa trei decenii în urmă, existase ştrandul oraşului; cam din aceeaşi vreme datează şi Bazinul (olimpic) de înot din Ostroveni, de la Baza Sportivă a Casei pentru Tineret128.

O activitate consecventă şi pasionată la dans sportiv, desfăşoară antrenoarea Mihaela Runceanu. Dintre acţiunile iniţiate şi organizate de ea, menţionăm pe cea din luna iunie a.c., desfăşurată în Sala Sporturilor „Traian”, unde s-a desfăşurat ediţia a cincea a Cupei „Vâlcea” la dans sportiv; competiţia, de nivel naţional, a cuprins 19 probe şi a adunat la start un număr de aproximativ 300 de concurenţi, fiind prezenţi 20 de arbitri proveniţi de la 20 de cluburi din întreaga ţară. Categoriile de vârstă ale sportivilor participanţi au fost cuprinse între 6-9 ani (la nivel de începători) şi 19-35 ani (la nivel de performanţă); a fost pentru prima dată când s-a desfăşurat şi o competiţie rezervată seniorilor. În ceea ce priveşte organizarea evenimentului, este de menţionat faptul că iniţiatorii şi organizatorii acţiunii s-au bucurat de sprijinul deplin al Primăriei Râmnicului şi al Direcţiei pentru Sport a Judeţului Vâlcea. Reamintim că dansatorii pregătiţi de Mihaela Runceanu au fost recompensaţi nu o dată cu premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. În aceeaşi perioadă, micuţii dansatori au participat, în capitala Doljului, la Concursul Naţional de Dans Sportiv al palatelor copiilor, intitulat „Oltenia dansează”. Din cele 6 perechi vâlcene participante, perechea Adela Macrea şi Lucian Bârsan (categoria clasele I-IV) au obţinut locul I la toate cele trei probe de concurs: latino, secţiunea standard şi dans de caracter129. Reamintim faptul că numai cu doi ani în urmă, alţi doi membri ai Clubului RU APOLLO (înfiinţat şi condus de Mihaela Runceanu) – perechea Ciucioi Cosmin Ion şi Cosma Ştefania, pe când aveau vârsta celor doi de mai sus, câştigau Premiul II la cel mai important concurs de dans din întreaga lume – „Maribor Open 207”, din Slovenia, perechea vâlceană obţinând locul 2 (din o mie de perechi participante!), iar profesorii antrenori (Carmen Sărdărescu şi Bogdan Runceanu) – locul 1 „basic only ST”. Cele două perechi (şi nu sunt singurele!) au mai făcut astfel de „surprize” şi la alte competiţii.

În perioada 23 – 26 iulie, a avut loc în Grecia, la Atena, cea de-a zecea ediţie a Campionatului Mondial de Karate al Shotokan Karate Internaţional (S.K.I.), competiţie la care au participat mai mulţi sportivi din România, printre care s-au numărat şi câţiva vâlceni. Campionatul a fost organizat pentru toate categoriile de vârstă, fiind prezenţi peste 1800 de sportivi din 72 de ţări. La această competiţie a concurat si antrenorul Mihai Ioniţă, care activează în cadrul Clubului Sportiv Ioniţă Sport Center – CSŞ Râmnicu-Vâlcea. Vâlceanul a participat la categoria de vârstă Master (40-44 ani), la proba kumite, OPEN. El a dovedit că nu şi-a pierdut talentul care l-au făcut celebru în acest sport la începutul anilor 2000 şi a reuşit să se întoarcă de la Atena cu medalia de bronz (L. Corneci).

Din raţiuni metodologice, în cele de mai sus, am expus activitatea sportivă din judeţ – pe tipuri de sporturi. Ca structuri de profil, cluburile şi asociaţiile sportive şi-au adus o contribuţie deosebită la obţinerea rezultatelor menţionate, care au fost posibile numai prin crearea unui cadru organizatoric corespunzător. Prezentăm în continuare, în percepţia şi analiza directorului Clubului CS Chimia Râmnicu-Vâlcea, Paul Dinu – Maestru emerit al sportului, rezultatele obţinute de club pe anul 2009, raportate către MTS.

În perioada ianuarie – decembrie 2009, sportivii legitimaţi la C.S. CHIMIA Râmnicu-Vâlcea au câştigat de la cupele şi campionatele naţionale şi internaţionale la care au participat, nu mai putin de 173 medalii din care 34 de aur, 61 de argint si 78 de bronz.  

Secţia de KARATE, condusă de antrenorul emerit Paul Dinu, a obţinut – prin sportivi: Paul Dinu, Marian Totelecan, Silviu Ghiţă, Andi Stifu, Daniel Păun, Nicolae Stanciu, Mihai Mazilu, Bogdan Gogoloşi, Remus Vişan, Alin Florea, Andrei Florea, Andrei Rotaru, Iuliana Avram, Andreea Bîlă, Raluca Frumuşelu, Cristina Ardeleanu, Diana Cocoşi şi Narcisa Căţea – 135 de medalii, din care 33 de aur, 38 de argint şi 64 de bronz. Dintre acestea, la finala Campionatului European au fost obţinute11 medalii, din care 2 – de aur, 1 – de argint şi 8 de bronz; la finala Campionatului Naţional: 41 de medalii, din care 13 – de aur, 7 – de argint şi 21 de bronz; la Cupa României: 28 de medalii, din care 5 – de aur, 9 – de argint şi 14 de bronz; la la cupe naţionale şi internaţionale: 55 de medalii, din care 13 – de aur, 21 – de argint şi 21 – de bronz.

Secţia de HALTERE, condusă de antrenorul Gheorghe Dinu, şi-a înscris în palmares – prin sportivii: Eliza Mureanu, Alexandru Şandru, Sorina Matei, Alexandru Tănăsie, Daniela Gonţan şi Daniel Moldovan – 11 medalii, din care 2 – de aur, 5 de argint si 4 de bronz, astfel: în finala Campionatului National –10 medalii, din care 2 de argint şi 8 de bronz; la Cupa României –7 medalii, din care 2 – de aur, 3 de argint şi 2 de bronz.

Secţia de JUDO, condusă de antrenorul Ion Luciu, a obţinut – prin sportivii: Viorel Pană, Andrei Bărcan, Ionuţ Luciu, Denisa Luciu, Mădălin Buşagă, Ioana Mazilu, Marian Mihai, Bianca Buşagă, Eduard Boloşteanu şi Andrei Sandu – 30 de medalii, din care 5 de aur, 9 de argint si 16 de bronz, după cum urmează: la Campionatul Naţional – 2 medalii de bronz; la cupe naţionale si internaţionale 28 de medalii, din care 5 de aur, 9 de argint şi 14 de bronz.

Secţia de ATLETISM, condusă de antrenorii Lelioara Alexandrescu, Claudiu Cîrstea şi Angela Popescu, a obţinut – prin sportivii Marius Florin Şerban, Cosmin Rădescu, Adrian Olaru, Alina Predescu, Mădălin Neaţă şi Valentina Delion – 6 medalii, din care 2 de argint şi 4 de bronz (la Campionatul National – 2 de argint şi 1 de bronz, la cupe naţionale şi internaţionale –1 de argint şi 3 de bronz).

Secţia de SCRIMĂ, condusă de antrenorii Luminiţa Marcu şi Ion Mihai, au obţinut – prin sportivii: Eliza Niţoi, Alexandra Gheorghe, Cătălin Tiţa, Petre Tudorache, Cosmin Cazacu, Ionuţ Ganciu şi Ştefan Ivănoiu – 8 medalii: 1 de argint şi 4 de bronz la Campionatul Naţional, iar la cupe naţionale şi internaţionale –1 de argint şi 2 de bronz.

Secţia de LUPTE, condusă de antrenorul Lupu Cornel, a obţinut – prin sportivii: Ovidiu Cojocaru, Radu Zarioiu, Alexandru Măndică, Anghel Abuziloaie, Alin Bică şi Şerban Teodorescu – 11 medalii, din care 1 de aur, 5 de argint şi 5 de bronz (la Campionatul Naţional – 1 medalie de argint şi 2 de bronz, iar la cupe naţionale şi internaţionale – 9 medalii, in care 1 – de aur, 4 de argint şi 4 de bronz.

Secţia de BOX, condusă de antrenorii Dobriţoiu Nicolae şi Marius Băluţă, a obţinut – prin sportivii: Adrian Dicu, Alexandru Dicu, Ionuţ Augustin Banu, Mihai Daragiu, Răzvan Vâlcea, Alexandru Mătuşoiu, Ionuţ Bica, Marian Popa, Radu Leonard, Ionuţ Pantea, Robert Dicu, Alexandra Nicula şi Narcisa Ghica – 22 de medalii, din care 12 de aur, 7 de argint şi 3 de bronz (la Campionatul National – 3 medalii de bronz, iar la cupe naţionale şi internaţionale – 19 medalii, din care 12 de aur şi 7 de argint).

Secţia de HANDBAL, condusă de către antrenoarele prof. Nicoleta Lazăr, Cristina Rouă şi Maria Rădoi, s-a calificat la turneele finale de junioare I şi II.

Secţia de TENIS DE MASĂ, condusă de către antrenor prof. Mihaela Truşcă, s-a clasat cu echipa pe locul IV la Campionatul Naţional Divizia A feminin, echipă formată din sportivele: Mădălina Avram, Larisa Ghişoiu, Ioana Ghiordun şi Loredana Andronache.

Secţia de FOTBAL TENIS, condusă de către domnii antrenori Cristian Lazăr şi Marian Căruntu, a obţinut cu echipa (formată din George Drăguşin, Laurenţiu Stoian, Alexandru Roşca şi Cristian Lazăr) locul IV la Cupa României.

Sectia de ŞAH PRIN CORESPONDENŢĂ, compusă din antrenor Tiberiu Aniniş – MS şi sportivii: Plas Caravan – MMF, Viorel Crăciuneanu – MS, Marius Horvat – MS şi Florin Duţu – MS, participantă la Campionatul European, nu a încheiat, până la această dată, competiţia, care – se ştie – durează 2 ani. S-a finalizat, însă, Cupa României la această formă de şah; ediţia de anul acesta a fost câştigată de ing. vâlcean (de origine sibiană) Marius Horvath de la CS Chimia, « aducând încă o dată clubul vâlcean în careul de aşi al ţării »130. Din spusele maestrului Tiberiu Aniniş, rezultă că se află în desfăşurare alte două finale de campionat naţional la această formă de şah: ediţiile 42 şi 43, la care – în afară de el – mai participă şahiştii Marius Horvath şi Ştefan Ţicleanu. De asemenea, sportivul Viorel Crăciuneanu participă la Turneul Candidaţilor (fază intermediară între semifinale şi finale) din cadrul Campionatului Mondial (la individual), care se apropie de finalizare

După aprecierea aceluiaşi “raportor”, obţinerea acestor rezultate de către secţiile din cadrul Clubului – Handbal, Judo, Scrimă, Lupte, Tenis de Masă, Box, Haltere, Atletism, Şah, Radio, Fotbal-Tenis şi Karate, conduse de către antrenorii Nicoleta Lazăr, Ion Luciu, Ion Mihai, Ilie Lupu, Mihaela Truşcă, Nicolae Dobriţoiu, Gheorghe Dinu, Lelioara Alexandrescu, Tiberiu Aniniş, Florin Lupu, Cristian Lazăr, Constantin Daneş şi Paul Dinu, secţii cu peste 550 de sportivi, a fost posibilă şi datorită sprijinului acordat, de către Mircia Gutău primarul municipiului şi de către Departamentul Direcţiei de Sport din cadrul Primăriei Râmnicu-Vâlcea.

În perioada menţionată, proaspătului director de la CS Chimia Râmnicu-Vâlcea, Paul Dinu, i s-au solicitat, din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, câteva propuneri în vederea susţinerii şi dezvoltării sportului de performanţă. Multiplul campion a adus în discuţie mai multe aspecte fundamentale, prin care consideră că – odată reglementate – situaţia sportului din România va cunoaşte un reviriment notabil; printre acestea, el a menţionat: necesitatea înfiinţării mai multor centre de înot, gimnastică sportivă, gimnastică ritmică, ski, caiac-kanoe, polo, patinaj, rugby, tir sau tir cu arcul – “discipline care au intrat într-un con de umbră nemeritat”; crearea unor secţii de pregătire în mai multe oraşe din ţară, crearea unor “catedre” pentru campionii României, aducerea în prim planul atenţiei, a unor personalităţi precum Ionela Târlea, Leonard Doroftei ş. a., consultarea elevilor în materie de sport, introducerea în şcoli a sportului ca materie opţională”, implementarea în programa şcolară a unor discipline sportive precum box-ul, karatele, baschetul etc., cu posibilitatea de a se putea descoperi mulţi copii talentaţi care pot fi selecţionaţi şi atraşi la cluburile sportive de performanţă, modernizarea tuturor bazelor sportive înainte de anul 2013, când fondurile europene vor fi limitate sau chiar oprite ; virarea procentului de 2 %  din impozitul pe profit datorat de societăţile comerciale la stat, către secţiile de performanţă, şi nu către toate organizaţiile non-guvernamentale.

În opinia drăgăşăneanului Vasile Bleotu, performanţele sportive româneşti din ultimul timp, ar trebui să fie un subiect de atentă analiză pentru viitorul acestui segment din România. El a afirmat recent că românii dispun de două atu-uri extrem de importante pentru calitatea sportului, şi anume tenacitatea şi o înzestrare fizică de invidiat – ambele atuuri fiind aplicabile şi sportivilor vâlceni. Totodată, el a accentuat pe dotările sportive. „Fără o bază materială solidă a apreciat el , sportul nu mai poate fi performant. Asta pentru că a devenit foarte tehnic, iar obţinerea performanţelor depinde în aceeaşi măsură de echipament şi de tehnicieni competenţi. Nu mai putem concura cu străinii de pe picior de egalitate, mai ales în condiţiile în care, în ţările lor, antrenamentele au loc în baze sportive ultramoderne, beneficiind de aparatură şi echipamente ce constituie un factor hotărâtor în obţinerea performanţelor”.

 

Note bibliografice

101. http://www.google.ro/search?hl=ro&q=preliminariile+campionatului+mondial+din+china

102. http://www.stirilocale.ro/valcea/sport-c11.html

103. http://www.ziare.com/articole/tragere+la+sorti.

104. « Arena vâlceană”, 27 July 2009, ed. On line..

105. „Viaţa Vâlcii”, 25 oct. 2009, ed. on line.

106. Simona Sima, Fotbal de Paşti, în memoria lui Dumitru Anescu, 22 April 2009 – 9:25am, în http://www. arenavalceana.ro

107. Vezi “Arena vâlceană”din 3 aug. 2009.

108. Wikipedia, pag. 1.

109. Vezi: Romulus Dumitru, CSM – De unde, încotro?, în “Arena vâlceană”, nr. 475/ 2009.

110. Vezi “Sport Expres” nr. 215, 28 iulie – 3 aug., pag. 1 şi 3.

111. Ibidem.

112. http://www.csmrmvl.ro/

113. Sport Expres, 11-17 aug. 2009, pag. 4.

114. După “Arena vâlceană” din 3 aug. 2009.

115. Ibidem.

116. „Sport Expres”, 11-17 aug., pag. 13.

117. Simona Sima, Dinamo a revenit din subteran,, în “Arena vâlceană”, 3 aug. 2009.

118. Idem, Chef de chef la Energia Malaia, în „ASP”, nr. 322, 23-29 ian 2007, pag. 8.

119. Idem, Stimulare şi promovare fotbal. Regele Hagi, aşteptat la Vâlcea, în “Arena vâlceană”, nr. 462/2009.

120. Andi Niculescu, CET s-a retras din campionat, în “Gazeta de Sud” din 2 iunie 2009.

121. Vezi “Arena vâlceană”, 3 aug. 2009.

122. Lucian Corneci, în “Arena vâlceană”, 27 iulie 2009.

123. O. Dulăcioiu, în “Arena vâlceană”, 20 iulie 2009.

124. Dorel Ţârcomnicu, Râmnicu-Vâlcea: Ana Maria Roşianu este atleta campioană care vrea să alerge şi după infractori, în „Adevărul.ro”, 25 oct. 2009, ed. on line.

125. Dan Alexa, Criză-criză, dar tot au sosit cu medalii, în « Sport Expres », nr. 225 din 6-12 oct. 2009, pag. 28.

126. Ibidem.

127. Dan Alexa, « Sport Expres », nr. 226 din 13-19 oct., pag. 6.

128. www.stiriazi.ro/

129. www.adevărul.ro/

130. Lucian Corneci, Cupa României la şah prin corespondenţă, câştigată de vâlceanul Marius Horvath, în « Arena vâlceană » din 14.09. 2009.



Sursa: Enciclopedia judeţului Vâlcea, Editura Fortuna, Râmnicu Vâlcea, 2010 (pag.705-717). Coordonator: Ion Soare; Autori: N. Daneş, Gh. Dumitraşcu, D. Dumitrescu, Fl. Epure, Em. Frâncu, I.St. Lazăr, Arhim. Veniamin Micle, Sorin Oane, Marian Pătraşcu, Petre Petria, Gh Ploaie, Al. Popescu-Mihăeşti, Silviu Purece, I. Soare, Răzvan Theodorescu. „Volum realizat în cadrul Forumului Cultural al Râmnicului şi apărut sub egida şi cu sprijinul  financiar al Consiliului Judeţean Vâlcea.”  


Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *